Fira Mediterrània participa en un projecte euroregional basat en l’espai cultural comú d’Occitània, Catalunya i les Illes Balears

La Fira desplega aquest 2015 un ampli pla d’internacionalització amb la voluntat de donar suport a l’activitat artística i professional de la cultura catalana Es consoliden acords de treball amb Algèria, Alemanya, Itàlia, França, Portugal, el País Valencià, les Illes Balears, el País Basc, l’Aragó i Castella i Lleó

La Fira desplega aquest 2015 un ampli pla d’internacionalització amb la voluntat de donar suport a l’activitat artística i professional de la cultura catalana

Es consoliden acords de treball amb Algèria, Alemanya, Itàlia, França, Portugal, el País Valencià, les Illes Balears, el País Basc, l’Aragó i Castella i Lleó

El guitarrista flamenc Chicuelo protagonitzarà un projecte durant l’any 2016 a la institució francesa Foundation Royaumont

Fira Mediterrània de Manresa ha dissenyat un Pla d’Acció Estatal i Internacional per aquest 2015 que preveu ampliar horitzons amb nous camps d’acció i renovar els principals acords d’edicions anteriors. En aquest sentit, destaca el projecte “Fòrum euroregional patrimoni i creació”, aprovat per la Unió Europea i en el qual quatre agents de l’eix occità/català/balear treballaran junts per eixamplar l’espai comú social, cultural i lingüístic que ens uneix. Per altra banda, el pla es completa amb la consolidació dels principals acords de treball dels darrers anys, amb països/regions com ara Algèria, Alemanya, Itàlia, França, Portugal, el País Valencià, les Illes Balears, el País Basc, l’Aragó i Castella i Lleó, entre d’altres. En l’àmbit internacional, la relació iniciada l’any passat amb la prestigiosa entitat francesa Foundation Rouyamount permetrà la presència als seus cicles del guitarrista català Juan Gómez Chicuelo

Projecte euroregional

El projecte “Fòrum euroregional patrimoni i creació” compta amb la participació al costat de Fira Mediterrània, del Centre interrégional de développement de l’occitan (CIRDÒC), Estivada / Festival de cultura occitana i Sa Xerxa Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears. L’eix principal del projecte es basa en la mobilitat i l’intercanvi professional i artístic amb l’espai cultural, social i lingüístic d’Occitània, les Illes Balears i Catalunya com a eix vertebrador.

El projecte proposa iniciar una cooperació entre els actors culturals participants que es concretarà en la creació d’una sèrie d’eines d’intercanvis professionals i artístics: trobades temàtiques, mobilitat d’artistes, una plataforma digital i un fòrum euroregional.

Les trobades temàtiques es definiran en funció de les especificitats dels socis durant els tres grans esdeveniments que organitzen (la Fira Mediterrània, Estivada i la Fira de Teatre Infantil i Juvenil). Pel que fa a la mobilitat, està previst que cada esdeveniment programi artistes de les altres dues regions sòcies de l’europrojecte. I la plataforma digital serà una eina important per a l’organització del Fòrum euroregional “Patrimoni i creació: Occitània, Catalunya, Illes Balears”. El fòrum se celebrarà l’abril de 2016 i tindrà tres dies de durada. El Fòrum vol esdevenir un lloc de reflexió col·lectiva per tal d’aprofundir la internacionalització de les xarxes actuals i fins i tot fomentar-ne la creació a escala euroregional.

Els socis del projecte

El líder del projecte és el CIRDÒC-Mediatèca occitana (Centre regional de desenvolupament de l’occità), que s’encarrega de la salvaguarda, l’estudi i la promoció de la cultura occitana i el seu patrimoni. Els altres dos socis són, per una banda l’Estivada, el festival Interregional de les cultures occitanes que se celebra cada any a Rodés al Migdia-Pirineus francès. I de l’altra, Sa Xerxa, que promou el teatre per a infants i joves arreu de les Illes Balears. Fira Mediterrània ja fa dos anys que compta amb l’Estivada com a soci internacional i coincideix amb Sa Xerxa a Cofae (la Coordinadora de ferias de artes escénicas del Estada español).

