El prestigiós ballarí de flamenc Andrés Marín inaugura demà la 15a Fira Mediterrània amb l’espectacle Tuétano

Manresa acollirà la Fira del 8 a l’11 de novembre amb un programa que presenta creadors de 101 companyies i 280 activitats   Operadors de 30 països la converteixen en una borsa de negoci artístic internacional que estrena nova Llotja al Museu de la Tècnica  

  • Manresa acollirà la Fira del 8 a l’11 de novembre amb un programa que presenta creadors de 101 companyies i 280 activitats

 

  • Operadors de 30 països la converteixen en una borsa de negoci artístic internacional que estrena nova Llotja al Museu de la Tècnica

 

  • La factoria de l’arrel ha programat noms com Noa & Solis String Quartet, Niño Josele & Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona, Brams o Gelabert Azzopardi Companyia de Dansa

 

  • Isaki Lacuesta és l’artista convidat i presenta 4 projectes basats en el traspàs generacional

 

Manresa, 7 de novembre de 2012.- El centenar d’espectacles presentats en 210 funcions i amb 70 activitats addicionals permetran que almenys un miler de professionals de trenta països interactuïn i intentin fer negoci durant quatre jornades a Manresa en la 15a edició de la Fira Mediterrània. Les actuacions seran seguides per 140 professionals dels mitjans de comunicació, que ja s’han acreditat fins aquest moment, i que prestaran atenció especial al 30% d’estrenes que plasma el vessant innovador i de risc inherent a aquest mercat artístic. La comunitat universitària –Universitat de Barcelona, Carlos III de Madrid i Fundació Universitària del Bages- també seguiran la cita, en la qual s’analitzarà l’impacte econòmic de la Fira Mediterrània en el sector cultural i de la contractació artística.  El ballarí de flamenc Andres Marín, sens dubte un dels més prestigiosos creadors del ball flamenc actual, serà l’encarregat d’inaugurar la Fira amb el seu nou treball Tuétano. L’espectacle inaugural tindrà lloc al Teatre Kursaal de Manresa el proper dijous 8 de novembre a les 21 hores.

 

Tuétano, la medul·la, l’essència, arriba a Manresa com a estrena a Catalunya i després de dues úniques representacions a Montpeller en Danse i la Bienal de Flamenco de Sevilla. Presenta una impactant combinació d’elements d’avantguarda amb flamenc tradicional, així com la participació de dues artistes excepcionals: la ballarina Concha Vargas i la cantant La Macanita. La intenció de Tuétano “és buscar l’origen del gest al marge dels estils tradicionals” explica Marín. que afegeix: “aquesta és la meva visió: allò genuí d’aquest gest, propi de l’ésser humà per sobre de la dansa i les seves estructures”. Amb Tuétano pren força també a la Fira el flamenc, declarat recentment Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

 

Abans, a les 18.30h, la companyia italiana Mattatoio Sospeso presentarà a la Plaça Major de Manresa l’espectacle Commedia Volante, un duet que ells mateixos defineixen com a “tragicomicromantic”, que es representa a 10 metres de terra, oferint ascensos i descensos impressionants per part de dos acròbates que es mouen dins de la més pura tradició italiana fomentada en la ironia, l’habilitat i la precisió.

 

L’altre pol d’atracció d’aquesta primera jornada de la Fira serà el cinquè Concurs Sons de la Mediterrània. El quartet femení de polifonia Krregades de Romanços, els grallers 2.0 Els Laietans, el grup de folk Stukat del Bolet i el grup de jazz-folk Arnau Obiols Quartet en són els quatre finalistes. La cita serà a la Taverna de la Fira, a la cèntrica plaça de Sant Domènec, a partir de les 21.30 h. D’aquesta manera també s’inaugurarà l’espai gastronòmic i de begudes de la terra, que funcionarà fins al final de la Fira.

 

Finalment, demà dijous també arrenca l’apartat Off de la Fira, l’Estepa Mediterrània. La Casa de la Música de Manresa presenta en aquesta edició onze concerts, escollits entre 94 propostes. Demà a les 24 h s’obre el primer dels espais que serà El Vermell, al qual se li afegiran en dies posteriors Ca la Samsona, la Peixera i la Stroika. L’Estepa Mediterrània 2012 està composta per grups plens de contrastos frescos i ballables: formacions underground i emergents al costat de músics amb una trajectòria extensa; propostes locals al costat de grups multiculturals. Chalart 58 (live dub mix) serà l’artista convidat per encetar l’Off. És l’alter ego de Gerard Casajus, bateria i percussionista barceloní de dilatada trajectòria, que ha actuat a tot el món amb Manu Chao i Radio Bemba, La Kinky Beat i Fermin Muguruza. A continuació, prendran l’escenari del Vermell StreetCookers Sound System, el selector i l’operador manresans  que piloten amb destresa i passió aquest sound system, el màxim exponent de l’escena local.

