La Fira Mediterrània de Manresa rebrà el Toni d’Honor 2022

Els Tonis de Taradell atorgaran el Toni d’Honor 2022 a la Fira Mediterrània de Manresa, per la tasca que el mercat manresà duu a terme en la preservació i exportació de la cultura popular de la mediterrània, posant especial èmfasi en aspectes com l’associacionisme, entre d’altres.

Els Tonis de Taradell atorgaran el Toni d’Honor 2022 a la Fira Mediterrània de Manresa, per la tasca que el mercat manresà duu a terme en la preservació i exportació de la cultura popular de la mediterrània, posant especial èmfasi en aspectes com l’associacionisme, entre d’altres. L’acte de lliurement del premi tindrà lloc demà dissabte 15 de gener, al Centre Cultural Costa i Font de Taradell, just abans de l’encesa de les Fogueres de Sant Antoni i el Tast del Porc, dues de les activitats incloses a la celebració de la Festa dels Tonis, que se celebra cada any al voltant del dia de Sant Antoni Abat (17 de gener).

El guardó del Toni d’Honor es va instaurar fa uns anys en el marc d’aquesta celebració com a reconeixement a persones, empreses, associacions o institucions que mitjançant el seu treball fan difusió dels elements socials i culturals catalans. Fins ara, el guardó ha recaigut a la Casa Tarradellas, Òmnium Cultural, el programa de televisió Espai Terra, la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona, el Club Súper 3, la revista Descobrir Catalunya (de Sapiens Publicacions), el programa El Foraster de TV3, la Fundació La Fageda i el Museu Industrial del Ter. En relació al premi atorgat a la Fira Mediterrània, la Comissió dels Tonis destaca que les entitats com la Fira “ens encoratgen a continuar als que ens dediquem a mantenir la cultura i les tradicions vives dels pobles”.

A Taradell les festes de Sant Antoni Abat se celebren des de fa més de 30 anys, en homenatge a les tasques de pagès i sobretot als animals de peu rodó que antigament ajudaven en algunes feines del camp (dels quals n’és patró el Sant). La Comissió dels Tonis Taradell és l’entitat organitzadora que des dels inicis de la celebració s’ha encarregat de recuperar i restaurar carros i carruatges, selles i guarniments i ha recopilat una important col·lecció de material que ha convertit la Festa dels Tonis en un veritable museu al carrer del patrimoni i les tradicions catalanes. Tots aquests materials es conserven i estan exposats a l’espai l’Alzinar de la Roca, a Taradell.

L’acte principal de la festa és el Passant dels Tres Tombs, però també es duen a terme altres activitats destacades, com exposicions, tallers, les fogueres de Sant Antoni, el tast del porc, el pregó i la proclamació de la figura de l’hereu de Taradell, entre d’altres. La Festa dels Tonis forma part des del 2012 del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i està catalogada com a Festa tradicional d’interès nacional.