La 16a edició de la Fira convertirà Manresa en la gran cruïlla cultural de la Mediterrània

La cruïlla, l’encontre i el diàleg entre les cultures mediterrànies, eix vertebrador de la setzena edició de la Fira Nous apartats i la complicitat amb agents i esdeveniments del sector, nacionals i internacionals, permeten afermar el cartell de la Mediterrània

  • La cruïlla, l’encontre i el diàleg entre les cultures mediterrànies, eix vertebrador de la setzena edició de la Fira
  • Nous apartats i la complicitat amb agents i esdeveniments del sector, nacionals i internacionals, permeten afermar el cartell de la Mediterrània
  • Networking Meetings, Speed Datings, showcases i jornades faran de la Llotja un veritable hub de negoci amb 85 activitats professionals
  • Divendres 4 d’octubre es posen a la venda totes les entrades dels espectacles

La 16a edició de la Fira Mediterrània de Manresa presentarà del 7 al 10 de novembre un ampli ventall de manifestacions culturals que van de l’expressió tradicional a la més actual innovació tecnològica, sense oblidar tant la festa popular de carrer com l’experimentació creativa. En total seran 113 muntatges que signifiquen un total de 232 funcions. D’aquesta manera, la Mediterrània aferma la seva important convocatòria artística, gràcies a la complicitat dels artistes seleccionats, que fan més passis dels seus espectacles; a la consolidació de l’activitat professional de la Fira amb 85 sessions de treball dedicades als gestors de l’oferta i la demanda; i al programa Manresa Alliance, que aplega un seguit d’activitats proposades per agents culturals de la mateixa ciutat. A més, les col·laboracions amb altres cicles, festivals i programacions, tals com el Festival EVA (En Veu Alta), de narració, i la nova secció Off l’Humus Mediterrani, amb propostes de pura arrel, permeten a la Fira Mediterrània garantir el cartell, que les estimacions preveuen que seguiran cent mil espectadors i visitants.

Jordi Savall serà l’artista convidat d’aquesta edició i l’encarregat de donar-ne el tret de sortida amb un concert inaugural en el qual estrenarà a Catalunya el programa Mare Nostrum. Diàleg de les músiques otomanes, cristianes i jueves. El prestigiós músic català és el primer d’una extensa llista de noms propis de solvència contrastada que participaran en el decurs dels quatre dies de programació. La presència d’artistes arribats de tots els fronts de la Mediterrània confirmen la vocació de la Fira de refermar-se com la important cruïlla que suposa l’encontre entre les cultures que la conformen. Un concepte que impregna de manera transversal la graella d’aquesta 16a edició, un diàleg amb el qual es cobreix un ampli ventall d’espectacles de la més variada inspiració: teatre, dansa, circ, música, poesia, narració, castells i altres gèneres d’arrel. Els espectacles de carrer, amb els quals es confirma el paper de l’artista com a agent actiu de les transformacions socials, són una de les bases de la Fira d’enguany, que també aposta per la modernitat amb el cicle Emergències, destinat a propostes més arriscades i innovadores. A banda, també es presenta la secció Off amb dos blocs de concerts -l’Estepa Mediterrània i el nou Humus Mediterrani-, així com el Manresa Alliance, un aparador de les activitats dels agents i les entitats culturals locals. Una complicitat que també es trobarà a la Llotja professional que estarà ubicada al Museu de la Tècnica, un espai que acollirà sis àrees temàtiques i cinc àrees logístiques.

L’artista Convidat i l’espectacle inaugural

Jordi Savall probablement sigui el músic català amb més projecció internacional i una de les personalitats més significades de la nostra cultura, i sens dubte és un pioner en el diàleg artístic entre cultures. El mestre inaugurarà la Fira el 7 de novembre amb una nova estrena a Catalunya, Mare Nostrum. Diàleg de les músiques otomanes, cristianes i jueves a la Mediterrània. Es tracta d’una profunda reflexió sobre la història i la idiosincràsia del nostre mar i els seus pobles en format de concert, que en aquest cas posa l’accent en la Mediterrània oriental, amb nou repertori (en el qual predomina l’aportació d’origen turc-otomà) i nous intèrprets. Turquia i Israel seran, doncs, els grans protagonistes d’un programa que mostra la capacitat de Savall per crear ponts invisibles que uneixen les ànimes i les cultures. El protagonisme de Jordi Savall a la Fira Mediterrània no acaba amb l’espectacle inaugural. Savall oferirà un segon recital, The Celtic Viol, de nou un diàleg musical, amb melodies populars en aquest cas d’arrel celta, veïna cultural del nord europeu. També realitzarà una ponència en la jornada Art i diàleg entre cultures, dedicada a analitzar l’art com a eina per a la connexió intercultural, i finalment serà el protagonista en els documentals Música Savall, Història Bòrgia i Montserrat Figueras, la veu de l’emoció.

