Fira Mediterrània signa un conveni de col·laboració amb Estivada

Estivada, el festival occità de referència, programarà les actuacions de tres grups proposats per Fira Mediterrània

Estivada, el festival occità de referència, programarà les actuacions de tres grups proposats per Fira Mediterrània

La Fira Mediterrània de Manresa i Estivada, el festival artístic occità de referència, han signat un conveni de col·laboració per al període 2013-2014, segons el qual els dos certàmens duran a terme diferents accions a nivell de programació artística, activitat professional, assessorament i comunicació. Gràcies al conveni, Estivada inclourà a la programació d’enguany les actuacions de la Cobla Sant Jordi i Roger Mas, Obrint Pas i Pep Gimeno “El botifarra”. El conveni s’inclou en el programa d’internacionalització d’artistes catalans que promou la Fundació Mediterrània.

Estivada, que celebrarà la 20a edició a Rodés, del 24 al 28 de juliol, uneix al seu caràcter multidisciplinari, la singularitat del festival interregional de la cultura occitana. Estivada té una visió moderna i universalista de la identitat occitana, que no es resigna al silenci i procura que l’occità, llengua minoritària del sud de França i a Itàlia, però llengua cooficial a Catalunya a partir de la realitat de la Vall d’Aran, retrobi el seu lloc normalitzat: el llenguatge de la vida i no del de la memòria. Tota la programació d’Estivada es construeix al voltant de la llengua occitana. Els artistes de totes les regions occitanes –Aquitània, Poitou-Charentes, Limousin, Auvergne, Rhône-Alps, Provença-Alps-Côte d’Azur, Llenguadoc-Roselló i Midi-Pyrénées a França; Vall d’Aran a Catalunya, i les valls occitanes del Piemont a Itàlia- estan presents al festival Estivada per mostrar la seva obra i intercanviar punts de vista i directrius comuns. No obstant això, el festival té amistats i solidaritats amb altres artistes i altres idiomes.

Gràcies a la signatura de l’acord entre Estivada i Fira Mediterrània, enguany actuaran a Rodés la Cobla Sant Jordi i Roger Mas, Obrint Pas i Pep Gimeno “El botifarra”. I de cara a l’edició de l’any vinent, Estivada tornarà a programar quatre grups de Catalunya a escollir entre vuit formacions proposades per Fira Mediterrània d’entre les actuacions presentades en les edicions del 2012 i 2013. Per altra banda, Estivada també proposarà vuit grups occitans, dels quals Fira Mediterrània n’escollirà quatre per venir a Manresa al 2014.

A nivell d’activitat professional, Estivada i Fira Mediterrània oferiran un estand modular a les respectives zones de negoci. A més, Estivada participarà a l’activitat d’speed dating, trobades ràpides i concertades entre experts del sector de les arts escèniques i de la música i els artistes i professionals que hi vulguin prendre contacte directe, que s’organitza en el marc del Mediterrània PROfessional Meeting de la 16a Fira Mediterrània.

Pel que fa a l’àmbit de la comunicació, el conveni preveu que tant Estivada com Fira Mediterrània visualitzin la seva cooperació incloent les seves marques als respectius materials promocionals com a socis artístics; difondre a través dels webs i dels canals 2.0 informació sobre els seus socis, i incloure accions promocionals als materials impresos en paper, entre d’altres.

Els artistes

Cobla Sant Jordi i Roger Mas

Roger Mas i la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona presenten un espectacle coproduït per la Fira Mediterrània de Manresa al 2011. La proposta de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi és un singular repertori del cantautor solsoní acompanyat per una de les cobles més sòlides i de major projecció del moment, arranjades per Xavier Guitó. La incorporació de la sonoritat de la doble canya, així com del metall ajustat, junt amb l’habitual acompanyament instrumental del cantautor, embolcallen els seus temes amb gran encert, possibilitant uns arranjaments que donen com a resultat un diàleg emotiu i inusual.

DSC_0826.jpg

Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, a la Fira Mediterrània 2011. Foto: Gerard Font

Obrint Pas

Han actuat en el marc de la Fira Mediterrània en diverses ocasions, la darrera vegada al 2010, dins la programació de l’Estepa Mediterrània, l’Off de la Fira. La música que resulta de la seva particular fusió de sons i instruments tradicionals amb el millor dels ritmes actuals (ska, reggae, rock, hardcore...) i la importància dels espectacles en directe són la fórmula d'aquesta formació. Els de l'Horta han demostrat els darrers anys perquè són la banda catalana de rock amb més repercussió internacional. La seva darrera gira ha estat la que han dut a terme per defensar el seu darrer disc-llibre, Coratge, editat el 2011 i que els ha portat a concerts d'èxit per mig món. El 2013 el grup ha baixat les revolucions del seu motor i només farà comptades actuacions, entre elles la d’Estivada.

OBRINT%20PAS%20.jpg

Obrint Pas

Pep Gimeno “El botifarra”

Josep Gimeno és en Pep 'Botifarra', un dels millors cantadors del moment que ja fa més de 25 anys que actua. El seu repertori, integrat per cançons de batre i altres lletres tradicionals (a vegades delicades, i d'altres, còmiques i barroeres) esdevé la crònica social d'una societat que ja ha canviat per sempre i que ell ha sabut recuperar de boca de la gent gran de la comarca de la Costera. A Manresa, en Pep Gimeno ha actuat diverses vegades, sol i en bona companyia, com al 2011, en que va compartir escenari amb Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, amb l’estrena absoluta de l’espectacle La Barraca.

JTS_8981.JPG

Pep Gimeno a Manresa al 2011. Foto: Josep Tomàs