El carrer i la participació ciutadana, claus a la 25a edició de Fira Mediterrània

La programació artística oficial inclou 70 propostes i potencia els maridatges entre creadors contemporanis i la cultura popular, els joves que presenten els primers treballs i reflexiona sobre com la tradició travessa la creació i la programació cultural

La programació artística oficial inclou 70 propostes i potencia els maridatges entre creadors contemporanis i la cultura popular, els joves que presenten els primers treballs i reflexiona sobre com la tradició travessa la creació i la programació cultural

Vuit itineraris estructuren tota la programació oficial amb els 25 anys de Fira, Manresa 2022, l’Obra del Cançoner Popular i el Pla d’impuls a la dansa d’arrel com a protagonistes

Es potencia la nova ÀreaPRO entorn del Centre Cultural el Casino amb una activitat professional que inaugurarà un diàleg entre Íngrid Guardiola i Raül Refree i recuperarà el pols internacional amb la trobada dels membres de l’European Folk Network

Després de celebrar dues fires marcades per la COVID-19 i les restriccions derivades, Fira Mediterrània de Manresa encara la celebració de la 25a edició, que tindrà lloc del 6 al 9 d’octubre, sortint amb força al carrer i provocant la participació de la ciutadania. Amb aquest objectiu, la Fira generarà espais per cantar i ballar, contextos que propiciïn accions festives de forma espontània i participativa. El carrer i el fet comunitari són dos elements essencials de la cultura popular i seran l’eix principal de la celebració dels 25 anys de Fira.

Es tracta d’un any en que coincideixen altres celebracions que també es posaran de relleu dins la programació artística: els 500 anys de l’estada de Sant Ignasi de Loiola a la capital del Bages (Manresa 2022) i el centenari de l’Obra del Cançoner Popular. La programació també recull els primers fruits del Pla d’impuls a la dansa d’arrel, engegat l’any passat per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i la Fira.

El carrer i el fet comunitari

El carrer tindrà tot el protagonisme en l’espectacle inaugural i en el regal sonor dels 25 anys de Fira, amb una clara voluntat de reivindicar la recuperació de l’espai públic després de dos anys de pandèmia. A més, per segon any, la Fira ha impulsat l’Obrador d’arrel i tant l’espectacle inaugural com el regal sonor previst al final d’aquesta edició, estan inclosos en aquest programa d’acompanyament als artistes que exploren nous camins a partir de l'arrel i la cultura popular.

Pel que fa a la inauguració, la Fira ha optat per tornar al carrer amb un espectacle de gran format amb una proposta que combina circ, música i cultura popular i connecta amb la celebració de Manresa 2022. Es tracta de El Pou de la gallina, de la Cia Voël, que revisa la llegenda manresana des del llenguatge contemporani del circ en diàleg amb la colla castellera Tirallongues de Manresa.

El regal sonor en motiu dels 25 anys, Narro, posarà en relleu els trets que defineixen la Fira Mediterrània, el diàleg entre la tradició i la contemporaneïtat, en el marc de la ciutat de Manresa. Aquesta exploració sonora a tres bandes durant els quatre dies de Fira anirà a càrrec de Pau Benítez, flabiolaire que beu de la tradició, i de Joan Cot, compositor que treballa des de l'electrònica. El fruit dels enregistraments resultants serà un regal pels 25 anys, que es compartirà amb tothom i que clourà una edició ben especial.

La 25a Fira Mediterrània provocarà també espais de participació comunitària, amb la voluntat de generar contexts que puguin ser replicables en altres municipis, com la programació a la nova Plaça de la Fira i la Taverna Cervesa Guineu, entre altres, pensades per ballar i cantar. En aquesta línia, es potenciaran maridatges i diàlegs entre creadors contemporanis i associacions de cultura popular. Aquestes propostes volen estimular les noves mirades a la cultura popular i provocar que aquests diàlegs amb les associacions s’estenguin pel territori, més enllà de la compra i venda d’espectacles.