La programació oficial

La programació oficial de la Fira contempla altres artistes i propostes d’indubtable qualitat i interès. Alguns dels artistes més significats són el figuerenc Kiko Veneno (que estrena del seu nou projecte amb orquestra), i el basc Kepa Junkera, però també hi ha d’altres propostes destacades a descobrir. Entre elles podem esmentar el nou muntatge de la companyia basca Kukai, a partir d’una coreografia de Cesc Gelabert, després que es coneguessin recíprocament en l’edició del 2011; la coreografia Manta, de la prestigiosa coreògrafa tunisiana Héla Fattoumi, que proposa una reflexió punyent sobre el paper de la dona i el burka en el món àrab; la sessió del DJ nordamericà Filastine; o els concerts que acollirà la sala El Sielu (el trio europeu de jazz progressiu Aka Balkan Moon, Catalexi de Sergi Sirvent, la israeliana Mor Karbasi, l’algueresa Franca Masu o el valor emergent del flamenc l’andalusa Rocío Márquez).

El concepte de la Gran Cruïlla impregna de manera transversal la programació. En alguns casos, el plantejament és evident, com en el muntatge Dir-se en Cruïlla de Josep Pedrals, un recital de poesia que recorre la Mediterrània i els seus mots, o l’espectacle de cloenda, la megaproducció Músiques en Terres de Cruïlla, on la música de banda i la jota articulen la reunió de l’Agrupació Musical Senienca, Carmen París, els Quicos, Pep Gimeno "Botifarra", Miquela Lladó i Claudio G. Sanna entre d’altres, un potent grup d’artistes de tots els territoris de llengua catalana que evidencien que la cultura que compartim no té fronteres. En d’altres moments, la programació se centrarà en el patrimoni, la reivindicació del concepte de l’arrel i aquelles tradicions artísticament valuoses que necessiten ser protegides. El Celtic Viol de Jordi Savall, amb l’arpista virtuós Andrew Lawrence-King i el percussionista Frank McGuire, n’és un clar exponent, però també és el cas de Nus, el nou espectacle dels valencians Miquel Gil i Pep Gimeno 'Botifarra', el qual, com ells mateixos defineixen, ve a ser un recital de temes afandangats, seguidilles, cants de batre, havaneres i jotes.

Altres produccions proposen la fusió i el diàleg de les disciplines artístiques en busca de noves fórmules, sens dubte la resposta a un món en el qual les fronteres estilístiques es desdibuixen o directament desapareixen. És el cas del circ Ma bête noire, on el francès Thomas Chaussebourg presenta una coreografia de dansa poètica entre un ballarí i un cavall; l’actuació dels també francesos Rara Woulib, que proposen una festa itinerant en què participen 18 actors, pallassos i músics en una mena de carnaval rural, barreja del sagrat i el profà, a ritme de tambors i d’embriagadores melodies; la coreografia Temple, que combina el flamenc de Sònia Sánchez amb la tenora de Jordi Molina. També cal destacar Emigranti, de Faber Teater (Itàlia), un viatge teatral i musical a l’aire lliure carregat d’amors i traïcions, de balls i disputes; o dos espectacles per a un públic de totes les edats: el Baró pels arbres, de Taaroa Teatre i Bufa & Sons, basada en la novel·la d’Italo Calvino El baró rampant, i Poufff, de la cia holandesa Lichtbende, un preciós espectacle visual i musical amb antigues llanternes màgiques i música en directe on els intèrprets treballen a la vista de l’espectador.

