Avantguarda i tradició es troben a la Fira Mediterrània de la mà d’una desena de projectes innovadors
La Fira estrena A vore, un trencador projecte d’investigació que es va iniciar el 2015 a la mateixa Mediterrània
La Fira estrena A vore, un trencador projecte d’investigació que es va iniciar el 2015 a la mateixa Mediterrània
Joana Gomila convida al públic a acompanyar-la en el naixement de la seva nova aventura, un treball sobre el Cant de la Sibil·la
Maika Makovski explora els seus orígens amb CarMenKa, seguint la pista musical de les seves dues àvies: la macedònia Menka i l’andalusa Carmen
L’eix innovador es completa amb les actuacions de 8 deportes vascos; EgurRa; Roberto Olivan & Laurent Delforge & Cocanha; Kukai Dantza & Brodas Bros; Raúl Rodríguez i Ferroluar
SALA DE PREMSA AQUÍ
Manresa, 21 de setembre de 2017 · La 20a Fira Mediterrània de Manresa, que tindrà lloc del 5 al 8 d’octubre, presenta enguany una programació basada en quatre missatges. Quatre valors que defineixen els 20 anys de trajectòria del projecte: futur, patrimoni, innovació i Mediterrània.
La trobada entre avantguarda i tradició és un dels trets que més identifiquen la Fira Mediterrània, que al llarg d’aquests 20 anys ha apostat per una contínua experimentació artística mitjançant la cultura tradicional. Enguany presenta un itinerari d’innovació que engloba propostes com A vore; el workshop de Joana Gomila; 8 deportes vascos; EgurRa; Roberto Olivan & Laurent Delforge & Cocanha; Maika Makovski; Kukai Dantza & Brodas Bros; Raúl Rodríguez i Ferroluar.
La Fira estrena A vore, un laboratori de creació que va iniciar-se el 2015
L’any 2015, una de les propostes que va despertar més interès va ser A vore, el laboratori de creació que va unir improvisadors contemporanis i artistes tradicionals amb l’objectiu d’aproximar-se al món de la jota de l’Ebre. Aquest trencador projecte d’investigació, torna a la Fira dos anys més tard convertit ja en un espectacle acabat gràcies al procés de coproducció desenvolupat amb el Mercat de les Flors i l’Auditori de Barcelona. Sota la direcció de la coreògrafa Sònia Gómez i de l’artista visual Ramón Balagué, participen també en aquesta aventura el grup de jazz d’avantguarda Astrio, el músic Pau Puig i la ballarina Carme Balagué.
Joana Gomila s’endinsa en un workshop sobre el Cant de la Sibil·la
La cantant manacorina Joana Gomila, convida al públic a acompanyar-la en el naixement de la seva nova aventura, un treball sobre el Cant de la Sibil·la. Mitjançant xerrades amb experts, tallers pràctics i assajos oberts, el públic podrà viure, al llarg d’una jornada sencera, la creació artística en primera persona.
Les propostes més innovadores de la 20a edició
La programació d’enguany incorpora altres propostes que han iniciat un procés de recerca artística d’arrels, propiciats per Fira Mediterrània. Una d’elles és Maika Makovski. La polièdrica cantautora ha guanyat la darrera edició del Premi Teresa Rebull, de producció musical en cultura popular, amb CarMenKa, un projecte on Makovski explora els seus orígens, seguint la pista musical de les seves dues àvies: la macedònia Menka i l’andalusa Carmen. Un viatge a través de la música que l’artista realitzarà al costat d’una formació internacional amb músics tradicionals de diferents punts de la Mediterrània.
També és el cas del prestigiós coreògraf ebrenc Roberto Olivan, que buscarà les seves arrels amb motiu de la 20a Fira. Què passaria si fem conviure el moviment, l’electrònica i la polifonia tradicional? Es tracta de tres elements de gran potència per separat i que probablement mai s’havien trobat abans. La resposta ens la servirà el mateix Olivan, juntament a l’artista electrònic belga Laurent Delforge i tres membres del quintet de veus occitanes Vox Bigerri, protagonistes d’aquest laboratori de creació coproduït amb el Mercat de les Flors.
Les propostes innovadores també passen al carrer. És el cas d’EgurRa, l’homenatge a les danses tradicionals d’arreu que, centrat en el ball de bastons i la txalaparta, les reivindica com a elements de màxima contemporaneïtat. Aquest projecte, liderat per l’artista de circ Oriol Escursell, va ser guanyador de la darrera edició del Premi Delfí Colomer, on també col·laboren Sismògraf i ÉsDansa, entre d’altres.
I també dues propostes que arriben del País Basc. D’una banda, la fusió de dansa tradicional i la cultura urbana amb Kukai Dantza & Brodas Bros. Quatre ballarins es troben en una plaça. Uns estan formats en dansa tradicional basca i els altres són ballarins de hip-hop. Els quatre tenen en comú el carrer com a espai natural d’expressió. Així, Topa proposa unir aquests joves intèrprets en una formació vital i enèrgica, enriquida pels diferents orígens artístics: la dansa tradicional i la cultura urbana. D’altra banda, la unió de les coreògrafes Helena Lizari i Laida Aldaz amb 8 deportes vascos, una coreografia sorgida de rellegir amb el moviment els arcaics esports rurals bascos, que tan bé defineixen l’essència d’un poble.
En l’eix d’innovació també hi trobem estrenes. És el cas del músic i antropòleg sevillà Raúl Rodríguez, que presentarà per primer cop a Catalunya La Raíz Eléctrica, el seu segon treball en solitari. Rodríguez s’ha convertit en aglutinador de sonoritats, fent conviure amb naturalitat gèneres com l’afro-beat, el flamenc, la psicodèlia, el son cubà, el voodoo haitià i el rock andalús. El ball flamenc serà el vehicle conductor d’aquest viatge intercultural per un territori sonor nou, l’”afro-flamenc-elèctric”.
Finalment, la Plaça Major acollirà un projecte comunitari en format d’instal·lació on una vintena de joves d’una formació impulsada per AMPANS han donat vida a l’escultura espectacular d’un arbre mecànic, mitjançant el disseny i la creació de peces amb ferro i sensors de moviment. Tot, sota la coordinació del taller de creació d’animals i vida mecànica Ferroluar.