 

El vessant professional

El Mediterrània Professional Meeting haurà començat, però, ben aviat, a quarts de deu del matí, en la primera jornada del certamen, en què la Fira és més trobada professional que mai. La nova Llotja Professional està situada al Museu de la Tècnica de Manresa i integra l’espai de jornades, que a hores d’ara ja compta amb més d’un centenar d’acreditats, juntament amb l’àrea d’estands -amb 46 operadors-, la de network meetings -trobades-, la d’speed-datings -reunions ràpides prèviament agendades que pràcticament també han cobert el 100 % de les places disponibles-, lliurament d’entrades, cafè, premsa, wifi i acolliment als professionals, així com la de showcases. Els showcases tindran lloc en una vela geodèsica, l’única existent a l’Estat, que dimarts va començar a instal·lar la productora circense Passabarret Joglars. Acabat l’espectacle inaugural i per a aquells que no optin per seguir l’apartat Off, la Fira inaugurarà el Club de Professionals, que cada any té lloc en un recinte manresà i al qual poden accedir gratuïtament els professionals amb la seva acreditació. Enguany, és el torn de la sala El Sielu, que es reincorpora com escenari de la Fira Mediterrània.

 

Venda d’entrades

Durant els quatre dies de la Fira, la venda d’entrades també es realitzarà a les taquilles especials de la plaça Sant Domènec, diàriament a partir de les 10 h del matí, de dijous a diumenge. Dijous restaran obertes fins a les 21 h; divendres fins a les 23 h; dissabte fins a les 24 h; i diumenge fins a les 19 h.


També funcionaran diàriament les taquilles del Teatre Kursaal. El seu horari serà de dimarts a diumenge de 18:00 a 21:00 h,  dissabte de 11:00 a 13:00 h; I també una hora abans de cada espectacle. L’adquisició també funcionarà en aquest mateix horari a través de via telefònica amb tarja de crèdit en el telèfon 93 872 36 36, i les 24 hores del dia al web www.kursaal.cat. En els espectacles programats a la Seu de Manresa, les dues nits de rumba i ball folc a la Vela Milcentenari, i a la sala El Sielu, també hi haurà taquilla mitja hora abans de cada sessió. Per als dos concerts de la Sala Stroika, les localitats poden adquirir-se les 24 hores del dia a www.stroika.cat i també anticipadament a Cafè l’Alzina, Sibeilius i Solans, així com a la mateixa sala abans de cada sessió.

 

Incidències i canvis   

Naseer Shamma ha cancel·lat la seva actuació de diumenge a les 17h a la Seu de Manresa. En el mateix horari i al mateix lloc visitarà la fira Yurdal Tokcan, intèrpret de llaüt àrab, considerat actualment com el més important de Turquia i un dels més destacats a nivell mundial, que oferirà el seu espectacle Passion: Sound of Istambul. Tot sol amb el seu llaüt àrab interpretarà algunes de les peces més belles del repertori instrumental otomà dels segles XV al XIX així com algunes composicions pròpies. Són obres que li han fet merèixer el seu prestigi internacional i que s’inspiren en la tradició turca, però que alhora entren en diàleg amb altres cultures i llenguatges musicals.

 

The Secret Festival Band ha cancel·lat la seva actuació per incompatibilitat d’alguns dels seus artistes amb els horaris de vols. Pel mateix motiu, els Xeremiers de Sóller no podran fer el seu primer passi, programat per dissabte a les 17h. Sí que mantenen la resta de passis: dissabte a les 20h i diumenge a les 11h i a les 13h. Finalment, la companyia La Corcoles ha cancel·lat la seva actuació (dissabte a les 12 i a les 19h al Parc Casino) per lesió d’una de les seves artistes.

 

A la Llotja professional, més activitats:

 

Conferència de la Xarxa Arianna - Euromediterranean Network of Culture and Heritage demà dijous 8 de novembre de 17 a 18.15 h. Els participants a la taula seran:

  • Lluís Puig (Director de la DGCPTC)
  • Antonio Damasco (Director de la Rete Italiana di Cultura Popolare / Festival dell'Oralita Popolare de Torí i fundador de la Xarxa Arianna)
  • Moha Ennaji (Director del Festival de Culture Amazigh de Fes, President del International Institut for Languages anc Cultures, Professor de la Universitat de Lletres i Ciències de Fes)
  • Abel Font (Director del Festival Portalblau de l'Escala)
  • Anna Coromina (Qadar Produccions Culturals, entitat fundadora de la Xarxa Arianna)