70 propostes artístiques a la programació oficial

La 25a Fira Mediterrània comptarà amb 70 propostes dins de la programació oficial, de les quals 50, el 71%, tenen caràcter d’estrena.

Jordi Fosas, director artístic, segueix el fil del seu projecte artístic i torna a centrar la seva proposta en tres grans eixos: mirades (d’artistes del món contemporani que incorporen la mirada a l’arrel en les seves propostes), joves (amb artistes emergents que parteixen de l’arrel com a matèria prima) i present (reflexionant sobre la tradició avui i com travessa i impregna la creació artística i la programació cultural). Tot plegat, sense oblidar el treball de la Fira amb els 360 graus de l’arrel (partint del patrimoni i l’herència cultural, passant per la tasca de l’associacionisme que el connecta amb la societat, fins arribar al sector professional).

Mirades a l’arrel amb maridatges

La imatge de la 25a Fira Mediterrània proposa un maridatge entre la cultura popular i la contemporaneïtat. Aquest diàleg el veiem en la figura central, un dels capgrossos de Manresa vestit amb roba actual i amb el cos de Xavier Gumà, un dels joves que participen en les accions del Pla d’impuls i un dels artistes de l’Obrador d’arrel. Creada per l’estudi de disseny Kocori, lliga amb la idea de les mirades sobre l’arrel, la cultura popular i el patrimoni immaterial que fa la programació de la Fira i que marquen la seva especialització en relació a la resta de fires del sector cultural.

En aquesta línia, la 25a Fira proposa diversos diàlegs i maridatges entre creadors contemporanis i associacions de cultura popular: la Cia Voël amb la Colla Castellera Tirallongues de Manresa; el Cor Jove Amics de la Unió amb Marcel Bagés i David Soler; Israel Galván amb l’Escolania de Montserrat; Els Escarlata i Joana Gomila i Laia Vallès amb l’Esbart Manresà; Roberto Olivan i Arnau Obiols amb l’Esbart Ciutat Comtal, i Pep Gimeno “Botifarra” amb la Unió Musical de Bages, entre d’altres.

Protagonisme dels joves

Els artistes joves que utilitzen l’arrel com a motor creatiu continua essent un dels eixos principals de la programació. L’aposta pel talent emergent es fa palesa amb molts dels artistes que integren el cartell de la 25a edició, durant la qual presentaran els seus primers o segons treballs, com Júlia Colom, Mar Grimalt, Marala, Adrián Vega, Pere Seda, Clàudia Serrahima i Àfrica Llorens, entre altres.

Present: la tradició que ens travessa

Fira Mediterrània posa l’accent en una arrel creativa que no viu aliena a la realitat que ens envolta i que a partir de la cultura popular i tradicional ens parla en present i ens interpel·la avui. Aquest 2022, i en motiu de la 25a edició de la Fira, es vol analitzar com avui la tradició travessa i impregna (o pot impregnar) la creació artística i la programació cultural.

Vuit itineraris estructuren la programació de la Fira Mediterrània 2022

Música:

  1. Descobrirem les novetats de l’escena catalana d’arrel (entre d’altres, amb la presentació de l’OMAC Juvenil i els nous treballs de Ros, Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries o Fenya Rai!).
  2. També l’escena mediterrània de músiques del món, amb Antonio Castrignanò, Marala, Júlia Colom o Mélodie Gimard presentant nou disc.
  3. I per primera vegada la Fira estructura un itinerari a partir de les propostes que beuen de la tradició i que juguen amb l’experimentació i l’electrònica, amb Tarta Relena i Los Sara Fontán amb Cocanha, Ikram Boulum, Cernadas i Jonás de Múrias, entre altres.

Música i arts escèniques:

  1. Una mirada més enllà de la Mediterrània. Fira Mediterrània oferirà una mirada més enllà del seu principal espai programàtic, la Mediterrània, per descobrir artistes que proposen una interessant mirada a l’arrel, com per exemple la taiwanesa Lin I-Chin, els quebequesos Les Archipels i el portuguès Omiri, entre d’altres.

