La 16a Fira Mediterrània de Manresa inaugurarà amb un espectacle de Jordi Savall

El prestigiós músic català és l’Artista Convidat de la Fira amb un programa d’activitats al voltant de la seva figura i de la Mediterrània com a cruïlla de cultures. Dos concerts, un cicle de documentals i una Jornada sobre “Art i diàleg entre cultures’’ configuren el programa Savall.

  • El prestigiós músic català és l’Artista Convidat de la Fira amb un programa d’activitats al voltant de la seva figura i de la Mediterrània com a cruïlla de cultures.
  • Dos concerts, un cicle de documentals i una Jornada sobre “Art i diàleg entre cultures’’ configuren el programa Savall.

L’espectacle Mare Nostrum. Diàleg de les músiques otomanes, cristianes i jueves a la Mediterrània inaugura la programació el dijous 7 de novembre.

La Fira Mediterrània, la gran cruïlla i Jordi Savall

La 16a edició de la Fira Mediterrània de Manresa enguany tindrà lloc del 7 al 10 de novembre. Aquesta nova edició de la Mediterrània té de teló de fons el concepte de la Mediterrània com a històrica cruïlla de cultures, lloc d’encontre i d’enriquiment.

L’espectacle inaugural tindrà lloc el dijous 7 de novembre i serà amb una nova proposta de Jordi Savall anomenada Mare Nostrum. Diàleg de les músiques otomanes, cristianes i jueves a la Mediterrània. El reconegut compositor i músic català especialitzat en música antiga ens presentarà una nova lectura del seu projecte Mare Nostrum. Més enllà d’un programa musical, Mare Nostrum és una profunda reflexió sobre la història i la idiosincràsia del nostre mar i els seus pobles que el Mestre Savall ve desenvolupant des de fa anys.

Amb el títol de Mare Nostrum. Diàleg de les músiques otomanes, cristianes i jueves a la Mediterrània podrem gaudir de l’estrena a Catalunya d‘un concert que posa l’accent en la Mediterrània oriental, amb nou repertori (a on predomina l’aportació d’origen turc-otomà) i nous intèrprets. Turquia i Israel seran, doncs, els grans protagonistes d’un programa que mostra la capacitat de Savall per crear ponts invisibles que uneixen les ànimes i les cultures. Per aquest recital, Savall comptarà amb la col•laboració d’artistes tant destacats com ara Lior Elmaleh (Israel - veu) i Gursoy Dinçer (Turquia - veu),  Yurdal Tokcan (Turquia - oud), Hakan Güngör (Turquia – kanun), Nedyalko Nedyalkov (Bulgària – kaval), Yair Dalal (Israel – oud), Dimitri Psonis (Grècia – santur) i Pedro Estévan (Espanya – percussió).

L’artista convidat d’aquesta edició de la Mediterrània amb prou feines necessita presentació. Jordi Savall (Igualada, 1941) és probablement el músic català amb més projecció internacional i una de les personalitats més significades de la nostra cultura. La seva és una obra de grans proporcions i múltiples vessants: recuperador pioner de patrimoni musical, gran intèrpret de viola de gamba, director de formacions orquestrals de prestigi i dinamitzador cultural a través d’iniciatives diverses com ara cicles, festivals i el seu propi segell discogràfic.

L’elecció de Savall com a artista convidat de la Fira no és només fruit del seu prestigi i la qualitat indiscutible de la seva obra. Hi ha aspectes de la seva personalitat i trajectòria que fan de Savall una figura que entronca de manera molt especial amb la Fira Mediterrània. És un autèntic humanista dels nostres temps, un pioner en el diàleg artístic entre cultures -molt especialment les mediterrànies- amb un interès especial en acostar la música a l’univers cultural en el qual va ser produïda, mostrant–la com a cristal•lització dels anhels d’un context i un moment històric determinats. A més, ha estat capaç de trencar sense prejudicis els compartiments –tot sovint estancs- entre la música de l’alta cultura i la popular, entre l’acadèmia i la plaça, fent fluir un discurs musical que posa en relleu la importància de l’arrel com a substrat necessari per a una creació artística coherent. Aquests dos trets de la indiscutible carrera de Savall poden aplicar-se també als plantejaments essencials de la Fira.

Altres activitats de Savall a la Fira

El protagonisme de Jordi Savall a la Fira Mediterrània no acaba amb l’espectacle inaugural. A més del concert d’apertura, el músic participarà en d’altres activitats en el marc de la programació. Savall oferirà un segon recital, The Celtic Viol, de nou un diàleg musical, però en aquest cas amb les músiques populars d’arrel celta. També realitzarà una ponència en la jornada Art i diàleg entre cultures, dedicada a analitzar l’art com a eina per a la connexió intercultural. I finalment també apareixerà com a protagonista en els documentals Música Savall, Història Bòrgia i Montserrat Figueres, la veu de l’emoció, que ens ajudaran a comprendre millor la seva figura, el seu entorn i la seva filosofia creativa. Aquests treballs s’inclouran en el cicle Mediterrània, la gran cruïlla, que oferirà cinc testimonis audiovisuals de la vinculació entre la Mediterrània, l’art i la societat.

%20Jordi%20SAVALL%205%20%C2%A9%20David%20Ignaszewski.jpg
Jordi Savall © David Ignaszewski

P5142690.JPG
Presentació de l'artista convidat de la 16a Fira Mediterrània als mitjans de comunicació de Manresa
Barcelona-20130514-00123.jpg
Presentació de l'artista convidat de la 16a Fira Mediterrània als mitjans de comunicació de Barcelona