La 17a Fira Mediterrània de Manresa presenta trenta-cinc estrenes

La Fira treballa en xarxa amb institucions, fundacions i altres festivals per tirar endavant propostes que donen suport a noves expressions artístiques

  • La Fira treballa en xarxa amb institucions, fundacions i altres festivals per tirar endavant propostes que donen suport a noves expressions artístiques

Manresa, 7 d’octubre de 2014 – Seguint fidel a la línia d’innovació i de recerca de noves expressions artístiques, la 17a edició de la Fira Mediterrània de Manresa presenta aquest any dins la seva programació –integrada per un total de 107 companyies– la xifra de 35 estrenes que es podran veure per primera vegada a Manresa, ja sigui en una estrena absoluta, a l’Estat o Catalunya que en molts casos s’han dut a terme en estreta col·laboració amb fundacions, institucions i altres festivals.

Les 35 estrenes inclouen propostes que cobreixen totes les arts: de la música als espectacles destinats a un públic familiar, passant pel teatre i per la dansa. Muntatges que es veuran per primer cop a Catalunya o al món sobre els escenaris d’una Fira Mediterrània que treballa per oferir als espectadors un cartell atractiu i innovador.

En l’apartat musical, durant les quatre jornades de la Fira tindran lloc nombroses estrenes a càrrec d’artistes destacats: Dulce Pontes (Portugal), Toumani Diabaté (Mali), Addictive TV (UK) –amb la seva Orchestra of Samples-, Massilia Sound System (França), Paolo Angeli (Itàlia), Eliseo Parra (Castella), Korrontzi (Euskadi) Cuncumén (Xile), Eduard Iniesta, El Dey (Algèria), el Pont d’Arcalís, el projecte europeu FolkMus, La Forcelle (França) o el duo procedent de la Puglia (Itàlia) format per Redi Hasa & Maria Mazzotta, entre moltes altres. Estrenes d’una barreja d’estils i de músics de diverses procedències que interpretaran per primer cop els seus últims treballs davant del públic de Manresa.

 

Treball en xarxa per a la innovació artística

Moltes de les estrenes que inclou el programa són fruit de les col·laboracions en xarxa que la Fira realitza amb desenes d’agents culturals. Un exemple és la Festa de cloenda, estrena i coproducció de la Fira Mediterrània amb Amunt Produccions, que tindrà lloc el diumenge 12 a les 20h. El públic podrà gaudir d’un concert d’entrada gratuïta en què el músic i compositor Marcel Casellas i la seva Cobla Catalana dels Sons Essencials faran de mestres de cerimònies en una sessió que comptarà amb desenes de músics convidats, com ara Miquel Gil, Llibert Fortuny o la banda Unió Musical del Bages.

La Fira inclou més espectacles fets en estreta col·laboració amb altres agents. És el cas del muntatge dels ballarins Isabel Ollé i Quim Cabanilles, que proposen un taller de dansa i moviment que han dut a terme durant dos mesos amb gent gran Manresa, gràcies a una coproducció que la Fira firma conjuntament amb el Festival al Carrer de Viladecans.

Sens dubte una de les propostes més atractives de tot el programa és la combinació del hip hop dels Kulbik Dance Company amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, que oferirà un concert mai vist que combinarà el so ancestral de la cobla amb l’art urbà; que ha estat coproduït per la Fira conjuntament amb el Mercat de les Flors i l’Ajuntament de Barcelona. També destaca per la seva singularitat la proposta de Comediants i Orquestrina Trama, Monts: faula musical del Pirineu, que és possible gràcies a la col·laboració entre la Fira Mediterrània i la Beca d’Innovació en Cultura Popular de la Fundació Jaume Casademont. Per primera vegada, la fundació gironina ha premiat dos projectes, cosa que farà possible que La mula Baba, un espectacle de públic familiar a càrrec de l’Associació Baba Babarota també s’estreni a Manresa.

Dues altres estrenes que cal destacar per la seva complexa creació, són les que porten els Big Band Basket Beat Barcelona, una original proposta amb la participació de joves del barri del Raval realitzada a partir d’un encàrrec de la Fira; i la companyia teatroDENTRO que, a iniciativa de l’associació transFormas convida als espectadors a desplaçar-se fins el Centre Penitenciari Quatre Camins, per veure de l’obra La Caverna de Plató protagonitzada pels interns.

 

Estrenes de la 17a FIRA MEDITERRÀNIA de Manresa

Estrenes absolutes

2 princesesbarbudes – Enciclopèdia baixeta de la nit (música / teatre / públic familiar -a partir de 6 anys-)

Associació Baba Babarota – La Mula Baba (teatre / públic familiar)

Barbara Van Hoestenberghe – Versions Bàrbares (audiovisuals / públic familiar)

Big Band Basket Beat Barcelona – Tocant les pilotes! (arts comunitàries / música / públic familiar)

Brunzit – Encontredanses (música / públic familiar)

Cobla Catalana dels Sons Essencials & Convidats – Festa de cloenda (música)

Comediants i Orquestrina Trama – Monts: faula musical del Pirineu (teatre / música / dansa / públic familiar)

Corrandes són Corrandes – Cançó Fugaç (música)

Eduard Iniesta (música)

El Pont d’Arcalís – La Seca i les valls d’Andorra (música)

Eliseo Parra – El Man Sur (música)

Inxa Impro Quartet – Kind Of Trad (música)

Isabel Ollé i Quim Cabanillas – Viladecans / Manresa. Taller de dansa i moviment (arts comunitàries / dansa)

Jocs Ambulants Mostra d'artefactes científics i joguines d'època (jocs / públic familiar)

Kepa Junkera & Amadeu Rosell + Sorginak + Tururut Bonaigua Topaketa Ripollès-en (música)

Korrontzi ¡Gira décimo aniversario! (música / dansa)

Kulbik Dance Company & Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona Hip Hop & Cobla (dansa / música)

La Taverna del Xatrac (música)

Le CroupierEsperança Dinamita (Cançons de la revista) (música / teatre)

Luthiers DrapairesPatufets, cuca-feres i graffitis de llum (jocs / audiovisuals / públic familiar)

MapasonorEl cant improvisat a l'Ebre (audiovisuals)

transFORMAS i cia teatroDENTRO La Caverna (arts comunitàries / teatre)

La Festa Popular. La Catalanitat Cívica – Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural (exposició)

 

Estrenes a l’Estat

Addictive TV Orchestra of Samples (música / audiovisuals)

Cuncumén (música)

El Dey (música)

FolkMus - Young musicians and old stories, folk music in musEUms and more FolkMus Young Musicians and Old Stories (música)

La Forcelle Bal Gascon (música)

Massilia Sound System (música)

Paolo Angeli S'Û (música)

Redi Hasa & Maria Mazzotta Duo Ura (música)

Toumani & Sidiki Diabaté (música)

 

Estrenes a Catalunya

Dulce Pontes – Puertos de abrigo (música)

Maintomano – Equilibuá (circ / públic familiar)

Toques do Caramulo (música)