Manresa, Fira i Castells

Un any més, l’actuació de castells dins la Fira va ser tot un èxit. Pels castells assolits i pel públic assistent

Un any més, l’actuació de castells dins la Fira va ser tot un èxit. Pels castells assolits i pel públic assistent

Una munió de gent va seguir en directe aquesta jornada castellera, i va causar el ja habitual embús humà a l’entrada a la plana de l’Om des del carrer del Born. Molts van ser els que van fer pinya i no es van perdre detall de les construccions des de la vora dels actuants, i no menor va ser la quantitat d’espectadors aplegada des de la plaça fins als primers metres del tram en pujada del carrer de Sant Miquel.

Els Tirallongues de Manresa van exercir de colla amfitriona de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i dels Minyons de Terrassa, dues colles de les anomenades “punteres”, doncs des de fa molts anys són permanentment en els primers llocs del rànquing casteller.

Els Minyons van ser la colla que va sortir de plaça amb els millors castells: un 5 de 8 molt bonic; un 2 de 8 amb folre, patit abans de la carregada, però molt ben treballat i molt ben resolt; i un 4 de 8 molt perfecte; en la tanda de pilars, el pilar de 6. Atès que la setmana vinent els Minyons celebren la seva diada, aquest va ser un bon auguri pels castells que es podrien veure (pujats un pis) al Raval de Montserrat.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls va fer l’anomenada actuació “clàssica de vuit”, amb el 3 i el 4 de 8, i el 2 de 7 (aquest, amb “figuereta” i tot). Van ser tres construccions molt lleugeres i amb gent jove, perfectes de mida. Van acabar amb 2 pilars de 5 simultanis. Val a dir que, aprofitant que la Colla Vella tenia un “stand” a la fira del Passeig Pere III, van ser molts els vallencs que van estar visitant la ciutat des de bon matí.

La colla local, els Tirallongues de Manresa, en la vigília de la seva diada (en la que compartiran plaça amb els salats de Súria i els Nyerros de la Plana), van obrir plaça amb el 3 de 7 amb el pilar al mig. Tot i la dificultat d’aquest castell, el van resoldre amb molta eficiència. En segona ronda van carregar el 5 de 7. El primer que aconsegueixen aquesta temporada. Va ser llàstima el nerviosisme de la canalla, un cop carregat el castell, doncs feia tota la impressió que es podia descarregar. La caiguda no va tenir més conseqüències. En tercera ronda van completar un 3 de 7 quasi “de tràmit”. Van cloure la jornada amb el pilar de 5.

Els bons registres de les colles convidades, i la molt bona resposta de la colla local, dins del seu nivell, van fer que la jornada fos força amable i celebrada, a la qual cosa hi va ajudar la temperatura primaveral. La climatologia també ha volgut fer pinya, i aportar el seu escalf per a l’èxit de la Fira.

 

Jordi Cubillos