Musiquetes de paper guanya la 3ª Beca Innovació en Cultura Popular

La Beca té el suport de la Fira Mediterrània de Manresa, que estrenarà l’espectacle en el marc de la seva 16a edició al mes de novembre La proposta premiada està basada en els teatrets de paper, molt populars entre el públic infantil a finals del s. XIX i principis del XX

La Beca té el suport de la Fira Mediterrània de Manresa, que estrenarà l’espectacle en el marc de la seva 16a edició al mes de novembre

La proposta premiada està basada en els teatrets de paper, molt populars entre el públic infantil a finals del s. XIX i principis del XX

El projecte Musiquetes de paper, presentat per l’artista plàstic Joan Alfred Mengual i la banda de músics Fem sonar les musiquetes, ha estat triat com a guanyador de la tercera edició de la Beca Innovació en Cultura Popular. La Fundació Jaume Casademont està celebrant en aquests moments, al Teatre Municipal de Girona, l’acte de lliurament de les Beques Jaume Casademont, entre les quals hi ha la d’Innovació en Cultura Popular. És el tercer any consecutiu que la Fundació Jaume Casademont convoca aquest guardó amb la Fira Mediterrània de Manresa com a mercat associat, i amb el suport de l’Ajuntament de Girona i Llet Nostra. Com a espectacle guanyador de la Beca, Musiquetes de paper s’estrenarà en el marc de la propera edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 7 al 10 de novembre.

Musiquetes de paper és un espectacle multidisciplinari que revisa el repertori cançonístic de compositors modernistes i noucentistes adreçat a un públic infantil. Ho fa a través dels populars teatrets de paper que van fer les delícies dels infants catalans a finals del segle XIX i començaments del XX, un període de temps en què hi va haver un boom de productes culturals destinats als més menuts a resultes de la presa de consciència de les necessitats de l’infant. La iniciativa de fer aquest espectacle va néixer gràcies a la confluència de diferents artistes interessats per la infància a Catalunya a finals del segle XIX i començaments del XX: d’una banda Fem sonar les musiquetes, un grup musical que centra el seu treball en la vinculació de la música popular i tradicional catalana amb el món infantil, i de l’altra, Joan Alfred Mengual, artista plàstic interessat per la relació entre arts visuals i les escèniques. L’espectacle està concebut com un concert, on les històries que expliquen les cançons del repertori són representades mitjançant teatrins i titelles de paper.

Els objectius del projecte són donar una nova visió i contextualització del material musical lúdic i escènic de principis del segle XX (tot treballant les obres d’autors de l’època, Narcisa Freixas, Joan Llongueras i Apel·les Mestre); crear un espectacle unitari a partir de dues formes d’entreteniment que a la seva època eren independents (les cançons i els teatrets); difondre i donar a conèixer aquests materials tan populars a la seva època i tan desconeguts actualment, i retre homenatge a la manera multidisciplinària de treballar dels creadors modernistes, entre d’altres.

El grup Fem Sonar Les Musiquetes treballa, des de la seva creació el 2009, per acostar els més petits el món de la música a partir del descobriment i el treball de les cançons catalanes. Aquesta formació va néixer per presentar en directe el disc Musiquetes per la bressola (PPF, 2008), un encàrrec d’amics de la Bressola per divulgar la tasca de les escoles Bressola, que fan possible l’ensenyament en català a la Catalunya Nord. Per altra banda, Joan Alfred Mengual treballa des de fa anys les interconnexions entre les arts visuals, les arts escèniques i la didàctica; per trobar el llenguatge que permet que conversin el dibuix, la construcció, la docència i la narració.

La beca va adreçada a la producció i exhibició d’espectacles de cultura popular. L’objectiu de la iniciativa és impulsar la creació de nous espectacles basats en la cultura popular, moderns, actuals, atractius per al públic i capaços de crear sinèrgies amb diferents llenguatges artístics, com les arts plàstiques, la música, el circ, la literatura o els museus.

El jurat de la beca està integrat per Bienve Moya, Premi Nacional de Cultura Popular; Natxo Morera, tècnic de Cultura Ajuntament de Girona; Manel Vilanova, codirector de Xarxateatre; Carme Jariod, gestora cultural, i David Ibáñez, director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa. A l’hora de fer les valoracions de les 47 propostes presentades, el jurat ha tingut en compte l’interès artístic i cultural i la qualitat i viabilitat econòmica i tècnica del projecte presentat.

La beca està dotada amb 5.000 €. A més de ser estrenat en el marc de la Fira Mediterrània, l’espectacle guanyador serà contractat per part de l’Ajuntament de Girona, un altre dels socis del projecte, per ser representat durant el 2014.

Fem%20sonar%20les%20Musiquetes.jpg

El grup Fem Sonar Les Musiquetes
Joan%20Alfred.jpg
L'artista plàstic Joan Alfred Mengual


Lliurement%20premis.JPG

Acte de lliurement de les Beques Jaume Casademont