FIRA MEDITERRÀNIA de MANRESA s’avança al segon cap de setmana d’octubre i centrarà la seva atenció en la Cultura Popular de base social i en les músiques del món

S’HA REUNIT EL PATRONAT DE FIRA MEDITERRÀNIA DE MANRESA El Patronat de la Fira renova David Ibáñez en la direcció per a les tres properes edicions

S’HA REUNIT EL PATRONAT DE FIRA MEDITERRÀNIA DE MANRESA

El Patronat de la Fira renova David Ibáñez en la direcció per a les tres properes edicions

Manresa, 9 gener 2014.- La Fira Mediterrània de Manresa és, des de fa 16 anys, el punt de trobada de professionals i públic al voltant de la cultura tradicional i popular, la World Music i gèneres i experiències artístiques d’arrel. El certamen ha arribat a una maduresa organitzativa i compta amb un posicionament i reconeixement amplis en la seva especificitat i els seus objectius, entre els professionals d’aquí i de fora, i disposa d’una base social més forta. Ara ha arribat el moment de fer un pas endavant. En el ple del Patronat de la Fundació Fira Mediterrània celebrat avui a Barcelona s’han aprovat canvis organitzatius, estructurals i de programació substancials amb l’objectiu de reforçar el seu paper en el mapa de fires i festivals del país i de potenciar la seva especificitat com a mercat de projectes i idees.

La Mediterrània centrarà a partir de la propera edició 2014 els seus continguts i propostes professionals en dos àmbits principals: la Cultura Popular i les músiques del món. Una Cultura Popular en el sentit més fidel del terme: Cultura Popular, entesa com aquella que amplia la base social de la cultura. La que fomenta la participació de les persones i la integració social. La que vincula el patrimoni immaterial amb les relacions socials. Dels videojocs al folklore, passant pel teatre social, les arts de carrer, la dansa comunitària o els projectes pedagògics. La Cultura Popular és una potentíssima eina d’educació, transformació i socialització que contribueix al desenvolupament personal i col·lectiu, i la Fira Mediterrània vol convertir-se en un epicentre de projectes i idees.

Pel que fa a les músiques del món, la Fira Mediterrània s’ha situat, durant els darrers anys, com un punt de referència europeu en aquest àmbit, amb el focus posat a la Mediterrània. A més de ser un dels principals aparadors de l’escena nacional de músiques d’arrel, la Fira es planteja nous objectius: consolidar-se com a mercat líder a l’Estat en músiques del món i potenciar la seva capacitat d’exportació d’artistes i cultura catalana.

Noves dates

Un altre dels aspectes qüestionats des dels primers anys de la Fira són les dates de la seva celebració. Tant per raons d’estalvi energètic com de climatologia s’ha aprovat al Patronat que ha tingut lloc avui a Barcelona anticipar la celebració de la Fira al segon cap de setmana d’octubre, un mes més tard que el Mercat de Música Viva de Vic i que FiraTàrrega i dues setmanes abans del gran mercat de World Music que és Womex. Una millor climatologia, en un horari anterior al canvi d’hora d’hivern i la no competència amb altres esdeveniments relacionats fan de les noves dates una millor oportunitat per una Fira que compta amb molts espectacles de carrer.

Renovació

El ple del Patronat celebrat avui ha aprovat també per unanimitat la renovació de David Ibáñez com a director de Fira Mediterrània per un període de 3 anys més, amb la voluntat que disposi del temps necessari per la implantació d’aquesta nova orientació.

En el decurs de les properes setmanes Fira Mediterrània convocarà als mitjans de comunicació per tal d’explicar amb més detall el projecte de la Fira Mediterrània per als propers anys, coincidint amb la convocatòria artística per la propera edició.

David%20Ib%C3%A1%C3%B1ez.JPG

David Ibáñez