La 16a edició de la Mediterrània concentra una gran quantitat de propostes artístiques a l’espai públic que es podran veure pels carrers de Manresa, com la proposta Passage dels portuguesos PIA (Projectos de Intervenção Artística), una intervenció artística que neix amb la intenció de transformar l'espai urbà en un escenari privilegiat per a la poesia visual. També es podrà copsar aquesta voluntat en els diversos projectes de caire participatiu i comunitari com Balla-Fira, dedicat al recentment desaparegut coreògraf Joan Serra, o el Taller de dansa amb el Centre Penitenciari Lledoners, coordinat pel coreògraf Álvaro de la Peña.

Emergències, l’aposta pels talents més arriscats

En l’aposta per la modernitat, els talents emergents i els formats més innovadors, la Fira presenta un cicle anomenat “Emergències”, amb quatre projectes de nova creació que, a partir del joc amb la investigació, les noves fronteres i la cultura d’arrel, ens descobreixen el vessant més arriscat dels artistes. Així, podrem gaudir del recital de Sergi Sirvent i el seu Catalexi, basat en el “giusto” sil·làbic català i els seus particulars ritmes, els accents i les maneres de cantar del nostre poble al llarg de la història; o de l’espectacle Mañana es Mañana, la darrera creació de Cridacompany, una jove companyia de circ modern i atrevit amb un peu a França i l’altre a Catalunya que experimenta amb el silenci, el so i els estats del cos. La dansa i el circ també tindran presència en el projecte català CollectifPoPs, muntatge coreogràfic en el qual cinc ballarins empren la cultura d’arrel com a eina per assolir la contemporaneïtat, o en Cru, de la companyia Fet a mà (França-Catalunya), un treball excepcional a la recerca d’un circ sense artificis i basat en la poesia del moviment.

Les nits a l’Escenari DAMM / Milcentenari

L’envelat de la Plaça Milcentenari, el rebatejat Escenari DAMM / Milcentenari gràcies a la incorporació de la cervesa DAMM com a patrocinador del certamen, acollirà les propostes més fresques. Divendres a la nit hi actuaran els occitans Goulamas'k, amb la seva barreja d’arrel, reggae, dub i ragga, i Moussu T e lei Jovents, amb nou disc, seguits dels catalans Els Catarres i els valencians Orxata, tot plegat amanit amb l’homenatge a Carmen Amaya que el dj Dr. Batonga retrà a la mítica balladora de flamenc entre actuació i actuació en el centenari del seu naixement. La de dissabte serà la Nit de Ball Folk amb les actuacions de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, els Xeremiers de Mallorca, Tazzuff, Castanha é Vinovèl (també d’Occitània) i els valencians Urbàlia Rurana, amb Marcel Casellas com a dj en els canvis de grup.

L’Off de la Mediterrània

L’Off d’enguany s’amplia. A les noves sonoritats transgressores de l’Estepa Mediterrània -amb deu concerts- s’afegeix l’Humus Mediterrani, promogut per d’Arrel, espai de música i gastronomia que proposa vuit recitals de pura arrel amb un calidoscopi divers d’intèrprets.

La Casa de la Música de Manresa presenta l’Estepa Mediterrània, que manté el tarannà alternatiu i la reformulació del concepte de ‘mediterraneïtat’ consolidant la secció. De dijous 7 a dissabte 9 a les sales Voilà, per primer cop en la programació, Stroika, El Vermell, que estrena local renovat, La Peixera i a la Plaça Gispert es podran gaudir els recitals. Artistes catalans com Joana Serrat -que presentarà el darrer treball on fusiona delicadament l’indie amb el pop, el country o el rockabilly i el jazz-, Muchachito y sus compadres - que continua demostrant incansable que un directe pot ser demolidor i festiu només amb una guitarra, bombo i veu-, els banyolins Germà Negre -la festa i els himnes passats per la batedora jamaicana i l’acordió-, Terrasseta de Preixens i la seva rumba i patxanga provinent de les Terres de Ponent, o el manresà Albert Palomar -que defensarà el seu disc en solitari, més endinsat en la cançó d’autor-, compartiran aquesta edició amb propostes de fora com el duet madrileny Le Parody i la seva singular creació que barreja sense complexos el folk i l’electro, o amb el punk reggae de Rude & The LickShots (Itàlia/Alemanya); els andalusos Sonido Vegetal i el seu gispsy-punk -peculiar fusió del punk amb melodia i metalls d’aires balcànics-; Caravan Palace (França) que ens portaran des de París un personal swing amb accents de l’est, jazz manouche i guspires electròniques; i Mascarimirì (Itàlia), els quals ens faran ballar amb les seves percussions i tonades ancestrals salentines mesclades amb el sound-system autènticament jamaicà. L’Humus Mediterrani programa vuit concerts d’arrel amb intèrprets que van des de grups d’estudiants de música tradicional a grups de música folk del Bages o altres formacions més consolidades dels Països Catalans.

