L’emprenedoria cultural, la innovació i el treball en xarxa, protagonistes de l’activitat professional de la 18a Fira Mediterrània

La Llotja del Museu de la Tècnica acull unes jornades sobre innovació cultural amb més de 30 ponents, trobades sectorials, més de 200 reunions ràpides entre operadors i cinc actuacions musicals El Mercat de nous projectes escènics inclourà la presentació de càpsules artístiques a càrrec de Jordi Oriol, Lluís Danés, El Palau de la Música i Magí Serra, entre d'altres

La Llotja del Museu de la Tècnica acull unes jornades sobre innovació cultural amb més de 30 ponents, trobades sectorials, més de 200 reunions ràpides entre operadors i cinc actuacions musicals

El Mercat de nous projectes escènics inclourà la presentació de càpsules artístiques a càrrec de Jordi Oriol, Lluís Danés, El Palau de la Música i Magí Serra, entre d'altres

Una sessió d’emprenedoria cultural aproparà els assistents a sis projectes que destaquen per la seva innovació i originalitat

Entre les diferents trobades sectorials, destaca el II Wine&Fest Forum, el congrés de festivals de músiques del món que reunirà més de 50 projectes d’Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica

SALA DE PREMSA AQUÍ

Manresa, 3 de setembre · Més enllà de la seva part artística, la Fira Mediterrània de Manresa és un mercat, i la seva zona de negoci és la Llotja. Aquesta, situada al Museu de la Tècnica de Manresa per quart any consecutiu, tornarà a ser un important nucli de trobada professional. Jornades, showcases, estands i reunions del sector cultural ompliran el recinte de dijous 15 d’octubre a dissabte 17 d’octubre.

JORNADES PROFESSIONALS: INNOVACIÓ CULTURAL

Durant el dijous i el divendres, se celebren a la Llotja unes jornades professionals que, en aquesta 18a edició de la Fira, tindran com a leitmotiv la innovació cultural. Al llarg de 10 sessions s’abordaran les potencialitats de la cultura en els àmbits social, patrimonial, urbanístic, econòmic i comunitari amb la presència de nombrosos referents estatals i internacionals. Dijous serà una jornada especialment internacional, en què es parlarà de projectes artístics d’intervenció social a l’estranger i de la relació entre la cultura popular i la participació ciutadana. A la tarda, diversos projectes escènics de casa nostra presentaran les seves experiències, de la mà de Jordi Oriol, el Palau de la Música, Lluís Danès, Tombs Creatius, Magí serra & Marçal Ramon i Teatre Nu.

El divendres serà un dia centrat en dos temes: el màrqueting cultural i l’emprenedoria. Les jornades arrencaran amb propostes innovadores, com el fenòmen dels festivals d’arts inclusives o Cabal Musical, un projecte d’emprenedoria musical a la franja Besòs de Barcelona. Després les jornades posaran el focus al màrqueting cultural, amb una conferència sobre com relacionar-se amb els públics i com aquest es gestiona en els grans equipaments i esdeveniments culturals, com ara els Teatros del Canal (Madrid), el Teatre Lliure (Barcelona) o el festival de rock BBK Live, entre d’altres. A la tarda, diversos emprenedors culturals explicaran els seus projectes: Píndoles (Festival de Microteatre fora del teatre), Tuescena, Startit, Rebobinart Plataforma Cultural i Glownet. L’especialista en emprenedoria en el món de l’art Nir Hindi (Israel) oferirà, a més, una ponència sobre el tema.

SHOWCASES: ACTUACIONS MUSICALS A LA LLOTJA

Per altra banda, al llarg dels tres dies d’activitat els professionals podran escoltar uns quants grups que presentaran els seus showcases, càpsules artístiques pensades específicament per facilitar el contacte entre compradors i venedors. Enguany oferiran concerts de 30 minuts al pati del Museu Maria Arnal & Marcel Bagés, Davide Salvado, Gökhan Sürer, Pau Figueres i Vox Bigerri.

MÉS DE 200 REUNIONS CONCERTADES

Una altra de les activitats de la llotja són els speed datings, que han gaudit de molt bona salut en les darreres edicions. Aquestes trobades ràpides entre operadors comptaran amb la presència de directors artístics de festivals i equipaments d’àmbit internacional.

PRESENTACIONS DE PROJECTES

La Llotja de la Fira ha inclòs dins la seva programació les presentacions de projectes, presentacions breus i informals de productes culturals, projectes i serveis professionals que esdevenen trobades d’intercanvi entre professionals. Dins aquesta secció, un total de 10 d’empreses, entitats i institucions parlaran durant dissabte 17 d’octubre d’alguns dels seus projectes: el Museu de la Mediterrània, If barcelona, el portal web infoculturapopular.cat, el Grup Enderrock, l’Associació Artística Triskel, la Federació d’Ateneus de Catalunya, El Sidral, l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICEC) i el CultSurfing.

LA LLOTJA, NUCLI DE TREBALL EN XARXA

Un dels elements essencials de tota Fira és acollir activitats de connexió professional, que se celebren a porta tancada i donen un alt valor a la Fira, ja que la converteixen en un hub professional.

Al llarg del cap de setmana, la Fira acollirà sis trobades interessants, com el II Wine’n Fest Forum, que congregarà prop de 50 festivals provinents d’Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica, que estan relacionats amb el folk i les músiques del món. La jornada inclou una primera part plenària (enguany dedicada al treball en xarxa), una pausa (en la que s’ofereix el showcase d’un artista català) i una segona part amb els assistents treballant en taules temàtiques. El Wine & Fest Forum es tanca amb una trobada informal degustant vins de la D.O. Pla de Bages.

També se celebraran dues jornades: una jornada formativa per a responsables de grup de consumidors de material pirotècnic, i una jornada de professionals de les arts inclusives i comunitàries. També tindran lloc les trobades l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, COFAE (Coordinadora de Ferias de Artes Escénicas del Estado español) i l’Espai A, plataforma de programadors dels Ateneus de Catalunya.

Una altra mostra del treball en xarxa que té lloc dins de la Fira és l’International Networking Meeting, un dinar informal dins del marc de la Fira en què participen una selecció de programadors estatals i internacionals al costat d’una selecció d’artistes catalans. Per primera vegada, la Fira Mediterrània n’organitzarà dues: un el 19 de setembre a Barcelona, amb una selecció d’artistes de música actuants a la Fira que es trobaran amb membres de l’European Forum of World Wide Music Festivals; i un altre el 16 d’octubre, dins del marc de la fira, en què una selecció de companyies d’arts escèniques i música es trobaran amb programadors presents a la Fira Mediterrània.

Tota la informació de l’activitat professional aquí