El projecte Pregons escalfa la Fira Mediterrània amb tres falsos documentals

Carme Ruscalleda, Xavier Albertí i Màrius Serra exposen en tres vídeos el preàmbul de les propostes que oferiran els dies de la fira SALA DE PREMSA AQUÍ Ja pots veure els vídeos:

Carme Ruscalleda, Xavier Albertí i Màrius Serra exposen en tres vídeos el preàmbul de les propostes que oferiran els dies de la fira

SALA DE PREMSA AQUÍ

Ja pots veure els vídeos:

Màrius Serra - Pregó poliglot sota el paraigua d'una única llengua

Pregó de forquilla i tovalló - Carme Ruscalleda

Xavier Albertí - Pregó a dues bandes i una sola veu amb piano

La Fira Mediterrània encara la seva divuitena edició, que arrencarà d’aquí un mes, amb la publicació de tres vídeos que formen part del projecte Pregons. La Fira ha proposat a tres personalitats creatives de la vida social i cultural catalana que recordin la potència i la vigència de la cultura popular, sota el lema “La tradició és viva. Res és el que sembla”. La proposta és una coproducció entre la Fira Mediterrània i el festival EVA (En Veu Alta).

Els pregoners escollits han estat l’escriptor Màrius Serra, el director d’escena Xavier Albertí i la cuinera Carme Ruscalleda, que escalfen motors de cara a la fira exposant en tres vídeos les seves teories al voltant del llegat català: totes les llengües del món provenen de la nostra, totes les músiques del món són originàries de Catalunya i la forquilla és un invent català.

Aquests pregoners seran els encarregats d’inaugurar i reinaugurar la Fira. Ho faran acudint a la forma del pregó, un dels elements de transmissió de coneixement més antics. Això sí, no es tractarà d’uns pregons a l’ús, sinó de tres accions performàtiques úniques, personals i intransferibles amb les quals els espectadors s’endinsaran en un laberint de miralls on es veuran reflectits i interpel·lats.

Els pregoners

MÀRIUS SERRA
Pregó poliglot sota el paraigua d’una única llengua
Absolutament clarivident i amb proves irrefutables, amb les orelles a l’aguait i una pronúncia exquisida, aquest pregó inaugural tindrà un abans i un després en la història i en totes les ments atentes, totes les ments curioses i totes les ments despertes que el vulguin escoltar. La base, l’origen, només pot ser aquest: el català com a llengua mare de totes les llengües. Amb demostracions, exposicions i visions nascudes d’una veu tan eloqüent com la de Màrius Serra i d’una llengua tan absoluta com la catalana. La Llumanera dix it*.
*La Llumanera de Nova York, edicions en català a NYC del 1874 al 1881
Espectacle/pregó inaugural. Teatre Kursaal · Dijous 15, 21h · 20min
Gratuït amb l’entrada de l’espectacle inaugural

XAVIER ALBERTÍ i WANDA PITROWSKA
Pregó a dues bandes i una sola veu amb piano

Ell, i ella, tots dos de fet, seran els protagonistes d’aquest espectacle no tan espectacle i més pregó anunciador que no pas cap altra cosa. Ell, en Xavier, director del TNC, la convida, a ella, Wanda Pitrowska, gran estudiosa de la música, a oferir-nos la gran teoria i a delectar-nos les orelles, passin i escoltin, senyors! que totes les músiques del món són originàries de Catalunya. Fet que per als més entusiastes és obvi i per als més escèptics, arribarà a ser-ho.
La Casa Torrents (Buresa), Plaça Fius i Palà, 1 Esc. Esquerra, Pral 2a ·
Dissabte 17, 20h i 21h · 20min

CARME RUSCALLEDA
Pregó de forquilla i tovalló

Una bona celebració ha de concloure sempre amb una taula ben parada, i en aquesta cloenda, enlloc de treure els estris i menges de la cuina, Carme Ruscalleda ens ho farà sortir tot d’una olla ben plena de teca estranya. Fidel al concepte de quilòmetre zero, ens aproparà amb una subtil i entusiasta exposició contrastada literàriament, a l’inqüestionable origen català de la forquilla, estri de delicada i elegant utilització inventat per als bons àpats i encara millors maneres, a la Catalunya del s. XIV. Hi esteu tots convidats.
Plaça Major · Diumenge 18, 18.15h · 20min

Trobareu tota la informació relacionada amb la 18a Fira Mediterrània de Manresa al web www.firamediterrania.cat