Manresa Alliance, sinèrgies amb el territori i els agents locals

El Manresa Alliance es consolida com a aparador de les activitats dels agents culturals del territori immediat i les entitats locals. Sota aquest paraigües trobarem des d’accions a espais d’interès patrimonial fins a actuacions, tallers, sessions formatives, exposicions i projeccions de documentals. Destaquen les activitats al carrer del Balç, un important actiu del patrimoni manresà recuperat recentment; les propostes de la Fundació Dieta Mediterrània, i el taller adreçat als més menuts protagonitzat per un altre dels socis del projecte, Abacus. De fet, la Fira cada any intenta redescobrir espais als mateixos manresans. Enguany seran l’església de Crist Rei i la modernista Casa Lluvià, la sala noble de la qual acollirà fragments de la passió d’Olesa i un diàleg musical narratiu sobre les històries més apassionants dels sants.

MPM, Mediterrània Professional Meeting

Amb les seves setze edicions, la Fira Mediterrània de Manresa ha esdevingut el mercat d’espectacles d’arrel més important de l’àrea mediterrània. Durant quatre intenses jornades, la Fira és un espai de trobada per als agents del sector amb una Business Area a la Llotja Professional activa, participativa i pensada per als més de 1.000 professionals que habitualment s’acrediten. Encontres, activitats, i hub de negoci al voltant de l’oferta cultural i els serveis auxiliars del sector en les modernes i alhora patrimonials instal·lacions del Museu de la Tècnica, que inclou sis àrees temàtiques i cinc àrees logístiques. A un mes vista de l’esdeveniment, tots els estands professionals de la Fira estan pràcticament ocupats. Mediterrània serà la primera Fira d’espectacles a l’Estat que transformarà radicalment l’estètica dels estands firals amb un innovador disseny a partir de materials reciclats. La Llotja serà un gran rusc en què les abelles que hi treballen són els professionals. El disseny i muntatge integral pertany a l’empresa bagenca A Nou Serveis d’arquitectura immobiliaris, SL, constituïda pel navarclí Joan Escalé i pel manresà Lluís Piqué, que han resultat guanyadors entre les ofertes públiques presentades.

A més, la part professional de la Fira s’articula a partir dels formats habituals com les jornades professionals dedicades al retorn social de la cultura, amb 23 ponents, i incorpora estratègies més recents com els network meetings o els speed dating, pensades perquè compradors i venedors entrin en contacte directe. Els network meetings, amb 25 consultors culturals, són presentacions breus i informals de productes culturals i serveis professionals que afavoreixen l’intercanvi d’informació i la creació de xarxes, i l’speed dating proposa trobades ràpides i concertades entre artistes i professionals amb 15 responsables de diferents fires, festivals i espais d’actuació.

L’edició 2013 presenta el seu pressupost al voltant del milió d’euros gràcies a l’increment del patrocini privat –no sols DAMM i l’Obra Social “la Caixa” sinó també moltes petites aportacions-, la incorporació de la Diputació de Barcelona i la inclusió per primer cop del finançament parcial de l’estructura de la fundació gestora en les partides de la Unió Europea. Aquesta ha estat possible gràcies a la participació en el projecte encapçalat per l’Ajuntament de Roma “FolkMus –Young musicians and old stories, folk music in muEUms and more” (FolkMus –Joves músics, velles històries, música d’arrel als musEus i altres espais), inclòs en el programa d’internacionalització que treballa la Fundació Fira Mediterrània. També dins d’aquest programa,

la Fira Mediterrània i Estivada, el festival artístic occità de referència, han signat un conveni de col•laboració per al període 2013-2014, segons el qual els dos certàmens duran a terme diferents accions a nivell de programació artística, activitat professional, assessorament i comunicació. La Fira també ha comptat amb una antena satèl•lit a Polònia, en el 31è Festival de Teatre de Jelenia Gora on ha desplaçat tres companyies de teatre de carrer i ha ofert una sessió sobre la història i el present del teatre de carrer al nostre país. La Fira 2013 presentarà 36 estrenes (16 absolutes; 11 a l’Estat; i 9 a Catalunya). La manca de coproduccions de l’any passat es transforma en deu coproduccions aquest 2013.

