El manresà Antoni Roixes és l’autor de la imatge de la 17a Fira Mediterrània

Amb la nova proposta la Fira Mediterània vol apostar pels artistes del territori La imatge encaixa amb la visió oberta i plural de la cultura popular que la Fira vol transmetre

Amb la nova proposta la Fira Mediterània vol apostar pels artistes del territori

La imatge encaixa amb la visió oberta i plural de la cultura popular que la Fira vol transmetre

L’obra de l’artista manresà Antoni Roixes “L’Home-Mira-Pensa-Estima-Canta-Riu” il·lustrarà el cartell de la 17ª edició de la Fira Mediterrània de Manresa. La proposta de Roixes, el retrat d’un home fet amb traços senzills però enèrgics i decidits, de colors suaus però amb tocs estridents que destaquen el missatge a transmetre, busca reflectir el procés d’enamorament o de la il·luminació. Amb la tria de Roixes la Fira Mediterrània aposta per la creativitat del territori i una imatge desenfadada i creativa, fidel a una visió oberta i plural de la cultura popular.

L’artista

Antoni Roixes es defineix com a pintor i viatger. Nascut a Manresa al 1973, ja de petit despuntava omplint de dibuixos les parets de l’escola i de casa seva. Al 1996, després d’haver cursat un any a l’Escola d’Art Massana de Barcelona, se’n va anar a viure a Nova York, on va muntar un estudi al barri de Queens i va començar a pintar obres de marcada tendència surrealista, influenciat per Georgio De Chirico i Salvador Dalí. Nova York va ser per a ell una gran finestra oberta al món i va ser allà on la seva obra es va apropar a artistes com Andy Warhol i Jean Michelle Basquiat i es va impregnar del món del pop i el graffity. Des de llavors ha tornat en diverses ocasions a Catalunya i ha seguit viatjant per altres indrets del món. Ha exposat a Estats Units, Sudamèrica i Catalunya, on també va fer les portades de dos dels treballs discogràfics del grup Plouen Catximbes (Telescopi –al 2007- i Ancoratge –al 2008-, aquesta darrera, nominada entre les millors de l’any per Enderrock). Actualment resideix i treballa a Mèxic.

La seva obra

Roixes explica que per a ell pintar és “la constant recerca i necessitat de poder explicar el que sento sense molt sovint ni entendre-ho jo mateix”. Aquest procés l’empeny “a la recerca de nous mons, noves maneres d’estimar, noves cultures on conviure “.

 

Amb el bagatge de la seva experiència i amb una tendència cap a l’expressionisme, Roixes s’ha anat allunyant de les tècniques tradicionals per buscar fórmules per expressar-se més directes, com els esprais, les vídeo projeccions, intervencions o collages. Des de Mèxic, va rebre l’encàrrec de la Fira amb entusiasme.

“L’Home-Mira-Pensa-Estima-Canta-Riu”

Per a la Fira Mediterrània Roixes ha creat “L’Home-Mira-Pensa-Estima-Canta-Riu” com a expressió d’un sentiment, per apropar-se a la definició dels “mediterranis, que se’ns dubte som gent expressiva”. I concreta que amb aquesta obra “intento explicar els camins del procés d’enamorament”.

David Ibáñez, director artístic de Fira Mediterrània, considera que “L’Home” “representa la passió, la creativitat de la gent; el sentiment i la raó connectats en el fet de cantar, una de les expressions artístiques més naturals que existeixen. Un bon resum del concepte de cultura popular que volem transmetre”

Roixes ha dedicat aquest obra a Andreu Riera, que va ser un visionari manresà (1970-2006), professor doctorat a la UAB en Criptografia, especialitzat en sistemes de votació electrònica. Va ser el fundador de l’empresa SCYTL, líder en votació electrònica, encarregada de monitoritzar les darreres votacions a la presidència dels Estat Units, entre d’altres. Roixes considera Riera “un exemple del visionari mediterrani, una persona creativa i treballadora. Ell sempre parlava de democràcia” una paraula que darrerament és protagonista del debat polític del país.

17FMM-imatge.jpg