La Regió de la Puglia tanca un acord de cooperació amb Fira Mediterrània

La Fira Mediterrània de Manresa teixeix un nou acord de cooperació internacional amb un altre territori d’aquest corredor cultural mediterrani a partir d’aquesta catorzena edició. La regió italiana de la Puglia i la Fira han tancat un acord de col·laboració que permetrà que ambdós territoris intercanviïn artistes i professionals de la contractació des d’enguany.  

La Fira Mediterrània de Manresa teixeix un nou acord de cooperació internacional amb un altre territori d’aquest corredor cultural mediterrani a partir d’aquesta catorzena edició. La regió italiana de la Puglia i la Fira han tancat un acord de col·laboració que permetrà que ambdós territoris intercanviïn artistes i professionals de la contractació des d’enguany.

 

En aquest sentit la marca “Puglia Sounds” –Sons de la Puglia- serà present a la Llotja de negoci de Manresa amb un estand i amb un network meeting, que tindrà lloc el migdia del dissabte 5 de novembre a les 13.30 h. Puglia Sounds també vindrà acompanyada per una mostra de la gastronomia patrimonial del seu territori, reforçant la idea de la dieta mediterrània, declarada la tardor passada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. D’altra banda, també aportarà en la secció oficial del programa artístic la participació del grup musical Canzoniere Grecanico Salentino, que serà un dels plats forts de les nits de la Fira. Actuarà a l’Envelat Milcentenari la nit de divendres 4 de novembre a les 24.30 h. L’expedició de la Puglia la integraran 11 professionals.

 

Els Canzionere Grecanico Salentino portaran a Manresa l’espectacle Focu d’amore. Amb una trajectòria artística de més de 35 anys, l'esperit del grup segueix en plena forma ara sota el comandament de Mauro Durante, fill del fundador de la banda. Formats a la comarca italiana de Salento, els seus concerts es caracteritzen per la intensitat atmosfèrica que generen amb els enèrgics ritmes de la pizzica. Les seves actuacions són tota una festa musical de gran exuberància escènica que es distingeix per la mirada irònica que mostren envers la modernitat. 

 

Com a retorn, la Fira Mediterrània serà present en el nou mercat de músiques de tots els estils batejat com a MEDIMEX -Mediterranean Music Expo-, que tindrà lloc a Bari –la capital de la Puglia- entre el 24 i el 27 de novembre d’enguany. Amb 4.000 m2 d’espai expositiu i 150 estands, MEDIMEX vindrà a ser la Fira Mediterrània de Manresa no cenyida a les músiques d’arrel sinó abastant tots els tipus de gèneres del pentagrama. Els estands compartiran l’espai amb zones dedicades a showcases i presentacions, sales de conferències i la plaça dels negocis, entre d’altres. La idea és propiciar un context que afavoreixi el màxim l’intercanvi cultural i comercial entre els operadors provinents de tot el món que hi participaran. A banda de la zona d’exposició, el programa inclou la programació de 50 concerts i exclou les arts escèniques. En la seva primera edició s’esperen un miler d’operadors artístics.

 

D’altra banda, l’organització italiana ha encarregat a la fundació manresana l’elaboració d’una llista de propostes de ritmes ètnics procedents de Catalunya per tal que en l’edició de 2012 puguin participar-hi dues formacions dins la secció oficial de concerts. D’aquesta manera, la Fundació Fira Mediterrània suma un nou projecte a la seva contribució a la internacionalització dels artistes catalans en nous mercats.

 

L’apunt sobre la Puglia

La Pulla (en italià Puglia, en tarentí Pugghie) és una regió de la Itàlia meridional a la costa Adriàtica poblada per quatre milions d’habitants. A Bari viuen 320.000 persones i en la seva àrea metropolitana 1.200.000 residents. Dins les diferents arts de la Puglia destaca la seva notable tradició musical i del ball. En sobresurt la tarantel·la, una dansa popular de ritme trepidant, amb compàs de 6/8 i en general en to menor. Les composicions, molt probablement influenciades des del sud per la cultura magribina i des d’orient també per l’eslava, són executades per la veu, amb guitarra, castanyoles i tambor.

 

Mediterrània Professional Meeting

La Fira Mediterrània de Manresa té dos autopistes culturals que convergeixen en un mateix objectiu: el mercat artístic. D’una banda, els venedors –las distribuïdores d’espectacles, els mànagers, les companyies, els grups, la indústria cultural- presenten les seves propostes artístiques sobre els divuit escenaris de la Fira, que els professionals compradors gaudeixen de manera compartida amb els públics. És la ‘Demo Area de la Fira Mediterrània. De l’altra, l’organització dibuixa i estructura una graella d’altres activitats adreçades únicament als professionals, amb el paraigua de MPM (Mediterrània Professional Meeting), que facilita noves fórmules de contacte per desembocar en un negoci potencial, com bé demostren els estudis més recents en impacte econòmic. Així, especialment en la ‘Business Area que constitueix la nostra Llotja professional, s’organitzen els ‘networking meetings´ en què compradors i venedors entren en contacte directe i proper. Els professionals també comparteixen les seves experiències, especialment útils en el cicle econòmic actual, en la ‘professional conference’, el nostre seminari per augmentar el grau d’eficiència del sector cultural gràcies a l’explicació de bones pràctiques tangibles. Finalment, el ‘professional club’ és l’àrea més distesa que esdevé una eina pràctica del nostre ‘Fira building’, que contribueix a la millora de la comunicació i el coneixement entre els agents participants al mercat i alhora els fa partícips d’aquest projecte comú i compartit per totes i tots.

 

canzionere_grecanico_salentino(1).jpg

Canzionere Grecanico Salentino