La Fira Mediterrània arriba a l’equador i afronta un cap de setmana ple de programació

Roberto Olivan, Rocío Márquez, Raúl Rodríguez i Amparanoia, els plats forts de dissabte

Roberto Olivan, Rocío Márquez, Raúl Rodríguez i Amparanoia, els plats forts de dissabte

El Focus Occitània presenta una àmplia mostra del ric patrimoni immaterial d’aquest àrea cultural i geogràfica

El Moixiganguers d’Igualada, els Tirallongues de Manresa, els Castellers de Berga  i els Castellers de la Vila de Gràcia formen una diada inèdita amb forta presència de la Catalunya Central

La Plaça Major de Manresa torna a convertir-se en un espai de joc tradicional

La crema de la falla Mar de foc, obra de Txema Rico i Sergi Ots, posarà el punt i final a la 20a edició

SALA DE PREMSA AQUÍ

Manresa, 7 d’octubre de 2017 · La 20a Fira Mediterrània de Manresa afrontarà avui el seu punt àlgid. Després d’un divendres amb un bon ritme tant de públic professional com d’espectadors, arriba el cap de setmana amb una programació intensa.

A la jornada de divendres van destacar les propostes d’A vore amb Sònia Gómez, Ramon Balagué, Astrio i Pau Puig; Cants i danses del llibre vermell de Montserrat, producció amb la qual la Fira es va traslladar per primer any a l’Abadia de Montserrat; Slow Olou, Mazoni & Istanbul Street Ensemble; Maika Makovski; Mísia; Brunette Bros; N3rdistan i Motivés!.

>> La programació d’aquest cap de setmana

Roberto Olivan, Rocío Márquez, Raúl Rodriguez i Amparanoia, els plats forts de dissabte

El cap de setmana arrenca amb el workshop de Joana Gomila. La cantant manacorina convida al públic a acompanyar-la en el naixement de la seva nova aventura, un treball sobre el Cant de la Sibil·la. Mitjançant xerrades amb experts, tallers pràctics i assajos oberts, el públic podrà viure, al llarg d’una jornada sencera, la creació artística en primera persona.

En la seva vessant més participativa, la Fira torna a convertir la Plaça Major de Manresa en un espai de joc tradicional. En aquesta ocasió hi trobem les bitlles de 6, que ens portaran col·lectius procedents de Reus i Cabanabona així com el joc de la morra, gràcies a la participació de l’associació ebrenca Morràpita. Per altra banda, la jornada castellera, un clàssic al programa de la Fira Mediterrània des dels seus inicis, compta enguany amb la participació de quatre colles: Els Moixiganguers d’Igualada, els Tirallongues de Manresa, els Castellers de la Vila de Gràcia i els Castellers de Berga.

Avui també hi haurà un seguit de propostes innovadores. És el cas d’EgurRa, l’homenatge a les danses tradicionals d’arreu que, centrat en el ball de bastons i la txalaparta, les reivindica com a elements de màxima contemporaneïtat. I també dos propostes que ja es van poder veure divendres i que repetiran funcions al cap de setmana: d’una banda, Socarrel el projecte liderat per Roberto Olivan amb Laurent Delforge i alguns components del grup de polifonia occitana Vox Bigerri que connecta de forma inèdita moviment, electrònica i polifonia tradicional, i de l’altra, la proposta d’Helena Lizari i Laida Aldaz, 8 deportes vascos, una coreografia sorgida de rellegir amb el moviment els arcaics esports rurals bascos.

Al llarg del cap de setmana continuaran les propostes del Focus Occitània que porta a Manresa una mostra del ric patrimoni immaterial d’aquesta àrea cultural i geogràfica, amb atenció especial al bestiari festiu, la polifonia, el ball i el jocs i esports tradicionals. Entre les propostes, el grup de polifonia Aqueles i el grup de ball folk Bal O’Gadjo. També dins el Focus Occitània, visitaran la Fira dues figures de bestiari festiu declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat: el Poulain de Pesenàs i la Tarasque de Tarascon.

El circ, la dansa i el teatre tampoc faltaran amb propostes tant de sala com de carrer. En el primer cas, destaquen dues propostes que ens apropen a la creativitat d’avui al món àrab: el Groupe Acrobatique de Tanger que a Halka ofereixen un espectacular recital d’acrobàcies tradicionals, joia del patrimoni cultural del Marroc; i la coreografia del sirià Mithkal Alzghair, que acompanyat per dos ballarins més i amb una base de dansa popular, reflexiona a Displacement sobre la transformació del seu poble a causa de la guerra i la migració.

La Nit de ball folk protagonitzarà la jornada de dissabte al vespre a la Taverna Estrella Damm amb les actuacions de Galivança; Dijazzònic Quartet i els ja esmentats Bal O’Gadjo.

Dissabte també arribaran altres propostes destacades com les actuacions de Raúl Rodríguez, que presentarà per primer cop a Catalunya La Raíz Eléctrica, el seu segon treball en solitari; Rocío Márquez i Fahmi Alqhai que oferiran Diálogos de viejos y nuevos sones i finalment, tancarà la jornada de dissabte, l’esperat concert d’Amparanoia a la Sala Stroika.

La crema de la falla Mar de foc clourà la 20a Fira Mediterrània

Durant el cap de setmana es podran tornar a veure algunes de les propostes que ja han fet funcions els dies anteriors. Es tracta dels jocs de la plaça Major; l’arbre mecànic de Ferroluar i Ampans;  el circ entranyable dels Brunette Bros, els hilarants Slow Olou (amb els clowns Toti Toronell i Pere Hosta); les acrobàcies d’Amer i Àfrica Circ cia.; la poètica proposta de Cirque Rouages; els gags de Marcel Tomàs & Cascai Teatre, la fanfàrria francesa Menace d’éclarcie; i el caganer d’Engruna Teatre amb Tufff!.

La jornada de diumenge estarà farcida de propostes de cultura popular amb diverses formacions procedents de La Garrotxa: la imatgeria festiva de Sant Feliu de Pallerols amb el Ball de Cavallets, Gegants i Mulassa, format per cinc balls representatius de la Catalunya Vella. També amb el Ball de Cercolets de Valls acompanyats de la Cobla Berga Jove, el Drac de Gràcia, la Banda i la Mulassa de Benissanet i les formacions locals Unió Musical del Bages i Grup Sardanista Dintre el Bosc.

La Fira clourà la seva 20a edició amb un espectacle fruit d’un projecte comunitari que posa la mirada sobre les successives crisis humanitàries que es pateixen des de ja fa massa anys a les aigües i les costes del nostre mar.

Es tracta de la construcció i la crema d’una falla de grans dimensions, en forma de vaixell de paper que estarà plantada a la Plaça Major de Manresa. L’artista plàstic del Bages Txema Rico ha construït la falla amb la col·laboració de més de 200 nens i nenes de la comarca, que han participat en els tallers de confecció d’aquesta construcció efímera a l’edifici de l’Anònima. La falla es traslladarà diumenge 8 d’octubre, el darrer de la Fira, a la Plaça Major, i al vespre es cremarà, en un acte ple de simbologia que, sota el títol Mar de Foc, tindrà l’acompanyament artístic del director d’escena Sergi Ots i la participació especial del cantant marroquí Walid Benselim, líder del grup N3rdistan.

 

>> La 20a Fira Mediterrània en xifres

20a edició

127 companyies

178 funcions artístiques

7 coproduccions

32 estrenes

84 companyies de Catalunya

16 companyies de la resta de l’Estat

27 companyies internacionals

21 espais d’actuació

80 activitats professionals

39 activitats de ciutat