El festival de cultura popular més gran d’Europa programa el Llibre Vermell després de descobrir-lo a Fira Mediterrània

El Pla d’acció estatal i internacional de Fira Mediterrània ha afavorit que diverses formacions catalanes hagin estat programades fora del país

El Pla d’acció estatal i internacional de Fira Mediterrània ha afavorit que diverses formacions catalanes hagin estat programades fora del país

L’Esbart Dansaire de Rubí, el Cor de Cambra Francesc Valls i l’ensemble Magister Petrus interpretaran aquest cap de setmana els Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat al Festival de Rudolstadt d’Alemanya, el més gran i un dels més prestigiosos d’Europa pel que fa a la cultura popular i les músiques d’arrel, gràcies al seu pas l’any passat per la Fira Mediterrània de Manresa. El Llibre Vermell no és l’única proposta artística que ha sortit de les fronteres catalanes gràcies a la Fira: en la seva edició dedicada a Catalunya l’Smithsonian Folklife Festival dels Estats Units ha programat diversos grups mitjançant la Fira, membre del comissariat del programa català a Washington. També han estat programades a l’exterior propostes com les de Chicuelo & Mezquida a Algèria, Biflats a Castella i Pau Figueres a Portugal, entre d’altres. Aquestes accions s’inclouen en el Pla d’acció estatal i internacional de Fira Mediterrània.

El Pla està basat en accions de coproducció i d’intercanvi (artístic, professional i/o comunicatiu) i té com a principals objectius potenciar els fluxos de treball professionals i dotar de nous canals d’exhibició el teixit creatiu català. El pla d’acció estatal i internacional 2018 preveu una quarantena d’accions a 12 països i regions d’Europa, Amèrica i Àfrica.

Els Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat a Rudolsdtadt

Bernhard Hanneken, el director artístic del Festival de Rudolstadt (Alemanya), va ser un dels programadors internacionals que va assistir a la representació dels Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat durant la darrera edició de Fira Mediterrània. El programador alemany va quedar captivat amb la proposta de l’Esbart Dansaire de Rubí, el Cor de Cambra Francesc Valls i Magister Petrus i aquest cap de setmana serà una de les principals propostes artístiques programades al prestigiós festival alemany. L’actuació tindrà lloc el proper dissabte 7 de juliol a l’imponent pati d’armes del castell de Heidecksburg i ha estat gràcies al suport de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya.

L’any passat, amb Cants i danses del Llibre Vermell, Fira Mediterrània de Manresa portava per primera vegada la seva programació a la Basílica de Montserrat, espai immillorable per a la representació de l’adaptació del manuscrit medieval de 1399. El Llibre Vermell és un dels pilars de la música medieval europea i la producció programada per la Fira (que comptava amb la col·laboració de FEMAP –Festival de Música Antiga dels Pirineus- i el Festival Ésdansa, amb el suport del Departament de la Cultura de la Generalitat) posava en relleu les descobertes del Pare Gregori Estrada: la connexió amb la cultura popular per la presència al text de coreografies per ser ballades pels pelegrins. Durant quatre dies, al festival de Rudolstadt programa més de 300 actuacions, amb 150 companyies i artistes, a més de vint escenaris repartits per tota la ciutat. Es calcula que el programa d’activitats atrau diàriament a més de 25.000 visitants.

Representació catalana a l’Smithsonian Folklife Festival als Estats Units

Des del 27 de juny i fins al 8 de juliol (amb una aturada els dies 2 i 3 de juliol) s’està celebrant a Washington DC la 51a edició de l’Smithsonian Folklife Festival amb Catalunya com a cultura convidada. Aquest esdeveniment està considerat el més important del món dedicat al patrimoni cultural immaterial i representa una gran oportunitat i un aparador immillorable per donar a conèixer, no només la cultura, les tradicions o la gastronomia que són objecte pròpiament del Festival, sinó també Catalunya com a país modern amb una economia cada cop més basada en la creativitat i el coneixement. Les activitats amb segell català organitzades en el marc d’aquest esdeveniment cultural han estat organitzades per la Generalitat de Catalunya i les quatre Diputacions (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona), amb la col·laboració d’Adifolk i Fira Mediterrània, entre altres entitats. Concretament, Fira Mediterrània ha participat en el comissariat del programa d’activitats en el que prenen part diverses formacions que han passat per Manresa. És el cas de Maria Arnal i Marcel Bagés, Les Anxovetes, la Cobla Catalana dels Sons Essencials, Joan Garriga, Yacine & the Oriental Groove, la cantant aranesa Alidé Sans, el mestre de dansa Ivan Caro, l’esbart Ciutat Comtal i la Federació Catalana de Catifaires, entre d’altres.

Concerts a l’exterior gràcies al Pla d’acció estatal i internacional

El Pla d’acció estatal i internacional de Fira Mediterrània també ha contribuït a que diverses formacions catalanes puguin actuar fora de les fronteres. És el cas del projecte conjunt del guitarrista de flamenc Chicuelo i el jove pianista revelació de l’escena jazzística Marco Mezquida (projecte nascut el 2016 a la Fira Mediterrània), que ha girat per gran nombre de ciutats i països. Una de les darreres actuacions va ser el mes de febrer, a l'Òpera d'Alger 'Boualem Bessaih', en un concert organitzat per l'Institut Ramon Llull i l'Agence Algérienne pour le Rayonnement Culturel, un dels socis del pla d'internacionalització de la Fira. Al mes de maig, Les Anxovetes i Joana Gomila van actuar al Forum Euroregional “Cultures populars en diàleg”, la cloenda del darrer projecte euroregional en que ha participat la Fira. Més recentment, la cobla més esbojarrada del país, els Biflats, han actuat al FolkSegovia. I, properament, el guitarrista Pau Figueres actuarà al circuit portuguès Outonalidades, gràcies als acords de col·laboració entre D’Orfeu, l’entitat organitzadora, i la Fira.

Altres actuacions a l’exterior

Els intercanvis i les accions específiques d’aquest Pla d’Acció internacional no són les úniques vies dels grups de la Fira per actuar a l’exterior. La important presència de programadors internacionals a la Fira Mediterrània fa que cada vegada siguin més habituals contractacions artístiques a l’exterior. Enguany i sense anar més lluny, el grup Hora de Joglar actuarà a Sziget (Hongria), un dels festivals més multitudinaris d’Europa. La companyia de jocs Tombs Creatius també ha estat fa poc a Londres amb la seva colla castellera de fusta, els Xics del Xurrac, coproducció de la Fira Mediterrània de l’any 2016. I, entre molts altres, Muchacho & los Sobrinos, un dels darrers grups que van actuar durant la passada edició de la Fira, faran una gira per Noruega de la mà del Festival Førde.

Llibre Vermell.jpg

Els Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat a la darrera edició de Fira Mediterrània