CRÒNICA DIVENDRES 10 D’OCTUBRE

La diva portuguesa Dulce Pontes va encomanar entre el públic la seva gran sensibilitat interpretativa en la presentació del seu primer disc gravat en llengua castellana L’acordió basc, la trikitixa, va ser el protagonista de la nit a la Taverna Estrella Damm – Cuines del Món amb els concerts de la formació Korrontzi i el de Kepa Junkera amb Amadeu Rosell i Tururut Bonaigua

  • La diva portuguesa Dulce Pontes va encomanar entre el públic la seva gran sensibilitat interpretativa en la presentació del seu primer disc gravat en llengua castellana
  • L’acordió basc, la trikitixa, va ser el protagonista de la nit a la Taverna Estrella Damm – Cuines del Món amb els concerts de la formació Korrontzi i el de Kepa Junkera amb Amadeu Rosell i Tururut Bonaigua
  • La pluja va obligar a suspendre les actuacions de Luthiers Drapaires, Animal Religion i Le Croupier, encara que totes elles tenen funcions programades per avui dissabte

La Fira Mediterrània de Manresa atrau fins i tot l’atenció dels elements i la pluja va fer acte de presència en la jornada de divendres. Van ser tres hores escasses d’aigua, les suficients com per que l’organització es veiés obligada a fer petits canvis en la programació. De totes les propostes previstes, només tres es van haver de suspendre. Es tracta dels espectacles de públic familiar Luthiers Drapaires i Animal Religion, així com l’actuació en que el grup Le Croupier ret homenatge al gènere de la revista. De tota manera, els tres muntatges tenen funcions previstes per avui dissabte, el que significa que no res es quedarà sense veure en aquesta 17a edició que ja ha creuat l’equador.

Sobre la graella, un dels punts de més interès de la jornada de divendres era, sens dubte, la presència a la sala gran del teatre Kursaal de la diva portuguesa Dulce Pontes. Curiosament no es va acabar d’omplir el local per assistir a la presentació del que significa Puertos de abrigo, el primer disc que la cantant enregistra en llengua castellana. Amb la seva veu privilegiada, l’artista va encomanar tot un munt de sensacions i sensibilitats a un públic que es va rendir a la seva manera d’interpretar un pom de cançons que ha sabut dur al seu terreny. Versions que van colpir al personal com la d’Alfonsina y el mar, són l’exemple de quin és el domini de la veu que ha assolit Dulce Pontes en 25 anys de trajectòria artística. Va començar sola al piano, però va acabar amb banda per versionar Rosalia de Castro en gallec, o per posar-se un nas de pallasso per cantar Soy un circo. Durant el recital, l’artista va flirtejar amb el flamenc, es va interessar pels tangos i va endinsar-se en el folk sud-americà amb una visió de La guitarra d’Atahualpa Yupanki, sempre, això sí, des de l’òptica i la sonoritat que aporten les guitarres portugueses.

Aromes de taverna

Es pot dir que la Taverna Estrella Damm - Cuines del Món, va viure ahir una maratoniana jornada musical aliena totalment a la pluja. I es pot dir que la trikitixa, aquest acordió diatònic tradicional de la música basca, va ser el protagonista principal de la vetllada gràcies, primer, a l’actuació del grup Korrontzi i, després, amb la presència de Kepa Junkera que, de la mà d’Amadeu Rosell, s’endinsava en el folk català.

Però anem per parts, els Korrontzi d’Agus Barandiaran van fer tota una demostració de la força artística acumulada en aquests deu primers anys de vida que ara celebren. El trikitilari és una màquina musical que amb la sorprenent agilitat dels seus dits sap treure tot el rendiment possible al seu acordió diatònic. Música tradicional de les valls basques, fandangos i valsos, amb que la banda es va acompanyar dels joves ballarins de la companyia Oinkari Dantza Taldea. Posteriorment, i ja creuada la mitja nit, va ser el torn de Kepa Junkera i Amadeu Rosell, acompanyats en aquesta ocasió, pel grup català Tururut Bonaigua i les percussionistes basques de Sorginak. Estrenaven l’espectacle Topaketa Ripollès-en, un projecte que parteix de velles cançons i melodies de la localitat de Beget amb el qual reten homenatge a la música tradicional del Pirineu català. Un gratificant encontre, el de Kepa Junkera i Amadeu Rosell, que es tradueix en una repertori executat amb tant sentiment com precisió.

Abans d’aquests dos concerts esmentats, la Taverna Estrella Damm / Cuines del Món va presentar les actuacions del algerians El Dey i dels portuguesos Toques do caramulo. Un curiós contrast a partir dels ritmes rumberos i àrabs, amb tocs reggae, dels nordafricans i els sons malenconiosos i salats dels ibèrics. Però així és la fira, un viatge sonor per les músiques del món.

Altres sons d’interès

També es van poder viure moments molt especials, com va ser la presència del grup Cuncumén a la sala Voilà. Una formació que té els seus origines al Xile de 1955 i que va ser el primer conjunt en el que hi va participar el malaguanyat Víctor Jara. Precisament el desaparegut cantant xilè va ser el protagonista del concert que duia per títol Con Víctor desde las raíces.

Més actuacions a destacar va ser la de Toni Xuclà  i Gemma Humet a El Sielu o els corresponents a la programació Off Humus, que ahir van estar les de Mirabèl, Rot i la Puça Diatònica.