La Fira Mediterrània envaeix a partir d’avui els carrers de Manresa

La Fira arrenca aquest vespre amb l’espectacle inaugural Revetlla Mediterrània, que tindrà lloc a les 21h al nou espai, la Taverna Estrella DAMM – Cuines del Món Un 60% de les funcions són gratuïtes i tindran lloc a les principals artèries del centre de la ciutat La Fira aposta per una cultura popular oberta i inclusiva, amb espectacles innovadors i per a tots els públics

La Fira arrenca aquest vespre amb l’espectacle inaugural Revetlla Mediterrània, que tindrà lloc a les 21h al nou espai, la Taverna Estrella DAMM – Cuines del Món
Un 60% de les funcions són gratuïtes i tindran lloc a les principals artèries del centre de la ciutat
La Fira aposta per una cultura popular oberta i inclusiva, amb espectacles innovadors i per a tots els públics

Avui arranca la 17a edició de la Fira Mediterrània de Manresa. Aquesta nit, La Troba Kung-Fú serà l’encarregada d’iniciar la programació amb el seu espectacle inaugural, Revetlla Mediterrània, punt de partida de quatre dies intensos de música, arts escèniques, festa i vida al carrer. Fidel a una concepció oberta de la cultura popular, el programa de la Fira d’aquest any planteja un bon nombre de propostes amb un protagonisme especial dedicat als formats sorprenents, les arts de carrer i la convivència entre les expressions més patrimonials al costat de les darreres tendències escèniques i tecnològiques.
Un 60% de les funcions programades aquesta edició de la Fira tenen caràcter obert i gratuït, i té llocs a places i carrers. Avui a la tarda ja es podrà veure, a les 20h, la divertida i espectacular fusió de videojoc i dansa vertical dels italians eVenti Verticali que tindrà lloc a la Plaça Major. De cares a divendres, destaca l’espectacle Tauromàquina de la cia. Animal Religion, un itinerant on dos acròbates s’enfronten a un toro mecànic. Manresa podrà veure també la intensitat emocional del ballarí tunisià Hafiz Dhaou (de la companyia Chatha) convertit en un dervix contemporani de carrer, o la innovadora fusió entre hip hop i música de cobla que estrenaran Kulbik Dance amb la Cobla Sant Jordi, que tindrà lloc al Pati del Teatre Kursaal, el dissabte. Altres propostes són l’entranyable aventura a les alçades del funambulista francès Pierre Déaux, o els dracs de la companyia Efímer, que passejaran pels carrers de Manresa amb el seu espectacle Traps. Els francesos Picto Facto proposaran el seu Brimborions, un itinerant en què tres personatges es mouen en patinet amb unes bombolles fantàstiques de disseny barroc i mil colors a les espatlles.
També es podran veure els videojocs analògics de gran format obra dels Luthiers Drapaires o Despertaferro Tocatta, un conjunt d’improvisacions per a electrònica i campanar que el músic Xavi Lloses realitzarà controlant amb un teclat les campanes de la Seu de Manresa, dissabte i diumenge.
Un dels espais renovats serà la Plaça Sant Domènec, que amb la nova ubicació de la taverna de la Fira, que es trasllada a una vela de gran format al parc del Casino, agafa una nova dimensió. La distribució escènica serà un dels canvis d’aquesta edició, i la Plaça Sant Domènec passarà a convertir-se en un espai obert on s’ubicaran jocs interactius i un escenari de circ. La incorporació d’aquest espai diàfan millorarà la circulació de públic entre la Plaça Major i el Passeig Pere III, aquest darrer consolidat com a autèntica espina dorsal de l’esdeveniment.
Així, la Plaça Sant Domènec serà l’escenari de diversos espectacles de circ, i rebrà la Cía Barré, que proposa un espectacle festiu que inclou música, números de circ i teatre que farà que el públic s’impliqui en la trama, Juan Palomo ya està aquí. Encara dins del marc del circ, també la companyia Maintomano proposarà el seu Ekilibuá, espectacle de circ que utilitza només objectes de fusta per plantejar equilibris impossibles. A la plaça hi haurà també espai per al teatre, amb la companyia Obskené, que presenta el seu aplaudidíssim Fuenteovejuna, breve tratado sobre las ovejas domésticas. Un altre dels atractius del nou espai seran les instal·lacions: Laberint II, d’Itinerània i la Mostra d’artefactes científics i joguines d’època de la companyia Jocs Ambulants.
La programació d’arts escèniques també inclou una important mostra de les principals expressions de cultura tradicional i d’arrel del país: Els castellers Minyons de Terrassa i Tirallongues de Manresa, els Falcons de Vilafranca, els Bastoners d’Artés, la centenària coral La Lira, l’Associació Baba Babarota o l’Orquestrina Trama, entre d’altres.
El concurs Sons de la Mediterrània
Avui dijous tindrà lloc a El Sielu la VII edició del Concurs Sons de la Mediterrània, que organitza la Fira Mediterrània conjuntament amb el Centre Artesà Tradicionàrius, el Grup Enderrock i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Han arribat a la final les formacions Mox, Guillem Roma, Rot i El Senyor Sequâh. Aquesta edició tindrà lloc al Sielu a partir de les 22:30h, amb entrada gratuïta. El certamen és obert als grups o solistes emergents que presentin propostes de folk i música d’arrel de la Mediterrània, en català o bé instrumentals.