Arts escèniques:

  1. Un itinerari de dansa amb Israel Galván, Adrián Vega i Magí Serra, entre d’altres, i amb els primers fruits del Pla d’impuls a la dansa d’arrel.
  2. I un nou itinerari de teatre i circ, centrat en la memòria, llegat i narració oral, on podrem veure a Àfrica Llorens, Cia. Voël, Mos Maiorum i Zum-Zum Teatre, entre d’altres.

Propostes familiars:

  1. Un itinerari defineix les propostes familiars i escolars de la Fira, que aquest any inicia una reestructuració i a més d'acollir propostes que porten els infants als teatres, amb projectes dels Samfaina de Colors o De Paper, també acull propostes que porten els infants al carrer (per exemple amb Memòria sota l’aigua d’Alícia Buil), i propostes que porten els artistes a les aules, com és el cas del taller del Cor Jove Amics de la Unió vinculat a l’Obra del Cançoner Popular.

Cultura popular i ciutat:

  1. I aquest 2022 neix un nou itinerari que vincula la cultura popular i la ciutat, on a partir d’entitats manresanes descobrim manifestacions de cultura popular d’arreu del país, com la Diada Castellera, amb els Tirallongues de Manresa, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Lleida, i la Trobada de Bestiari de foc.

L’Obra del Cançoner Popular a l’Obrador, el rizoma d’aquest 2022

El rizoma és una tija subterrània que creix horitzontalment respecte a la superfície del sòl i conserva la capacitat d'emetre nous brots i arrels a partir dels seus nusos. Així, a partir d’un nus, una proposta artística de la programació de la Fira, el públic pot descobrir persones o fets de la cultura popular mitjançant brots i arrels en forma d’activitats paral·leles com exposicions, conferències i/o col·loquis.

El Rizoma de la 25a Fira Mediterrània té l’objectiu de donar a conèixer l’Obra del Cançoner Popular, aprofitant la celebració del seu centenari. La programació artística inclou dos projectes de l’Obrador d’arrel que basen el seu repertori en l’immens llegat tradicional del recull. És el cas de Les eines, del Cor Jove Amics de la Unió de Granollers, un testimoni de les melodies que sonaven durant les jornades de treball al camp a principis del segle XX, amb arranjaments i acompanyament musical en directe de David Soler i Marcel Bagés. I de Solc, de l’Esbart Ciutat Comtal i Arnau Obiols, sota la mirada de Roberto Olivan, que se centra en les figures dels missioners i missioneres que es van encarregar de fer el treball de recerca de l’Obra.

Així, en relació al centenari, es podrà visitar l’exposició oficial dedicada a l’Obra, es programaran conferències, hi haurà espais de cant comunitari i es realitzarà un taller interactiu vinculat al projecte de Les Eines del Cor Jove de la Unió de Granollers que es farà a les escoles.

ACTIVITAT PROFESSIONAL

Es potencia la nova ÀreaPRO al centre de la ciutat

Fruit de l’experiència de l’edició anterior, i amb l’excel·lent valoració de la seva ubicació per part dels professionals participants, enguany es potenciarà la nova ÀreaPRO creada l’any passat, amb epicentre al Centre Cultural el Casino i que genera un eix professional ubicat en ple centre de Manresa.

Un diàleg entre Íngrid Guardiola i Raül Refree inaugurarà l’activitat professional

Ingrid Guardiola, directora del Bòlit - Centre d’Art Contemporani de Girona, i el músic i productor Raül Refree obriran l’activitat professional reflexionant sobre com la tradició travessa la creació artística i les programacions culturals. Aquest 2022, i en motiu de la 25a edició de la Fira, el mercat manresà reflexionarà sobre com avui la tradició travessa i impregna (o pot impregnar) la creació artística i la programació cultural, i dedicarà a aquest tema les jornades professionals del primer dia d’activitat professional, dijous 6 d’octubre. Les jornades, adreçades exclusivament als professionals acreditats, estan organitzades amb la col·laboració Subdirecció General de Promoció Cultural i el Servei de Desenvolupament Empresarial de l’ICEC.

