La 14a Fira Mediterrània acull demà les actuacions de Tamara Obrovac, Taraf de Haïdouks & Kocani Orkestar i Javier Ruibal

Es posarà en marxa també l'espai gastronòmic La Taverna de la Fira i el Visualmed, la secció d’audiovisuals A la nit, l'Envelat Milcentenari acollirà les actuacions d'Azarbe, Canzionere Grecanico Salentino i Trivium Klezmer

Es posarà en marxa també l'espai gastronòmic La Taverna de la Fira i el Visualmed, la secció d’audiovisuals

A la nit, l'Envelat Milcentenari acollirà les actuacions d'Azarbe, Canzionere Grecanico Salentino i Trivium Klezmer

Demà divendres la 14a edició de la Fira Mediterrània farà gala de la riquesa de la seva programació d'enguany. D'una banda, a les 19.30 hores, la Sala Gran del teatre Kursaal acollirà la cantant, flautista i compositora Tamara Obrovac al capdavant del Transhitria Ensemble per presentar un concert que fusiona el jazz amb els ritmes tradicionals de la península d'Ístria, al nord de Croàcia. Poc coneguda fora dels Balcans, Obrovac és una de les artistes croates més reconegudes i guardonades al seu país. Al mateix escenari, a les 21.30 hores, Taraf de Haïdouks -els homes fora de la llei- uniran forces amb la fanfàrria macedònia Kocani Orkestar per presentar l'espectacle Band of Gypsies 2, que transcorre entre el folklore turc i jueu, les composicions per a bandes orientals de metalls, el pop balcànic i les balades medievals. La proposta uneix a 26 músics que desprenen un entusiasme desbordant. Per últim, a mitjanit, la Sala Gran del Kursaal acollirà també l'actuació d'un dels artistes més interessants sorgits de la península ibèrica, Javier Ruibal, que proposa un retorn a Pensión Triana, títol d'un àlbum del 1994 considerat com una peça fonamental de la seva discografia.

Paral·lelament, l'Envelat Milcentenari de la Fira acollira demà les propostes d'Azarbe, Canzionere Grecanico Salentino i Trivium Klezmer. A les 21.30 serà el torn dels murcians Azarbe que, amb més de 150 concerts a les esquenes, visiten Manresa per presentar el treball Vengo de la Romería que barreja romanços, jotes i malaguenyes amb altres ritmes més ballables com unes parrandes d'intens sabor flamenc. Més tard, a les 24.30, els Canzionere Grecanico Salentino presentaran Focu d'amore. Formats a Salento, a la regió de Puglia -el taló de la bota italiana- els seus concerts es caracteritzen per la intensitat atmosfèrica que generen amb els enèrgics ritmes de la pizzica. El trio de músics aragonesos Trivium Klezmer seran els encarregats de tancar aquest escenari, a les 02 hores, amb Klezmoren: ritmes de tradició hebrea tamisats per la cultura centreeuropea abordats des d'una perspectiva centrada en la família del clarinet i l'acordió com a ritmes principals.

Divendres la Fira inaugurarà també l'espai gastronòmic La Taverna de la Fira que, ubicada a la Plaça Sant Domènec, funcionarà de divendres a diumenge combinant els concerts, els balls i una àrea per tastar diferents propostes gastronòmiques -cuscús berber, pastisseria magrebina, pizzes italianes, creps bretons, etc.- juntament amb diferents begudes dels Països Catalans. Per accedir-hi caldrà adquirir un tiquet d’un dels menjars mediterranis i del món o d’una de les begudes de la terra, i el consumidor rebrà una polsera que li permetrà entrar a la vela principal de la plaça fins cobrir l’aforament. Aquesta polsera servirà per a tota la jornada, i cada jornada tindrà la seva polsera.

El Visualmed, els audiovisuals programats en l’edició d’enguany, també començaran a projectar-se a partir de demà. Es tracta de Canigó en 125 veus, de la Fundació Jacint Verdaguer, un treball creat sobre l’enregistrament en format videogràfic de la lectura de Canigó, de Jacint Verdaguer, a càrrec de 125 personatges populars. Aquest audiovisual es podrà veure a la Sala Espai 7 del Casino a partir de les 11h i fins a les 14h. Al mateix lloc però a les 18:00h, Zeba produccions i Amunt Produccions projectarà La sardana, dansa nacional, un documental de cinquanta minuts de durada realitzat amb l’objectiu d’entendre el fet que la sardana hagi estat proclamada “dansa patrimoni d’interès nacional”. També a l’Espai 7 però a les 19:30h es projectarà Bestiari popular del món, de Ramon Saumell, trenta minuts d’imatges  fascinants sobre bestiari popular d’altres indrets de la Mediterrània de la resta del món.

Divendres també tindrà lloc la segona jornada del Firaescoles, les sessions dels espectacles de públic familiar adreçades als alumnes dels centres educatius de Manresa i de la comarca. En començar la Fira havien reservat entrades per al Firaescoles un total de 3761 alumnes d’un total de 19 centres educatius. Les fortes pluges que han caigut aquest matí a la ciutat ha fet que quatre centres educatius anul·lessin la seva reserva a primera hora del matí per problemes logístics aliens a l’organització.