Ponsa: "El Pla d'impuls de la dansa d'arrel tradicional emmarca la represa de l'activitat de la cultura popular"

L’objectiu és estimular la creació a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional afrontant nous reptes amb noves mirades i apropar-la a la ciutadania

  • L’objectiu és estimular la creació a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional afrontant nous reptes amb noves mirades i apropar-la a la ciutadania
  • El pla té un pressupost de 230.000 euros i les accions s’aniran desplegant fins al 2022
 

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha presentat avui en roda de premsa el Pla d’impuls de la dansa d’arrel tradicional, acompanyada de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco, i el director artístic de Fira Mediterrània, Jordi Fosas.

La presentació del pla, concidint amb el Dia Internacional de la Dansa, vol donar un nou impuls al sector de les danses tradicionals, format per 121 esbarts de tot el país i més de 6.500 dansaires, i a la represa de l’activitat vinculada a la cultura popular, un dels sectors més colpejats per la pandèmia. “Les nostres entitats han deixat, en bona part, de ballar. I la nostra responsabilitat com a Govern és treballar per revertir aquesta situació, perquè la música i la dansa tradicionals són elements que expliquen la societat que som.”

La consellera ha destacat que “aquest pla emmarca la represa de l’activitat vinculada a la cultura popular” amb activitats d’aquest cap de setmana com la celebració de l’Aplecat a Nou Barris, la fogonada de Mataró,  la mostra a Sant Celoni o l’homenatge a Jordi Fàbregas a Sallent. “La cultura popular i l’associacionisme són un pilar bàsic del país”, ha conclòs Ponsa.

El Pla d’impuls de la dansa d’arrel tradicional es reforça amb un pressupost 230.000 euros i noves accions que s’aniran desplegant fins al 2022. Està impulsat pel Departament de Cultura i Fira Mediterrània, i compta amb la complicitat de la Federació Agrupament d’Esbarts Dansaires, la Federació d’Ateneus de Catalunya, el Festival Ésdansa, el Festival Dansàneu i el Programa Mans de Catalunya Ràdio.

L'objectiu del pla és estimular la participació i la creació a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional; estimular els joves a afrontar nous reptes i a donar noves mirades al món de la dansa d’arrel; afavorir que els creadors emergents treballin amb la dansa d’arrel; promoure el circuit i l’exhibició de propostes artístiques d’esbarts i grups de dansa d’arrel; i afavorir la presència de la dansa d’arrel tradicional als mitjans de comunicació. El pla té quatre grans eixos: formació, creació, participació i exhibició.


La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco, ha manifestat que “amb aquest pla volem generar idees, sortir de la zona de confort i dibuixar el futur de la dansa tradicional, que ha d’anar des de la base, des de tots els esbarts, però també buscant aquelles persones que han de ser les futures formadores i coreògrafes del país”.

Pel que fa la participació, el director artístic de Fira Mediterrània, Jordi Fosas, ha explicat que “el que pretén el pla és també que la gent balli dansa tradicional, volem acostar-la a la ciutadania”. En aquest sentit, Fosas ha explicat que “des de Fira Mediterrània obrirem a finals d’any una línia perquè els esbarts i els col·lectius de dansa d’arrel tradicional ens facin propostes de projectes que vagin destinats a estimular que la gent balli, i recuperar espais al carrer on la gent ho pugui fer”.

Un pla d’impuls amb 4 grans eixos

Formació

  • Acompanyament a joves dels esbarts: estimular els joves a afrontar nous reptes i a generar noves mirades al món de la dansa d’arrel i assegurar el relleu a les entitats. Es concediran 12 beques a joves d’esbarts amb sortides de cap de setmana a espais i esdeveniments de referència per a conèixer i intercanviar idees i experiències.
  • Formació a mestres d’escola: potenciar les danses vives locals en l’educació primària, en col·laboració amb el Departament d’Educació, i promoure la cohesió social i la posada en valor del patrimoni cultural.

Creació

  • Suport a esbarts per projectes de creació: a través de Fira Mediterrània, i amb el suport dels festivals de dansa d’arrel tradicional, s’acompanyarà econòmicament i es facilitaran complicitats a projectes que vulguin crear noves propostes a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional
  • Seguiment de joves que vulguin dedicar-se professionalment a la dansa i treballar creativament amb l’arrel: es crearà un mapa de joves del món dels esbarts que estiguin estudiant o vulguin estudiar dansa professionalment, i acompanyament en els seus primers treballs a través de la Fira Mediterrània facilitant la seva incorporació al mercat professional, amb suport a la creació, producció i exhibició de les seves primeres peces.
  • Premi Delfí Colomé: 4a edició amb una dotació de 10.000 euros per donar suport a la producció d’un projecte artístic i facilitar la programació.

Participació

  • Acompanyament a esbarts per a projectes que facilitin que la gent balli: fomentar la participació de la ciutadania.

Difusió

  • Espai de diàleg amb programadors.
  • Espai de diàleg amb mitjans de comunicació.

DOSSIER 

WhatsApp Image 2021-04-29 at 13.40.29.jpeg