La Fira Mediterrània de Manresa exposa a Malta els usos pirotècnics teatrals i populars de la pirotècnia als territoris de llengua catalana

El 13è Simposi Internacional de Focs artificials és la fira professional més important a nivell mundial

El 13è Simposi Internacional de Focs artificials és la fira professional més important a nivell mundial

La Fundació Fira Mediterrània de Manresa presentarà a Malta una ponència sobre els usos de la pirotècnia en les festes populars i en el teatre d’arrel en els diferents territoris de llengua catalana. El 13è Simposi Internacional de Focs Artificials, que se celebra de manera itinerant per diferents països del món, enguany té lloc durant aquesta setmana a l’illa de Malta, i hi assisteixen 300 delegats de 37 països diferents que presenten 45 ponències. Catalunya i Euskadi són els dos territoris de la península que han estat convidats per l’organització internacional per realitzar l’única aportació procedent de l’Estat espanyol en aquest simposi. El certamen ha convidat la Fundació manresana juntament amb l’empresa Pirotècnia Astondoa d’Areatza, Bizkaia, Euskadi. El Simposi és la fira pirotècnica més important del món, en la qual també hi ha una àmplia àrea d’estands professionals amb quaranta expositors. En aquesta zona es desenvolupa un programa professional de network meetings.

La ponència de la Fira es desenvoluparà el proper divendres 27 d’abril. Se centra en un viatge pels usos patrimonials de la pirotècnia. La delegació basca exposarà les pràctiques dels territoris de Galícia, Astúries i Euskadi, mentre que la delegació catalana explicarà els de Catalunya i el País Valencià. Així mateix, s’abordarà el desenvolupament professional artístic que han realitzat les companyies de teatre al carrer de bona part d’aquests usos pirotècnics, com els casos dels catalans Comediants o dels valencians Xarxa Teatre. Entre les manifestacions catalanes que s’exposaran, bona part d’elles acompanyades d’imatges enregistrades en directe, apareixen les de la carretillada de l’Arboç -al Penedès-, el vessant de foc de la Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers –al Vallès-, grups històrics com el ball de diables de Sitges i el de Vilafranca del Penedès, i els dracs d’ambdues poblacions, les guites i maces de la Patum de Berga o les tronades tradicionals de Reus i la de la mateixa ciutat de Manresa. També es tractaran les manifestacions tradicionals del País Valencià com les cordaes, les mascletaes o els engraellats. Pel que fa als usos de la pirotècnica als territoris del nord de la península, a Galícia és habitual l’encesa de coets i coetons lligats a activitats religioses; d’Astúries es parlarà de la descàrrega de Cangas del Narcea, i d’Euskadi, de l’ús del bou de foc (similar al bestiari mediterrani).

Els materials que es projecten provenen dels fons videogràfics del Centre de Promoció de la Cultura Popular Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de l’Ajuntament de Granollers, de la companyia Xarxa Teatre –artista convidat de la Fira Mediterrània el 2008-, de l’empresa valenciana Ricardo Caballer, d’Esukal Telebista, de Canal 9 i de la pròpia Fundació Mediterrània. Els 45 ponents procedeixen de tretze estats: Alemanya, Bèlgica, Canadà, Estat espanyol, Estats Units, França, Itàlia, Japó, Malta, Mèxic, Regne Unit, Rússia i Xina.

El patrimoni pirotècnic maltès

Malta és un estat insular del Mediterrani. L'arxipèlag maltès, format per les illes principals de Malta i Gozo i altres de menors, està situat al sud de Sicília, de la qual el separa l’estret. La capital és la Valletta. Malta ha sabut conservar un excepcional patrimoni pirotècnic popular. Acull 33 fàbriques de focs artificials, més de 120 entitats sense ànim de lucre vinculades al foc patrimonial i 1000 tècnics de pirotècnia. Unes xifres realment extraordinàries si tenim en compte que l’estat només té una extensió de 316 km2 i uns 470.000 habitants. Precisament la combinació de la pirotècnia professional i l’amateur té el seu paral·lelisme als territoris de llengua catalana amb la convivència d’empreses professionals i grups de foc amateurs. Per aquest motiu, la delegació basco-catalana ha estat convidada a algunes visites i encontres amb els practicants maltesos, així com amb les institucions d’aquell país. El Simposi ha pactat un programa conjunt amb el Concurs Internacional de Piromusicals de Malta, en el qual prendran part a més de factories locals, altres empreses d’Àustria, Canadà, Croàcia, Itàlia, Polònia i Regne Unit.