Divendres 7 i dissabte 8 d’octubre, l’activitat professional girarà entorn a la descoberta de Nous Projectes Artístics, tant escènics com musicals, i vinculats alguns d’ells als processos de creació de l’Obrador d’arrel de la Fira i del Pla d’impuls a la dansa d’arrel. Aquesta activitat combinarà l'exhibició d’espectacles o concerts en format de showcase amb presentacions de novetats i treballs en procés de creació.

Diumenge 9 d’octubre es realitzarà la segona edició de Miralls, els reptes de futur de la cultura popular, organitzada en col·laboració amb la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i que en aquesta edició reflexionarà sobre els joves i la cultura popular.

Entre altres activitats, la Fira també comptarà amb les tradicionals reunions ràpides (concertades entre programadors i artistes).

L’activitat professional recupera el pols internacional amb la trobada a Manresa del European Folk Netwok

El mercat manresà tornarà a gaudir de la visita de professionals internacionals, i entre altres activitats, acollirà l’EFN Conference, la trobada anual de l’associació europea que aglutina els professionals del sector de les músiques d’arrel. La trobada inclourà conferències i debats oberts a tots els professionals de la Fira.

El termini d’acreditació per a professionals s’obre avui i romandrà obert fins als dies de la Fira.

PROGRAMACIÓ OFF

Els OFF de Fira Mediterrània tenen com a objectiu donar suport al talent emergent cap a la professionalització i també potenciar la creació artística a l’associacionisme. En aquesta línia, la Fira reformula la seva programació OFF d’arts escèniques, creant un nou OFF de dansa vinculat al Pla d’impuls a la dansa d’arrel i un de teatre vinculat a la narració oral.

Pel que fa a la música, la Fira continua impulsant el Concurs Sons de la Mediterrània, organitzat pel Grup Enderrock i el Centre Artesà Tradicionàrius, adreçat a grups i solistes emergents amb propostes de folk i músiques d’arrel de la Mediterrània, que celebrarà la final en el marc de la Fira; l’Humus Mediterrani, que organitza D’Arrel amb les propostes emergents més properes a l’arrel, i l’Estepa Mediterrània, amb l’oferta més underground, on s’inclou l’escenari de Cases de la Música amb els grups seleccionats dins del Programa de Suport a la Creació.

VENDA D’ENTRADES

Les entrades dels espectacles de pagament es poden comprar al web de la Fira www.firamediterrania.cat

XIFRES

70 propostes de programació oficial:

-           50 amb caràcter d’estrena 71%

-           38 de música 54%

-           32 d’arts escèniques i cultura popular i associacionisme 46%

             18 dansa

             11 teatre i circ

             3 d’associacionisme de cultura popular vinculades la ciutat

Procedència:

-           11 internacionals 16%

-           17 resta de l’Estat 24%

-           42 Catalunya 60%

 

LA PROGRAMACIÓ ARTÍSTICA

MÚSICA

Novetats de l’escena catalana d’arrel

Re·romanç | Heura Gaya + Marçal Ramon + Ivó Jordà + Atzur · ESTRENA ABSOLUTA

Música, poesia i visuals, partint de l’obra de Pedrell, precursor del Cancionero musical español

 

La balada d’en Solé Sugranyes | Jaume Aiats · ESTRENA ABSOLUTA

Òpera de butxaca de polifonies tradicionals sobre els darrers anys del militant anarquista.

 

Transatlàntic | OMAC Juvenil (en procés de creació)

Música, teatre i ball conduït per Arnau Tordera a la primera proposta d’aquesta jove formació.

 

Un delta fràgil | Lia Sampai · ESTRENA ABSOLUTA

La jove cantant de les Terres de l’Ebre recupera el paisatge de la seva infantesa.

 

SUBSTRAT | Guillem Ballaz · ESTRENA ABSOLUTA

Glossa i poesia popular amb l'essència de la veu i la percussió

 

L'Arbre Humà | Roser Gabriel

La nostra relació amb la natura al primer treball de l’acordionista de Ribera de Cardós.

