L’Esbart Sant Cugat i New Catalan Ensemble guanyen les Beques Innovació en Cultura Popular 2015

La Beques de la Fundació Jaume Casademont tenen el suport de la Fira Mediterrània de Manresa, que estrenarà els dos espectacles guanyadors El Cos de Dansa de l’Esbart Sant Cugat proposa un espectacle que combina dansa i música en directe, amb el cantaor flamenc Pere Martínez

La Beques de la Fundació Jaume Casademont tenen el suport de la Fira Mediterrània de Manresa, que estrenarà els dos espectacles guanyadors

El Cos de Dansa de l’Esbart Sant Cugat proposa un espectacle que combina dansa i música en directe, amb el cantaor flamenc Pere Martínez

NewCat, encapçalat per Manu Sabaté i Gemma Humet, barreja el so dels instruments tradicionals catalans amb altres llenguatges musicals

El projecte de fusió entre dansa tradicional catalana i flamenc Tants records de l’Esbart de Sant Cugat i el nou projecte de The New Catalan Ensemble, que aglutina alguns dels millors joves instrumentistes de música tradicional del país, han estat triats com a guanyadors de la cinquena edició de les Beques Innovació en Cultura Popular. La Fundació Jaume Casademont va celebrar ahir a la nit a l’Auditori de Girona l’acte de lliurament de les Beques Jaume Casademont, entre les quals hi ha les d’Innovació en Cultura Popular. És el cinquè any consecutiu que la Fundació Jaume Casademont convoca aquests guardons conjuntament amb Fira Mediterrània de Manresa, amb el suport de l’Ajuntament de Girona i Llet Nostra. La línia d’ajuts inclou dues beques, una per a projectes de gran format, i una altra per a propostes de petit format. Com a espectacles guanyadors de les Beques, Tants records i la proposta de NewCat s’estrenaran en el marc de la propera edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 15 al 18 d’octubre.

Els projectes premiats

Beca a espectacles de petit format

Des de 1989, el treball del Cos de Dansa de l’Esbart de Sant Cugat s’ha caracteritzat pel seu esperit innovador en el món de la dansa catalana, fusionant la base de la cultura popular i tradicional del país amb moviments contemporanis, en el que molts han definit com a “Nova Dansa Catalana”. El projecte de l’espectacle Tants records, vol fer un pas endavant, acostant de forma inèdita la dansa tradicional catalana al flamenc, incorporant la música en directe de la mà d’una formació que compta amb el jove cantaor Pere Martínez. El repertori inclou cançons tradicionals i populars catalanes i versions de poemes de Salvador Espriu i del brasiler Chico Buarque arranjades amb diferents estils. Els músics (un percussionista, un celo, un guitarra i el cantaor) estaran a sobre de l’escenari al costat dels balladors i participaran de les coreografies. L’objectiu és la fusió de disciplines i d’estils en un espectacle nu, íntim i proper.

Beca per a espectacles de gran format

The New Catalan Ensemble (NewCat), la formació mereixedora de la segona de les beques, és una iniciativa de l’Associació per a la Divulgació, l’Ensenyament i la Promoció de la Música Catalana (ADEP.CAT) amb la que desenvolupen projectes artístics que porten la música tradicional catalana o nous territoris. En aquesta ocasió NewCat reuneix alguns dels joves talents més destacats de l’escena tradicional catalana, encapçalats pel multiinstrumentista Manu Sabaté, amb un repertori bastit a partir de materials tradicionals però que no renuncia a temes d’autoria pròpia. Tot plegat, amanit amb la calidesa interpretativa de la cantant Gemma Humet, que per primera vegada participa en una producció estrictament d’arrel. El resultat és una mirada sonora i rítmica nova amb la posada en comú de les diferents vivències dels seus intèrprets, a la recerca conjunta d’un so nou que és experimental però proper alhora, capaç de seduir públics de tot tipus de procedència i tradició cultural.

El projecte The New Catalana Ensemble té l’objectiu de projectar el talent i creativitat dels músics que integren el conjunt, però també té un sentit social, en estar fermament compromès amb la millora de la formació musical i la divulgació de la música tradicional. Aquest vessant social inclou tallers, concerts educatius i familiars, assaigs oberts, una beca (que ha rebut en la primera edició Manu Sabaté) i la creació d’un segell propi, Seed Music Records, destinat a difondre la música original i el treball de músics joves.

Les Beques

La beca va adreçada a la producció i exhibició d’espectacles de cultura popular. L'objectiu de les convocatòries és impulsar la producció i exhibició de projectes de cultura popular catalana amb la finalitat de crear nous espectacles, moderns, actuals, atractius al públic i capaços de crear sinèrgies amb altres formes de cultura, com les arts plàstiques, la música, el circ, la literatura i els museus, entre d’altres.

El jurat de la beca està integrat per Natxo Morera, tècnic de Cultura de l’Ajuntament de Girona; Manel Vilanova, codirector de Xarxa Teatre; Quim Rutllant, periodista i expert en cultura popular; Lídia Romeu, tècnica de Cicle Festiu de Vilafranca del Penedès, i David Ibáñez, director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa. A l’hora de fer les valoracions de les 35 propostes presentades, el jurat ha tingut en compte l’interès artístic i cultural i la qualitat i viabilitat econòmica i tècnica del projecte presentat.

La primera beca està dotada amb 5.000 € i la segona, adreçada a projectes de petit format, amb 2.500 €. A més de ser estrenats en el marc de la Fira Mediterrània, els espectacles guanyadors seran contractats per part de l’Ajuntament de Girona, un altre dels socis del projecte, per ser representat durant el 2015.

Cabo San Roque va guanyar la primera edició de la Beca amb l’espectacle Bestiari; la Cia. Mov-i-ments & La Fornal d'Espectacles va guanyar la segona edició amb L’amor de les tres taronges, els guardonats de la tercera edició van ser l’artista plàstic Joan Alfred Mengual i la banda de músics Fem sonar les musiquetes amb Musiquetes de paper, i l’any passat, les beques van ser per a la companyia de teatre Comediants i l’Orquestrina Trama per l’espectacle Monts, i per a l’Associació Baba Babarota per la construcció de la mulassa Mula Baba.

Link d’interès: www.fundaciojaumecasademont.cat