Chicuelo a la Foundation Royaumont

Enguany té continuïtat l’acord de col·laboració que Fira Mediterrània va engegar l’any passat amb la Foundation Royaumont. Aquesta prestigiosa institució francesa manté un potent programa de residències de creació artística centrat en la dansa, la música clàssica i antiga i les músiques del món. Segons l’acord, la Fira ha coproduït el projecte WASL, de la cantant i compositora palestina Kamilya Jubran, fruit d’una residència de creació amb els poetes Hasan Najmi (del Marroc) i Salman Masalha (de Palestina). El projecte estarà inclòs al programa de la propera edició de la Fira, després que l’any passat formés part del cicle Cinq Chants al Festival d’Avinyó, liderat per la Foundation Royaumont i coproduït pel prestigiós festival francès, el Festival d’Aix-en-Provence, el Festival Villes des Musiques du monde, la Fira Mediterrània, Hangar 23 (Rouen) i la Ville de Gonesse.

Aquests acords tindran continuïtat l’any vinent, quan està previst que la Foundation Royaumont aculli en residència de creació, a proposta de Fira Mediterrània, al guitarrista català Juan Gómez Chicuelo, que hi desenvoluparà un nou projecte en partenariat entre la Fira i la Fundació. Aquestes residències tenen lloc a la impressionant abadia que la fundació regenta a Asnières-sur-Oise (Ille de France).

Renovació d’acords internacionals

Pel que fa a la renovació d’acords de col·laboració, a nivell internacional cal destacar que la Fira tornarà a signar el conveni establert amb la regió italiana de la Puglia, segons el qual un grup català proposat per la Fira actuarà a la propera edició del Medimex, el principal mercat musical italià.

També es renovarà el conveni amb Estivada - Festival Interregional de les cultures occitanes, un dels socis de l’Euroregió, per facilitar la internacionalització dels artistes de Catalunya així com l’accés al mercat català de propostes de cultura occitana, i l’acord de col·laboració amb Internationale Kulturbörse Freiburg (IKF), una de les fires d’arts escèniques més importants d’Alemanya. La Fira també mantindrà els seus pactes amb el Festival Mirabilia - Festival Internacional de Circ i Arts de Carrer, principal referent a Itàlia del circ i les arts de carrer.

Els convenis amb el circuit portuguès de música en directe, OuTonalidades, també tindrà continuïtat. Després de la gira que Txarango va fer l’any passat a Portugal gràcies a aquest acord, enguany, l’artista escollit per formar part de la programació portuguesa és Yacine & the Oriental Groove. Així doncs, aquesta formació multicultural actuarà els dies 4 i 5 d’agost al Festival Andanças, que se celebra al municipi de l’Alentejo portuguès de Castelo de Vide.

Finalment, també es renova la col·laboració amb l’Agence Algérienne pour le Rayonnement Culturel (AARC), que es va encetar l’any passat, i que durant els anys 2014 / 2015, ha implicat la invitació mútua d’un artista, així com la presència d’una delegació oficial a la Llotja de la Fira de Manresa. Enguany, serà el cantaor Pere Martínez qui viatjarà a Algèria a la tardor.

Amb l’Estat espanyol

A nivell estatal es renova la col·laboració amb l’únic mercat de música al País Valencià, Trovam, i els acords amb el Govern Basc / Instituto Vasco Etxepare, el Festival Folk Segovia, la Feria Internacional de Teatro y Danza de Huesca i l’Ajuntament de Saragossa per la participació al XII Concurs OFF de Calle, que s’organitza en el marc de les Festes del Pilar 2015. El guanyador del concurs, dirigit a artistes de dansa, música, teatre, clown i circ de carrer, actuarà a la propera edició de la Fira. Precisament, enguany s’amplia la col·laboració amb l’Ajuntament de Saragossa, estenent-la al terreny musical. La Fira i el Festival Pilarfolk convidaran mútuament un artista o companyia de música d’arrel, que permetrà l’actuació a la Fira d’un grup aragonès de forma estable i a les festes del Pilar, la presencia d’un grup català.

Paral·lelament al projecte euroregional ja comentat, s’estan establint línies de col·laboració complementàries amb el Govern de les Illes Balears.

Per tal de reforçar aquestes accions, la Fira és membre de l’Internacional network for contemporany performing arts (IETM), l’European Forum of Worldwide Music Festivals (EFWMF), la Coordinadora de Ferias de Artes Escénicas del Estado español (COFAE) i l’Anna LINDH Foundation – Network.

P1015920petita.jpg

Els quatre socis del projecte de l'Euroregió, avui a Manresa.