 

La Serra dels Perduts | Fetus · ESTRENA ABSOLUTA

El punk-rock i la cançó de taverna del grup s’acosten al folk en companyia de Carles Belda.

 

ROS · ESTRENA ABSOLUTA

La música tradicional catalana i la cornamusa, a cavall entre la tradició i la modernitat.

 

Ilercavònia | Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries · ESTRENA ABSOLUTA

Viatge a les Terres de l’Ebre de l’època dels ibers al nou espectacle dels Quicos.

 

Trobada | Flowk · ESTRENA ABSOLUTA

Trio de música tradicional amb sonoritats mediterrànies, cèltiques i del folk europeu.

 

22 anys Ballant-la | Bauma · ESTRENA ABSOLUTA

Recorregut per la història del ball folk a plaça amb música i dansa amb òptica contemporània.

 

Plaça Major | Fenya Rai! · ESTRENA ABSOLUTA

El 2n treball d’aquest grup irreverent ens porta a la Plaça Major, punt de trobada i de festa.

 

A Tamarit! | Julivert · ESTRENA ABSOLUTA

Cançons populars i de taverna, amb versions i peces ballables, amb to alegre i desenfadat.

 

L’altra meitat són veritat | Corrandes són Corrandes · ESTRENA ABSOLUTA

Nou treball en col·laboracions del folk català i de territoris com País Basc, Occitània o Magrib.

 

Escena mediterrània de músiques del món

Babilonia | Antonio Castrignanò and Taranta Sounds · ESTRENA A L’ESTAT

Darrer disc d’aquest virtuós de la pandereta i gran innovador del panorama tradicional italià.

 

Zavrzlama | Divanhana · ESTRENA A L’ESTAT

Una de les millors propostes de sevdah (música tradicional balcánica de Bòsnia Hercegovina).

 

Los pasos de Beni Xangó | Martín Meléndez i Ermanno Panta · ESTRENA A CATALUNYA

Riquesa de timbres i originalitat creativa inspirada en la cultura popular de Cuba i Sicília.

 

Jota de morir | Marala · ESTRENA ABSOLUTA

Cantar a la mort com les padrines, deixant espai a l’electrònica i jugant amb sons orgànics.

 

A BandaPep Gimeno "Botifarra" amb la Unió Musical del Bages (Pòrtic de la Fira)

Unió de dues de les formes més populars de la música catalana: rondalla i banda de música.

https://firamediterrania.cat/ca/next/2022/espectacles/a-banda-pep-gimeno-botifarra-amb-lunio-musical-del-bages

 

[In]Time | Mélodie Gimard · ESTRENA ABSOLUTA

Diàleg amb l’electrònica a partir de músiques tradicionals que desdibuixa tots els límits.

 

Espurnes i Coralls | Mar Grimalt · ESTRENA ABSOLUTA

La jove felanitxera presenta el seu primer EP fruit del premi del Concurs Sons 2021.

 

Miramar | Júlia Colom · ESTRENA ABSOLUTA

La jove mallorquina canta amb el pes de les generacions precedents i presenta primer treball.

 

Rap d’Arrel | Tesa & Jonatan Penalba

La rapera i el cantant valencià s’uneixen per revitalitzar la música tradicional valenciana.

 

Yenalaba · ESTRENA A L’ESTAT

Lletres de cançons del Llenguadoc i sons de múltiples tradicions de la Mediterrània per ballar.

 

Cançons de Creació Contemporània de Música d'Arrel Popular i Mediterrània

L’Ajuntament de Palma i Cançons de la Mediterrània organitzen una residència creativa.

 

Electrònica i experimentació

ficus·indica | Rodin Kaufmann + Maria Hein + Azucena Moya + Loís Pezet

Espectacle musical i poètic per resignificar la idea del trobador en temps contemporanis.

 

Cernadas | crnds i Fransy González

La música tradicional gallega s’integra amb el llenguatge tímbric de l'electrònica experimental.

