Més de cinquanta joves músics d’arrel donen el tret de sortida a la 20a Fira Mediterrània

SABA! El concert inaugural va comptar amb artistes com Maria Arnal & Marcel Bagès, Judit Neddermann, Joana Gomila, Manu Sabaté i Magí Canyelles entre d’altres

SABA! El concert inaugural va comptar amb artistes com Maria Arnal & Marcel Bagès, Judit Neddermann, Joana Gomila, Manu Sabaté i Magí Canyelles entre d’altres

El conseller de Cultura Lluís Puig, va inaugurar la Llotja PROfessional

La Llotja va obrir les portes amb les Jornades Professionals i els primers showcases com a plats forts

La programació segueix avui amb Mazoni & Istanbul Street Ensemble; Maika Makovski; Mísia; Brunette Bros; N3rdistan; Roberto Olivan & Laurent Delforge & Vox Bigerri i Motivés! entre d’altres

L’avantguarda i la tradició es fusionaran en el projecte A vore, resultat d'un laboratori de creació que s’estrenarà a la Fira

Una adaptació de El Llibre Vermell de Montserrat portarà avui per primer cop la Fira Mediterrània a l’Abadia de Montserrat

Balkan Paradise Orchestra, guanyadores del X Concurs Sons de la Mediterrània

SALA DE PREMSA AQUÍ

Saba!.png

La 20a Fira Mediterrània ja ha començat i ho ha fet amb una cinquantena de joves artistes dalt l’escenari del Teatre Kursaal. El concert SABA! Joves músics d’arrel va donar ahir el tret de sortida a quatre dies de cultura popular i músiques d’arrel amb 126 companyies que oferiran 179 funcions.

La 20a edició va començar llençant el seu missatge de futur cedint la veu als joves i reivindicant així una escena encara poc coneguda. La proposta, amb un format irrepetible i ple de col·laboracions, va comptar amb la direcció de Sergi Vergés, que va orquestrar una seixantena de noms destacats d’aquesta generació. Al llarg del concert van passat per l’escenari del Teatre Kursaal Maria Arnal & Marcel Bagès, les veus de Judit Neddermann i Joana Gomila, el duet de gralla i acordió Criatures, el multiinstrumentista i compositor Manu Sabaté, el tenorista Magí Canyelles, el guitarrista Pau Figueres, el grup de folk Riu, el cantaor valencià Xavier de Bétera i la big band Rufaca Folk Jazz Orquestra amb la col·laboració especial de l’Escola Folk del Pirineu, entre molts altres artistes.

La inauguració institucional de la Llotja PROfessional va comptar amb la presència del conseller de Cultura Lluís Puig, que emocionat va donar el tret de sortida a la 20a edició juntament amb Valentí Junyent, alcalde de Manresa; Xavier Bernard, director general de l’Euroregió Pirineus Mediterrània i David Ibáñez, director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa.

Sota el lema “Noves pràctiques per al futur de la cultura”, les jornades professionals van protagonitzar el primer dia de Fira a La Llotja. Al mateix temps, van tenir lloc els primers showcases, càpsules artístiques de 30 minuts de durada, amb les actuacions de Tati Cervià i Anna Ferrer.

Balkan Paradise Orchestra, guanyadores del X Concurs Sons de la Mediterrània

La fanfara Balkan Paradise Orchestra és el grup guanyador del X Concurs Sons de la Mediterrània, després de la final celebrada aquest dijous 5 d’octubre a la Taverna Estrella Damm de la Fira Mediterrània de Manresa. El jurat del concurs ha valorat la qualitat interpretativa i el recorregut potencial que té aquesta formació per, a partir d’una base arrelada en una tradició popular i reconeguda arreu com és la de les orquestres de vent balcàniques, afegir elements diversos, originals i lligats a la música tradicional catalana.

A la final del Concurs també van actuar els grup de folk-rock vallesà Catfolkin, que va obrir la nit amb un directe festiu i contundent; el grup de pop-folk Els Jóvens (de recentíssima formació i plantejaments molt originals i fantasiosos) i l’Orquestrina Trama, que va tancar la vetllada fent ballar tothom i traslladant alegrement l’envelat manresà a la plaça de qualsevol poble pirinenc.

Els plats forts de la programació de divendres

La trobada entre avantguarda i tradició és un dels trets que més identifiquen la Fira Mediterrània. En aquesta línia, aquest divendres la Fira estrenarà A vore, el laboratori de creació que es va iniciar a la 18a Fira Mediterrània i va unir improvisadors contemporanis i artistes tradicionals amb l’objectiu d’aproximar-se al món de la jota de l’Ebre. Aquest trencador projecte d’investigació, torna convertit en un espectacle acabat gràcies al procés de coproducció desenvolupat amb el Mercat de les Flors i l’Auditori de Barcelona. Sota la direcció de la coreògrafa Sònia Gómez i de l’artista visual Ramón Balagué, participen també en aquesta aventura el grup de jazz d’avantguarda Astrio, el músic Pau Puig i la ballarina Carme Balagué.

Un dels altres plats forts de divendres, i des de la vessant més patrimonial de la Fira, serà l’espectacle Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat, a través del qual, la Fira traslladarà per primera vegada la seva programació a l’Abadia de Montserrat. La proposta és la fusió de tres formacions: l’ensemble Magister Petrus, l’Esbart Dansaire de Rubí i el Cor de Cambra Francesc Valls.

Divendres també trobem propostes que han iniciat un procés de recerca artística d’arrels, propiciats per Fira Mediterrània. Una d’elles és Maika Makovski amb CarMenKa, un projecte on la polièdrica cantautora explora els seus orígens, seguint la pista musical de les seves dues àvies: la macedònia Menka i l’andalusa Carmen. També és el cas del prestigiós coreògraf ebrenc Roberto Olivan amb Laurent Delforge i Vox Bigerri, que connectarà de forma inèdita moviment, electrònica i polifonia tradicional.

També el concert de Mazoni & Istanbul Street Ensemble, fruit de l’aventura turca de Jaume Pla; Motivés, amb Mouss i Hakim dels històrics Zebda, que restableixen els ritmes d'ahir i d'avui en una herència musical plena d'història social i colors revolucionaris; N3rdistan, una de les bandes marroquines amb més reconeixement internacional, gràcies a la seva particular mescla d’electrònica, rap, poesia àrab i sonoritats ètniques i Mísia, que actuarà per primera vegada a Manresa, per oferir el seu particular homenatge al gran mite del fado Amália Rodrigues a Para Amàlia.

Pel que fa a les propostes de carrer, els clowns Toti Toronell i Pere Hosta que s’han unit sota el nom Slow Olou, es transformaran en individus-cargol i reivindicaran la lentitud del pallasso enfront el ritme vertiginós de la resta de la societat. També l’esperada actuació de la companyia danesa Brunette Bros que, després de suspendre per temes logístics l’actuació prevista per a dijous, arriben divendres amb El millor circ i el segon més petit del món i Kukai Dantza & Brodas Bros, que amb Topa reivindiquen el carrer com a espai natural d’expressió amb la fusió de la dansa tradicional basca i el hip-hop.

>> La 20a Fira Mediterrània en xifres

20a edició

126 companyies

179 funcions artístiques

7 coproduccions

32 estrenes

83 companyies de Catalunya

16 companyies de la resta de l’Estat

27 companyies internacionals

21 espais d’actuació

80 activitats professionals

39 activitats de ciutat