Gestió jurídica, medi ambient i internacionalització, eixos de l’activitat PRO de la Fira Mediterrània

Les jornada de dijous 4 d’octubre estarà dedicada a aspectes jurídics de la gestió cultural: cooperativisme, drets de propietat i assegurances.

La jornada de dijous 4 d’octubre estarà dedicada a aspectes jurídics de la gestió cultural: cooperativisme, drets de propietat i assegurances

La V edició del congrés Wine&Fest Forum oferirà eines als festivals per millorar la seva sostenibilitat mediambiental

Presentacions de projectes, trobades en xarxa i 480 reunions ràpides completen la programació professional de la 21a edició de la Fira

Les jornades professionals, les presentacions de projectes, les reunions ràpides i les trobades en xarxa omplen de contingut l’activitat professional de la propera edició de la Fira Mediterrània de Manresa, concentrada durant els dies 4, 5 i 6 d’octubre. L’espai on tindran lloc la majoria de les activitats professionals programades tornarà a ser la Llotja Professional, ubicada al Museu de la Tècnica, i que passarà a ser punt privilegiat de contacte i compravenda, per prop d’un miler de professionals del sector de les arts escèniques, la música i la cultura popular. Destaquen les jornades professionals (dijous 4 d’octubre), que enguany giraran al voltant de temes jurídics, i el Wine&Fest Forum (dissabte 6 d’octubre), el Congrés Internacional de Festivals de Músiques del Món i Folk, que apostarà per debatre sobre la sostenibilitat mediambiental dels esdeveniments musicals.

Cooperativisme, drets de propietat i assegurances

Les jornades professionals de la Fira Mediterrània tindran lloc dijous 4 d’octubre, durant la primera jornada d’activitat a la Llotja Professional, i tractaran sobre tres grans blocs relacionats amb la gestió jurídica de la cultura: cooperativisme, sincronització i drets de propietat i assegurances. L’objectiu és formar als professionals del sector en aquest àmbit, des d’un punt de vista local, nacional i internacional. Entre els ponents que hi participaran destaquen Eric Jordi, d’Unison Rights (Regne Unit); Juan Ramon Campos, del Festival Andanças (Portugal), i Alfred Konijnenbelt, del festival Spoffin (Països Baixos).

Congrés de festivals dedicat al medi ambient

Dins de la programació professional destaca la V edició del Wine&Fest Forum, el Congrés Internacional de Festivals de Músiques del Món i Folk que cada any convoca a una cinquantena d’esdeveniments d’àmbit internacional, nacional i català. L’edició d’enguany se centrarà en la sostenibilitat ambiental. Els festivals generen una gran quantitat de residus i ha de ser responsabilitat de les organitzacions la implementació de mesures favorables al respecte mediambiental. Antonio Cañas, de Greenize (una empresa que ofereix enginyeria i creativitat per assolir un major nivell de sostenibilitat) serà l’encarregat de coordinar el congrés amb l’objectiu d’inspirar als participants a favor d’un major respecte pel medi ambient. Durant el congrés es presentaran com a bons exemples els models del festival Demandafolk, de Burgos; el Vinje Rock, de Noruega, i el Festival Boreal de Canàries.

Presentacions de projectes

Les presentacions de projectes estan previstes per a divendres 5 i dissabte 6 d’octubre. Divendres al matí es presentaran 16 projectes artístics que també estan programats a la Fira d’enguany, i que tindran així la possibilitat d’explicar en profunditat les seves propostes als professionals de la Llotja. A la tarda serà el torn de les sis associacions professionals que tenen un estand a la Llotja i que han pogut oferir aquest espai de difusió a 12 dels seus associats. Finalment, dissabte al matí es presentaran 12 projectes culturals més, entre els quals destaquen el projecte Orpheus 21 XXU, del Centre Internacional de Música Antiga que lidera el músic Jordi Savall; el de l’Acadèmia Catalana de la Música; el del festival de danses urbanes barceloní Hop Festival; el del Symbiotic Festival, d’arts escèniques accessibles; el de Tabadoul, an Innovative Cultural Center (Tanger), de suport als joves artistes marroquins, i el de la innovadora plataforma de contractació d’artistes que ha creat No-de (Itàlia).

Internacionalització de la cultura popular

Després de liderar una acció tant rellevant com la presència al Smithsonian Folklife Festival de Washington, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fira Mediterrània han volgut organitzar una jornada sobre models i possibilitats per a la internacionalització de la cultura popular. Adreçada especialment a les entitats de cultura popular i a professionals del sector, aquesta jornada comptarà amb la participació d’institucions internacionals, entitats de cultura popular amb experiències internacionals i alguns responsables de Casals Catalans, com el de Luxemburg, el de Toulouse i el de Houston. Entre els ponents confirmats, destaquen Angela Hont (directora de l’Hungarian Heritage House de Budapest) i Bartłomiej Drozd (director artístic de la Jagiellonian Fair de Polònia. Aquesta activitat ha estat organitzada amb la col·laboració de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes FIEC.

Tècnics municipals a les reunions ràpides

Per altra banda, tots els dies tindran lloc les reunions ràpides, on un seguit de professionals de les indústries culturals esdevenen consultors per aconsellar els artistes sobre com accedir a les programacions estables d’espais d’actuacions, festivals o altres iniciatives culturals. Les reunions de dijous estaran encapçalades per 16 tècnics de cultura de tot Catalunya. Enguany hi haurà 40 consultors (vuit més que l’any passat) que realitzaran aproximadament unes 480 reunions.

L’activitat professional es completa amb altres trobades en xarxa d’entitats i associacions que aprofiten el reclam de la Fira per celebrar les seves reunions.