La connexió entre la música tradicional i la improvisació contemporània, segell de la 21a Fira Mediterrània de Manresa

Chano Domínguez & Paolo Fresu, Vox Bigerri & Jim Black, Januz Prusinowski & Manu Sabaté o ZA! Megacobla mesclaran jazz i folk a Manresa

Chano Domínguez & Paolo Fresu, Vox Bigerri & Jim Black, Januz Prusinowski & Manu Sabaté o ZA! Megacobla mesclaran jazz i folk a Manresa

The Skatalites, Bombino, 47Soul, Sirventés i Kepa Junkera, principals propostes de l’escena de world music internacional

Jordi Savall i Carlos Núñez protagonitzen el pòrtic musical amb Diàlegs celtes, el dilluns 1 d’octubre al Kursaal

Arnau Tordera i Magí Canyelles, Carles Dènia, Feliu Ventura, Les Anxovetes, Pau Figueres i Jonatan Penalba estrenaran novetats de l’escena d’arrel de parla catalana

La Fira Mediterrània de Manresa celebrarà la 21a edició del 4 al 7 d’octubre. En l’àmbit musical la Fira treballarà, com és habitual, a diferents nivells: investigant connexions entre improvisació contemporània i folk, portant a Catalunya artistes internacionals de l’escena de músiques del món, promovent el ball folk o mostrant les principals novetats en l’àmbit de la música d’arrel de parla catalana. En total, 56 propostes musicals que convertiran Manresa, per uns dies, en la capital europea de les músiques d’arrel.

Savall & Carlos Núñez: el pòrtic musical de la Fira

A banda de la jornada de pòrtic que encapçalarà Ada Vilaró a Món Sant Benet el 30 de setembre, enguany la Fira comptarà amb una actuació de luxe que servirà com a aperitiu dels actes centrals de la Fira. Es tracta de l’homenatge a la música celta del nord i el sud d’Europa que faran el virtuós viola de gamba Jordi Savall i el gaiter Carlos Núñez a Diàlegs celtes. Serà l’1 d’octubre a les 21 h, a la sala gran del Kursaal, en un concert coorganitzat amb D’Arrel i Manresana d’Equipaments Escènics.

Jazz & folk

L’actuació de Savall i Núñez és la primera de les propostes musicals de la Fira d’enguany. En aquest àmbit, la Fira ha programat quatre concerts que apunten en una direcció ja habitual al certamen manresà: la connexió entre la improvisació contemporània i les músiques tradicionals. Per una banda, hi ha el projecte comú entre el pianista andalús i personalitat fonamental del flamenc jazz Chano Domínguez i el destacat trompetista sard Paolo Fresu. També combinen de forma magistral les dues disciplines musicals el cor d’homes de polifonia occitana Vox Bigerri i el bateria novaiorquès Jim Black, una de les figures clau del jazz contemporani, Tiò, un treball fruit de la residència creativa curta però intensa que van compartir fa dos anys. El brillant violinista polonès Janusz Prusinowski ha convidat a l’intrèpid graller català Manu Sabaté a formar part de la seva banda i explorar junts sofisticades possibilitats tímbriques i rítmiques a mig camí entre Polònia i Catalunya. I, finalment, la Megacobla dels Za!, un experiment que, a partir de la improvisació lliure, vol portar el so de la cobla a territoris encara desconeguts. Sens dubte, ningú millor que els libèrrims Za!, un dels grups catalans més inclassificables i transgressors, per aconseguir-ho.