 

Ikram Bouloum

Diàleg entre les electròniques més contemporànies i la música popular i de ball del Magrib.

 

Vocal RootsMaria Coma (en procés de creació)

Peça interdisciplinària que combina música, performance, art sonor i arts del moviment.

 

RE-Adrià Grandia + Carlos Martorell + Anna Romaní · ESTRENA ABSOLUTA

Provocació en escena per reflexionar sobre la tradició, recodificar-la i imaginar-ne el futur.

 

4132314 | Cocanha + Tarta Relena + Los Sara Fontán

Proposta musical sobre el món del tèxtil que transforma els patrons de confecció en partitures.

 

NarroJoan Cot i Pau Benítez · ESTRENA ABSOLUTA

Regal sonor que parteix del diàleg de la Fira entre tradició, contemporaneïtat i Manresa.

 

Les Eines | Cor Jove Amics de la Unió amb Marcel Bagés i David Soler

Veus, sons de les eines i electrònica recullen el testimoni de l’Obra del Cançoner Popular.

 

#mauriziakezdauinorhil · ESTRENA A CATALUNYA

Creadores basques s’uneixen en un directe basat en nous formats i folklore digital basc.

 

Empelt | Electrogralla

La gralla de Roger Andorrà viatja cap a l’electrònica acolorint melodies tradicionals.

 

OMIRI · ESTRENA A CATALUNYA

Un dels projectes actuals més originals de reinvenció de la música popular portuguesa.

 

S E B E | Jonás de Murias

Remescla de material sonor i lletres d’arxius de música tradicional i cançons populars.

 

ARTS ESCÈNIQUES

Dansa

Condens | Magí Serra (en procés de creació)

El ballarí i coreògraf reflexiona sobre com habitem els espais partint de Brots transhumants.

 

Seises | Israel Galván i l’Escolania de Montserrat

El bailaor sevillà presenta una proposta inspirada en el tradicional “baile de los seises”.

 

Los lunares del Puma | Adrián Vega · ESTRENA ABSOLUTA

Un estímul a la curiositat, una experiència voyeur que convida a entrar a la sala d’assaig.

 

Los lunares: yo y mis proyecciones | Adrián Vega · ESTRENA ABSOLUTA

La proximitat d'allò digital per explorar el format d'instal·lació audiovisual performativa.

 

mujereson | Patricia Álvarez & Vigüela Trío · ESTRENA ABSOLUTA

Diàleg entre el grup de música castellana i la ballarina especialitzada, entre altres, en flamenc.

 

Frictions | Les Archipels · ESTRENA A L’ESTAT

Peça itinerant de dansa contemporània inspirada en el jig tradicional del Quebec.

 

Accolades & Quiproquos | Les Archipels · ESTRENA A L’ESTAT

La companyia quebequesa s’endinsa en el jig, el ball tradicional del Quebec, en format de sala.

 

An Eternity Before and After | Lin I-Chin_Bare Feet Dance Theatre · ESTRENA A L’ESTAT

La companyia taiwanesa treballa a partir de la cultura tradicional, el ritual, el caràcter i el clima.

 

Transmissió creuada | Lin I-Chin_Bare Feet Dance Theatre (en procés de creació)

Laboratori amb artistes catalans sobre com treballar contemporàniament la dansa tradicional.

 

Dendu | Harrobi Dantza Bertikala Konpainia i Oreka TX · ESTRENA A CATALUNYA

La dansa vertical d’Harrobi i el so de la txalaparta d’Oreka Tx s’uneixen per cercar l’equilibri.

 

EmpèltMaria Ribera Salvador · ESTRENA ABSOLUTA

Dansa i paisatge sonor per retre homenatge al món del camp, en companyia de Celeste Alías.

 

Credo | Nova Galega de Danza · ESTRENA A CATALUNYA

Reflexió sobre les cruïlles del paisatge gallec contemporani, atrapat entre tradició i modernitat.

 

Saumell - Ventura. Viatge d'anada i tornada | Factoria Mascaró + Marcel Casellas Trio + Garazi Goñi · ESTRENA ABSOLUTA

Aquest espectacle de dansa i música uneix els mons sonors paral·lels d’aquestes dues figures.