El proper divendres 4 d’octubre, la Fira Mediterrània de Manresa posa a la venda totes les entrades dels espectacles de pagament de la propera edició. Les entrades es podran adquirir a les taquilles del Teatre Kursaal (Passeig Pere III, 35, Manresa), per Internet (a través del web www.firamediterrania.cat) o per telèfon (938 723 636).

Estrenes i co-produccions

Estrenes absolutes

Taller de dansa amb el CP Lledoners – Álvaro de la Peña (dansa)

House Aborígen – DJ Marcel Casellas (música)

Honor a quien honor merece – Dr. Batonga (música)

Festa Major - Els Laietans (música)

Balla Fira – Factoria Mascaró (dansa)

Musiquetes de paper – Fem sonar les musiquetes i Joan Alfred (música)

Almablava – Franca Masu (música)

Grans titelles rodants / Els bowts – Galiot Teatre (teatre)

Cercavila de la imatgeria festiva de Manresa – Geganters de Manresa (Teatre)

Centaures – Iguana Teatre (teatre)

Grans èxits amb orquestra – Kiko Veneno & Cordes del Món (música)

Anima’ls! – L’Obrador dels Somnis (jocs)

Catalexi – Sergi Sirvent (música)

Cruïlla – Slidemedia (audiovisuals)

Baró pels arbres – Taaroa Teatre i Bufa & Sons (teatre)

Barandales – Tutatis (música)

 

Estrenes a l’Estat

Aka Balkan Moon (música)

Castanha é Vinovèl (música)

Temple – Cia Sònia Sánchez & Jordi Molina (dansa)

Roller Disco Infantil: Patinem la Mediterrània! – Colectivo Cautivo (jocs)

Mañana es Mañana – CridaCompany (circ)

Lou Dàvi & Pythéas (música)

Mor Karbasi (música)

Artemis – Moussu T e lei Jovents (música)

Romanistambul – documental d’Ozgur Akgul (audiovisuals)

Bann a Pye – Rara Woulib (música)

Ma bête noire – Thomas Chaussebourg (circ)

 

Estrenes a Catalunya

TAdeTAKO - Acto (jocs)

Manta - Héla Fattoumi (dansa)

Free Folk (música)

Mare Nostrum – Jordi Savall & Hespérion XXI (música)

Gelajauziak – Kukai Dantza Konpainia (dansa)

Los Rodríguez: una família en crisis – La Rueda Teatro Social (teatre)

Passagem – Projectos de Intervençao Artística (teatre)

Poufff – Lichtbende (teatre)

Talka Tum – Xarnege (música)

 

Coproduccions de la Fira Mediterrània

Taller de dansa amb el C.P. Lledoners - Álvaro de la Peña (dansa)

Balla–Fira – Factoria Mascaró (públic familiar)

Imatgineria festiva de Manresa – Geganters de Manresa (públic familiar)

Grans èxits amb orquestra – Kiko Veneno & Cordes del món (música)

Anima’ls! – L’Obrador dels Somnis (públic familiar)

Vatua l’olla, quina patxoca que fan! – Paco Asensio (públic familiar)

Catalexi – Sergi Sirvent (música)

Cruïlla – SlideMedia (vídeo-mapping)

Dallonses (música / poesia / glosa)

Música en terres de cruïlla – Agrupació musical senienca+ Carmen París / Pep Gimendo “Botifarra” / Quico El Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries / Claudio Gabriel Sanna / Miquela Lladó / Montse Castellà / Pep Vila (música)

 

El director artístic de la Fira, David Ibáñez, ha seleccionat les propostes artístiques en col·laboració amb la Comissió formada per Cesc Casadesús (Mercat de les Flors), Jordi Aspa i Bet Miralta (Escarlata Circus) i Eulàlia Ribera (festival El més petits de tots de Sabadell).