Escena internacional, músiques del món

La presència de les músiques del món al programa de la Fira d’enguany va més enllà, amb propostes com les dels incombustibles i veteraníssims The Skatalites, considerats els pares de la música jamaicana i l’ska i inclosos al cicle OFF Estepa Mediterrània; Bombino, màxim exponent de la guitarra tuareg, i que presenta en primícia a Catalunya el seu nou disc Deran; els anglopalestins 47Soul, un dels fenòmens emergents més prometedors de l’Orient Mitjà, que fusionen música tradicional i ritmes electrònics i influències del funk, el hip-hop i el rock; Sirventés, amb tres grans de l’escena mediterrània –Manu Théron, Gregory Dargent i Etienne Gruel- actualitzant la poesia occitana medieval, o Kepa Junkera presentant com a espectacle de cloenda el seu aclamat FOK, un autèntic tour de force per la música dels territoris de parla catalana. En l’àmbit estatal també destaca la coproducció Galeuscat, punt de trobada de les cultures musicals de Galícia, el País Basc i Catalunya, i artistes com la gallega Uxía, que ens presenta un delicat treball d’homenatge al gran poeta Uxío Novoneyra.

Ball Folk

Una de les activitats clàssiques en l’àmbit musical de la Fira és la Nit de Ball Folk, que tornarà a ocupar la Taverna Cervesa Guineu, al pati del Casino, durant la nit de dissabte. Enguany, el cartell compta amb les actuacions de 21 BOuTONS i el seu repertori de tradicions valona i catalana; la interessantíssima proposta de polifonia tradicional, dansa popular i percussió de les occitanes Cocanha, i l’orquestrina de festa major amb aromes vuitcentistes Aires del Montseny.

Novetats de l’escena d’arrel dels territoris de parla catalana

La Fira presenta com és habitual les principals novetats de l’escena d’arrel dels territoris de parla catalana. Aquest és el cas dels premiats amb el Teresa Rebull d’aquest any, Arnau Tordera, líder dels Obeses, i el tenora Magí Canyelles, que estrenaran la proposta Les cançons seran sempre nostres, explorant noves fronteres per a la cançó tradicional. També destaca l’estrena de (d)ones, el nou projecte de Les Anxovetes, grup revelació per la seva aproximació fresca i femenina al món de l’havanera. Altres grups catalans que han escollit la Fira com a espai per a l’estrena absoluta de nous treballs discogràfics són el superb guitarrista Pau Figueres (Nada nuevo bajo el sol) i la Cobla Catalana dels Sons Essencials (Si son flors, floriran). Per altra banda, la Fira serà també l’aparador ideal davant de promotors internacionals per a grups ja consolidats de la fructífera escena festiva catalana com Doctor Prats, Roba Estesa o Balkan Paradise Orchestra.

Finalment, destaquem tres interessants propostes provinents del País Valencià. En primer lloc, l’estrena a Catalunya del Cant Espiritual d’Ausiàs March a càrrec del cantant de Gandia Carles Dénia, probablement l’obra més ambiciosa i reeixida de la seva carrera. A la sala Stroika (en el marc del cicle OFF Estepa Mediterrània) actuarà Feliu Ventura & Xerramequ i Els Aborígens fent l’estrena absoluta del seu nou treball Sessions ferotges. I a El Sielu comptarem amb la presència de Jonatan Penalba, una jove revelació de l’escena del cant tradicional valencià.

Showcases a La Llotja Professional

Del dijous 4 al dissabte 6 d’octubre tindran lloc diversos showcases a La Llotja professional de la Fira, breus actuacions en directe per mostrar espectacles i concerts als professionals acreditats. El dissabte 4 d’octubre tindran lloc les actuacions de Biflats amb Catalan fanfare! i Alfabeto Runico; el divendres 5, La Banda Morisca amb Las huellas de la memoria, i l’Orquestrina Trama amb Hèsta! Finalment, dissabte 6 d’octubre, els showcases acabaran amb les actuacions de Galeuscat i Cocanha.

Concerts familiars

En l’àmbit familiar, destaquen les propostes musicals que també connecten amb el món tradicional, de Samfaina de colors, amb la seva versió de la Caputxeta Vermella, farcida de cançons sobre els mesos de l’any; el Somni del drac, que amb L’Agència Secreta de Paraules acostarà el món de la glossa als més menuts, i el concert didàctic dels castellans Fetén Fetén a El mágico planeta de los instrumentos insólitos.