CarMenKa, projecte de recerca d’arrels musicals de Maika Makovski, guanya el 2n Premi Teresa Rebull

La polièdrica cantautora ha presentat un projecte musical que s’endinsa en l’essència dels seus orígens macedonis, mallorquins i andalusos

La polièdrica cantautora ha presentat un projecte musical que s’endinsa en l’essència dels seus orígens macedonis, mallorquins i andalusos

La proposta s’estrenarà durant la propera Fira Mediterrània i es preestrenarà al Festival Connexions, un dels socis del projecte

CarMenKa, el projecte presentat per la cantautora mallorquina Maika Makovski, és el guanyador de la segona edició del Premi Teresa Rebull al millor projecte de producció musical en cultura popular i tradicional, convocat per la Generalitat de Catalunya i Fira Mediterrània, amb la col·laboració de l’Espai Marfà, de l’Ajuntament de Girona, i la Fundació Casa de la Música del Gironès. Makovski ha guanyat el premi amb una proposta que explora els seus orígens macedonis, andalusos i balears per mitjà de la música per fer-los coincidir de manera excepcional, intensa i festiva dalt de l’escenari. Mitjançant el Premi, el projecte comptarà amb 5.000 euros per al seu finançament, quantitat atorgada pel Departament de Cultura de la Generalitat, i una estada de creació oferta per l’Espai Marfà i la Fundació Casa de la Música del Gironès. L’espectacle resultant, que també compta amb el finançament del Festival Connexions, s’estrenarà durant la 20a edició de Fira Mediterrània de Manresa, que tindrà lloc del 5 al 8 d’octubre.

La petjada de les àvies Carmen i Menka

En 2014 Maika Makovski va emprendre un viatge a Macedònia, al país del seu pare, i allà va rebre un impacte emocional i cultural molt intens que es va cristal·litzar en un interès profund per la cultura musical macedònia i balcànica en general. D’aquesta ferida artística neix el projecte CarMenKa. Maika Makovski buscant arrels, el fruit de la il·lusió de confrontar l’univers sonor recentment descobert de la música balcànica amb els sons populars d’infantesa, marcats per l’origen andalús de la seva mare i els records de la música de les Illes Balears, on l’artista va residir fins a l’edat adulta. Així, CarMenKa vol conjuntar les cançons de les dues àvies de Makovski: l’àvia Carmen -del poble sevillà d’Herrera- i l’àvia Menka -del poble macedoni de Bukovo-. I ho farà a través de cançons populars de les diverses cultures, amb la revisió de les seves cançons més properes a aquests territoris i construint temes nous que s’erigeixin com la síntesi perfecta a aquesta miscel·lània.

Per governar aquesta barreja i conduir-la en una mateixa direcció, Maika Makovski va proposar a Aleix Puig, coordinador del Quartet i Col·lectiu Brossa, la confecció d’una banda musical versàtil capaç de lidiar amb els estralls folk macedonis, andalusos i balears, i d’assumir l’energia punk que desprèn l’actitud artística i musical d’aquesta cantautora, guitarrista i pianista. La banda estarà integrada per experimentats músics nacionals i alguns músics especialistes escollits per a l’ocasió, vinguts del folk macedoni i andalús. Alguns dels noms que integraran la banda que acompanyarà Makovski i Puig sobre els escenaris són Jovan Milosevski (guitarra flamenca, tambura i veu), Vangel Makovski (acordió, vents i kaval), Stevce Stojkovski (zurla gajda i kaval) i Jose López (contrabaix).

El jurat

El jurat del premi està integrat per cinc personalitats de prestigi: Quim Manyós, responsable de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Accions Culturals; Jordi Planagumà, coordinador de la Xarxa Cases de la Música; Aniol Casadevall, coordinador de l’Espai Marfà; el músic Manu Sabaté, i David Ibáñez, director artístic de Fira Mediterrània. Durant el procés de selecció, el jurat va valorar molt positivament el discurs i la qualitat artística de CarMenKa, així com la vinculació de diverses cultures populars de la Mediterrània i el recorregut potencial de la proposta. El projecte ha estat triat d’entre un total de 27 propostes rebudes.

La creació del Premi

El Departament de Cultura de la Generalitat i la Fira Mediterrània van tenir l’any passat la iniciativa de crear el Premi Teresa Rebull per donar suport a projectes musicals que trobin en els elements de la cultura popular i tradicional el seu eix creatiu. Aquest suport es concreta en el finançament del procés de producció: arranjaments, direcció, escenografia, etc. El resultat final de la inversió del guardó és la presentació en directe d’un espectacle musical.

Aquest premi, de suport a la tasca dels creadors, també vol subratllar l’enorme trajectòria vital de Teresa Rebull: cantant, pintora i activista incansable de la cultura catalana i la lluita feminista i antifranquista, que ens va deixar a l’abril de 2015. Al llarg dels seus 95 anys de vida, Rebull va donar alè amb el seu entusiasme a una infinitat d’iniciatives polítiques i culturals.

Càntut, guanyador de la primera edició

Carles Belda i Carles Sanjosé (ànima del grup Sanjosex) encapçalen el projecte que va guanyar l’any passat la primera edició del Premi. La proposta, que porta per títol Belda & Sanjosex presenten Càntut, ofereix una visita contemporània a les cançons que cantaven els nostres avis i va ser una idea original del nou festival Càntut de Cassà de la Selva. El projecte, editat també en disc per Bankrobber va obtenir el Premi Enderrock 2017 al millor disc de folk i ha tingut un ampli recorregut de concerts no només a Catalunya, sinó també a la resta dels territoris de parla catalana.

                  Maika Makovsky_01_OK.jpg