La manresana Maria Picassó és l’autora de la imatge de la 22a Fira Mediterrània

Al cartell creat per aquesta artista reconeguda internacionalment hi són presents els eixos principals de la Fira i representa una festa sota el mar

Al cartell creat per aquesta artista reconeguda internacionalment hi són presents els eixos principals de la Fira i representa una festa sota el mar

La il·lustradora manresana Maria Picassó és l’autora del cartell de la 22a edició de Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 10 al 13 d’octubre. Per a l’ocasió, l’artista bagenca ha abandonat les seves habituals caricatures, tot i que ha continuat fidel al seu característic estil constructivista, i ha creat un cartell plural i colorista on hi són representades les tres branques principals de Fira Mediterrània: les músiques del món, les arts escèniques i la cultura popular. Les formes i els colors impregnen la composició amb la idea de moviment i festa. Fins i tot el concepte geogràfic de la Mediterrània hi és present amb un joc visual que remet a diferents elements marítims.

Energia, moviment i celebració

El cartell de Maria Picassó està protagonitzat per tres personatges que representen els eixos principals de la Fira. Les músiques del món s’identifiquen amb la figura d’una noia que toca la tenora. Les arts escèniques hi estan representades mitjançant un ballarí. I la cultura popular hi és present per la figura d’un capgròs.

La dissenyadora del cartell també ha volgut jugar amb el concepte d’una celebració sota el mar. Així, el so de la tenora desprèn unes onades; els braços i les faldilles del ballarí poden semblar també un vaixell sobre el mar i els cabells del personatge principal s’assemblen als tentacles d’un animal marí. Cada personatge té la seva versió completa, que es podrà veure a les diferents aplicacions gràfiques del disseny.

El primer objectiu que persegueix Picassó amb la seva proposta és l’impacte a primer cop d’ull. Per aquest motiu ha optat per utilitzar colors molt vius, tipografies rotundes i formes pures i definides, que també accentuen la sensació d’energia, moviment i celebració. Hi contribueix a tot plegat, el fet que els trets de la indumentària dels personatges sigui molt actual i popular (com el xandall, les arracades, el recollit dels cabells en un monyo, la cua de cavall...). Amb aquest detall, l’artista apropa els conceptes amb que treballa la Fira a la modernitat i contemporaneïtat.

Reconeixement internacional

La manresana Maria Picassó viu a Barcelona però manté molts vincles amb la capital del Bages. Tot i que treballa com a il·lustradora, és arquitecte, un tret professional que potser ha influït en el seu particular estil de caricatura constructivista, que combina la caricatura clàssica amb una tècnica de composició geomètrica, i que impregna bona part del seu treball. La seva proposta artística ha estat reconeguda a nivell internacional: Picassó ha participat com a convidada en congressos d’Europa i EEUU i les seves il·lustracions es poden veure a tot el món i en múltiples suports (des de videojocs, passant per llibres i estampacions de roba). Actualment publica a la revista ICON de El País i a la suïssa Zwöelf. També ha col·laborat amb el diari Ara i amb diversos diaris de l’Estat espanyol, com eldiario.es. A Manresa, col·labora des de 1999 amb la revista El Pou de la Gallina, dona classes de dibuix al Blau Estudi d’Art i l’any passat va presentar la col·lecció de retrats “20 arquitectes del segle XX”, organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, i que es va poder veure a la Casa Lluvià de Manresa.

IMG_20190530_124027.jpg

La il·lustradora Maria Picassó; la regidora de Cultura, Anna Crespo, i el director artístic de la Fira, Jordi Fosas