La Fira Mediterrània explica l’artista convidat al Col•loqui Verdaguer

També presentarà a Mataró una sessió amb Cesc Gelabert  

També presentarà a Mataró una sessió amb Cesc Gelabert

 

La Fira Mediterrània de Manresa participarà al VIII Col·loqui Internacional de Verdaguer per presentar el treball dut a terme per Perejaume sobre el poeta català en el marc de la 14ª edició de la Fira com a artista convidat. La directora artística, Tere Almar, intervindrà en la sessió que es durà a terme aquest dissabte 12 de novembre al Centre Cultural de Folgueroles, vila nadiua de Verdaguer. Hi explicarà el concepte de l’artista convidat que ha fet possible la recreació de la cultura popular en la línia dels corrents de progrés cultural de manera que no es contraposa el concepte de contemporaneïtat amb el fet d’alimentar-la de materials populars. Es dedicarà una atenció especial a l’experiència artística que enguany ha conduït Perejaume.

 

El Verdaguer més social

 

El Col·loqui està convocat per la Societat Verdaguer i la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic i enguany tractarà sobre “La mirada social de Verdaguer”, tot fent un repàs a l’obra i trajectòria del poeta, des de que va escriure Caritat al 1885 fins a En defensa pròpia al 1897. Barcelona i Vic acullen les altres dues jornades del col·loqui, els dies 10 i 11 de novembre respectivament. Fa cent vint-i-cinc anys, Verdaguer va enllestir en pocs dies, improvisant i sobre la marxa, un recull de poesies sota el títol Caritat. Amb aquell llibre d’urgència volia contribuir a la campanya de solidaritat amb Andalusia, assolada per un terratrèmol. Fins ara, aquest llibre singular no ha obtingut una atenció especial i ha quedat marginat a la secció d’”obres menors” del poeta. Els artífexs del Col·loqui consideren que el llibre és “la punta d’un iceberg”, indicador d’un context històric, social, literari, religiós, econòmic i polític de màxima rellevància, i que a més revela un pesant contingut ideològic sobre la pobresa i la riquesa en plena revolució industrial. Per aquests motius han cregut oportú dedicar a Caritat el Col·loqui d’enguany, sense oblidar també els cent vint-i-cinc anys de Canigó.

 

Els àmbits temàtics que es tractaran en el col·loqui són: el conflicte i pensament social; la mirada social en la literatura, la mirada social en les arts i farà un repàs a la seva trajectòria de Verdaguer des de Caritat (1885) fins a En defensa pròpia (1897). Les exposicions orals de les 28 comunicacions participants tindran una durada de 15 minuts. Alguns dels textos de les comunicacions es publicaran posteriorment a l'Anuari Verdaguer. Revista d'estudis literaris del segle XIX. El programa del col·loqui també inclou 2 conferències, 5 ponències i la inauguració de l’exposició “Caritat, un llibre almoina. Poesia solidària de Jacint Verdaguer”.

 

La Fira també a Mataró

 

El mateix dissabte 12, Almar presentarà al Teatre Monumental de Mataró un Cafè amb... Cesc Gelabert i Quim Rutllant, sessió informal durant la qual el coreògraf i el productor parlaran de La Muntanya al teu voltant, espectacle inaugural de la darrera edició del Festival Grec de Barcelona que va comptar amb la participació del mercat manresà. La presentació es farà a les 19 h, dues hores abans de que es presenti l’espectacle de la Gelabrt Azzopardi Companyia de Dansa a Mataró.