L’Humus Mediterrani arriba a la 10a edició

L’Humus Mediterrani és la secció off de la Fira Mediterrània de Manresa que complementa l’oferta oficial amb les propostes més properes a l’arrel tradicional, iniciativa de l’espai de música i cultura D’Arrel.

L’Humus Mediterrani és la secció off de la Fira Mediterrània de Manresa que complementa l’oferta oficial amb les propostes més properes a l’arrel tradicional, iniciativa de l’espai de música i cultura D’Arrel.

10 anys, 67 concerts

Al llarg d’aquests 10 anys, hauran actuat a l’Humus 67 grups provinents majoritàriament de Catalunya, però amb presència també de les Illes, del País Valencià, la Catalunya Nord, Occitània i Itàlia.

L’humus és la capa de terra biològicament més viva i que alimenta les llavors d’on sorgeixen les arrels i les plantes. Aplicat a la música folk i d’arrel tradicional l’humus remet a les persones anònimes que han preservat o creat música i cançó tradicional, grups amateurs i escoles de música d’arrel tradicional dels Països Catalans.

Després del seu pas per Manresa, molts dels 67 grups participants han consolidat la seva posició professional. Fins i tot, algunes formacions posteriorment han participat a la secció oficial de la Fira, aconseguint, en alguns casos, projecció internacional. Un exemple recent és el del duo gallec Caamaño&Ameixeiras, que van actuar a l’Humus 2020, a la secció oficial de la Fira el 2021 i que s’ha fet un lloc al circuit europeu de la música tradicional.

Des de l’Humus s’ha vetllat per la participació de grups locals, concretament 10 al llarg d’aquests anys. Posant sempre l’exigència de qualitat en tots els grups seleccionats.

Per la programació de l’Humus, a més de grups emergents, també hi han passat propostes emergents de músics ja més coneguts com Coloma Bertran, Marc del Pino, Pere Romaní, Manu Sabaté, Meritxell Neddermann, Heura Gaya, Marc Egea, Xavier Ciurans, i grups com Corrandes són Corrandes, Ballaveu, la Puça, Ballugall, etc.

L’Humus ha estat per tant un bon trampolí que molts artistes han aprofitat.

Els 10 anys de l’Humus han estat possibles gràcies a la col·laboració que sempre hi ha hagut entre l’equip de Fira Mediterrània i el de D’arrel, grup programador i finançador parcial de l’Humus, dins de Favets i Tremendos S.L., i també a la bona disposició d’Òmnium Cultural Bages Moianès, entitat que cedeix el seu local per fer-hi els concerts.

La programació de 2022

Una novetat de l’Humus 2022 és que quatre dels concerts es faran a la plaça Sant Domènec, la Plaça de la Fira. En els darrers anys, per poder aplicar les mesures sanitàries per fer front a la Convid-19, s’havien dut a terme a la Plaça Europa, la Taverna de la Fira i la Plaça Porxada. Amb el canvi d’enguany, es guanyarà en centralitat. Un dels altres concerts tindrà lloc a l’Espai Òmnium i el darrer serà itinerant pel centre de la ciutat.

Pel que fa a les procedència, dos dels 6 concerts aniran a càrrec de grups locals. També hi participarà un grup de les Illes Balears i un altre de la Catalunya Nord.

Les Aoédées

Divendres 7 d’octubre · 21 h · Plaça Sant Domènec (Plaça de la Fira)

Des de la Catalunya Nord ens arriba el duet vocal femení que ens farà ballar cantant polifonies a cappella o acompanyades de petites percussions com panderetes, panderos quadrats, claves... Cantaran melodies mediterrànies amb el seu propi arranjament. El seu nom ve del grec “Aoédé” que vol dir musa del cant.

Proposen una gran diversitat polifònica en cants tradicionals catalans, italians, occitans, francesos, corsos, i composicions personals, adaptada per ballar.

Van ser les guanyadores del concurs Robert Pellicer de ball folk 2022, celebrat a Girona.

Giravolt

Divendres 7 d’octubre · 22:15 h · Plaça Sant Domènec (Plaça de la Fira)

Influenciats pels festivals europeus de ball folk i la cultura catalana, fusionen els ritmes i les melodies per crear les seves pròpies composicions pensades per ballar i mostrar les danses catalanes i el seu encaix amb els estàndards de les danses europees.

Podreu ballar-hi masurques, bolangeres, valsos, scottish, polques, balls plans, ...

Biterna

Divendres 7 d’octubre · 23.30 h · Plaça Sant Domènec (Plaça de la Fira)

És una formació musical a trio que crea repertori folk des de la contemporaneïtat. La majoria de peces són de creació pròpia i estan inspirades en la música tradicional i en la mitologia catalana, i també en arrels celtes i europees. Crea un clima que transporta al mon mític de Biterna.

Van ser els guanyadors de votació popular del concurs de ball folk Robert Pellicer.

Abeniara

Dissabte 8 d’octubre · 18.30 h ·  Plaça Sant Domènec (Plaça de la Fira)

L'agrupació Abeniara està formada per joves i al·lotes que des de ben petits van començar, d'una manera o d'altra, dins el món del ball i la música tradicional. El nom de l’agrupació fa referència a una alqueria del poble de Felanitx, on es va formar el grup. Les seves actuacions, mostres i ballades, han anat alternant jotes, boleros, mateixes i fandangos populars amb altres de pròpia creació. Contribueixen a la difusió de les costums i tradicions del poble mallorquí. Conservant i reinventant balls, músiques, vestits i objectes de temps antics, que segueixen ben vius a la nostra terra.

Aluca

Dissabte 8 d’octubre · 20 h ·Espai Òmnium

Aquest trio de polifonia vocal sorgit de l’ESMUC va trobar un espai per tal d'interactuar

amb la veu al voltant de les cançons tradicionals. Van descobrir diferents repertoris polifònics tradicionals i les estètiques vocals més associades a ells, que han anat cultivant fins a consolidar el trio polifònic. El nom Aluca prové del verb occità “alucar”, que vol dir il·luminar.

Incordis cor reivindicatiu

Diumenge 9 d’octubre · 11 h · Itinerant. Inici: Sala Gòtica de l’Hospital de Sant Andreu (pl. Hospital).

El concert “Cançons entorn d’una guerra” serà itinerant, recorrent diversos indrets del centre de la ciutat, entre altres, l’antic refugi antiaeri sota l’escola Renaixença. L’objectiu d’aquest projecte és contribuir a divulgar la memòria històrica col·lectiva, que és la lluita contra l’oblit. Incordis proposa un recorregut amb cançons per llocs de la ciutat que van ser cabdals pel futur col·lectiu, centrats en el període de la República i la Guerra Civil.