 

Flor de maig | Xavier Gumà i Verònica Hernández · ESTRENA ABSOLUTA

Dansa d'arrel en diàleg amb dansa urbana i contemporània a partir d’una llegenda popular.

 

L’Hereu Riera | L’esbord · ESTRENA ABSOLUTA

Performance en solitari amb dansa tradicional i tècniques de dansa contemporània en diàleg.

 

Si em vagués | LA COMPANYIA MINIMíssimA amb Lali Mateu i Roger Cusidó · ESTRENA ABSOLUTA

El moviment i la paraula passen a ser els elements principals del grup de musical d’arrel.

 

Solc | Esbart Ciutat Comtal i Arnau Obiols · ESTRENA ABSOLUTA

Diàleg entre la dansa i la música de l’Obra del Cançoner que parteix del viatge dels missioners.

 

Ræpte | Esbart Manresà · ESTRENA ABSOLUTA

Mirada a la vida de Sant Ignasi per reflexionar sobre la transformació de la dansa tradicional.

 

Llegat, memòria i narració oral

El Pou de la Gallina - Projecte Reditus | Cia Voël amb la Colla Castellera Tirallongues de Manresa (ESPECTACLE INAUGURAL) · ESTRENA ABSOLUTA

Mirada contemporània a la llegenda manresana des del circ, amb participació castellera.

 

Foradada | Moll de l'Os (Àfrica Llorens) (en procés de creació)

Qüestionar el gènere a través del moviment, inspirant-se en una llegenda de Montserrat.

 

SOLAR | Mos Maiorum · ESTRENA ABSOLUTA

Ritual catàrtic amb testimonis reals per parlar del problema de la transició energètica.

 

El TestamentZum-Zum Teatre · ESTRENA ABSOLUTA

Viatge a les arrels, records, anècdotes, persones, objectes i somnis de tota una vida.

 

(La)Montserrat | Assumpta Mercader i A Piacere grup vocal

Les llegendes de Montserrat per parlar de la línia fina que separa realitat i ficció.

 

No sabem res del campo | Clàudia Serrahima

Proposta de teatre d’objectes i petit format resultat d’una investigació sobre el món rural.

 

Me & Magdalena | Magda Puig Torres

Teatre de paper contemporani per reflexionar sobre la memòria, el record i la ficció.

 

ELLS I JO o aquella sensació que els arbres et miren | Companyia Jordi Font

Aventura que parteix de records d’infància poblats per bèsties fantàstiques del folklore català.

 

POI | Cia. D'es Tro

Espectacle contemporani que fusiona les arts del circ amb el popular joc de la baldufa.

 

Escolars i familiars

Sense lluna | Samfaina de Colors · ESTRENA ABSOLUTA

Música i recursos escènics per parlar, de forma al·legòrica, de les fases lunars.

 

Miranius | De paper

Espectacle sobre les conseqüències de l’empremta humana sobre el món animal.

 

Memòria sota l’aigua | Alícia Buil

Espectacle sobre les conseqüències de l’empremta humana sobre el món animal.

 

Taller Les Eines | Cor Jove Amics de la Unió

Taller per descobrir l’Obra del Cançoner Popular i el treball de camp dels missioners.

 

Conferència La balada d’en Solé Sugranyes | Jaume Aiats

Conferència a centres educatius sobre la transició i memòria històrica recent.

CIUTAT I CULTURA POPULAR

Diada Castellera | Colla Castellera Tirallongues de Manresa, Castellers de Lleida i Minyons de Terrassa

 

Trobada de Bestiari | Xàldiga Taller de Festes

Cercavila i enceses de lluïment de les sis colles participants.

 

Les músiques del correfoc | Orquestres Juvenil i Simfònica i Banda Simfònica del Conservatori Municipal de Música de Manresa amb Xàldiga Taller de Festes

Fusió d’orquestra, banda d’arrel i cultura popular amb els sons del correfoc de Manresa.