Tot a punt per a la 22a Fira Mediterrània, que proposa una mirada a l’arrel que parli del present

La transgressora coreògrafa Sol Picó i la Banda Chapicó inauguraran la Fira dijous 10 d’octubre amb l’espectacle Animal de Sèquia

La transgressora coreògrafa Sol Picó i la Banda Chapicó inauguraran la Fira dijous 10 d’octubre amb l’espectacle Animal de Sèquia
 
Un total de 117 companyies realitzaran 158 funcions de músiques del món i folk, arts escèniques i cultura popular i ompliran els carrers de Manresa del 10 al 13 d’ octubre
 
Mirades, joves i gènere són els eixos de la programació artística 2019
 
La perspectiva de gènere a escena, el debat de les jornades professionals

Foto família baixa.jpeg

Foto: Josep Tomàs.

Manresa, dimecres 2 d’octubre del 2019 · Avui s’ha presentat en  roda  de  premsa la 22a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 10 al 13 d’ octubre a  la capital del Bages i estrenarà nou director artístic, Jordi  Fosas. Durant quatre dies actuaran un total de 117 companyies que realitzaran 158 funcions. D’aquestes companyies, 76 són de Catalunya, 22 de la resta de l’Estat i 19 internacionals. La programació inclou 28 estrenes : 16 absolutes, 8 a Catalunya, 2 a la resta de l’Estat , 1 de creació i 1 preestrena.
 
La Fira Mediterrània, mercat estratègic de l’arrel
 
Jordi Fosas, el nou director artístic de la Fira, vol fer una mirada a l’arrel que parli de present. Aquesta premissa, que ha de servir per posicionar fermament el discurs de la Fira com al mercat estratègic de l’arrel, impregnarà la programació de la 22a edició.
 
Per a Fosas, la Fira Mediterrània s’ha de posicionar com a la Fira estratègica de les propostes artístiques que utilitzen l’arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu, i ha d’aconseguir articular mercat i generar discurs per a elles. Per al nou director artístic, la Fira Mediterrània ha de treballar amb els 360 graus de l’arrel tradicional, partint del grau inicial, el patrimoni i l’herència cultural (les tradicions, els costums, l’art, el llenguatge, l’entorn, el paisatge...) passant per les associacions de cultura popular , que treballen a partir del patrimoni connectant-lo amb la societat, i finalment, el sector professional, els artistes que creen a partir d’aquesta tradició. La Fira Mediterrània posarà especial èmfasi en l’intercanvi, la interrelació i la intersecció de tots ells: patrimoni, associacions de cultura popular i sector professional.

 

Aquest plantejament es concretarà amb una programació integrada per propostes que parteixen de l’arrel tradicional com a motor creatiu, una arrel amb mirades polièdriques, i que ens parli en present. Per aquest motiu la 22 a Fira s’articula sota tres grans conceptes: mirades, joves i gènere.

1. P
rogramació

Mirades cap a l ’ arrel
El programa de la 22a Fira acollirà diverses propostes d’artistes amb trajectòries consolidades en l’àmbit contemporani que presenten la seva particular mirada cap a la cultura popular i tradicional. L’espectacle inaugural n’és un bon exemple, on la transgressora coreògrafa Sol Picó farà un viatge a l’essència de la cultura popular valenciana amb l’espectacle Animal de Sèquia, juntament amb la Banda Chapicó.
 
També és el cas de l’artista italià Alessandro Sciarroni, recentment guardonat amb el Lleó d’Or de la Biennal de Venècia 2019 per la seva trajectòria en el món de la dansa contemporània, amb una acció performativa i transmissora per salvar de l’extinció una magnífica i particular dansa tradicional de Bolonya, la Polka Chinata. També mira cap a l’arrel des de la contemporaneïtat el coreògraf ebrenc Roberto Olivan, amb el dj francès Laurent Delforge i el quartet de polifonia occitana Vox Bigerri, a Socarrel, resultat d’un laboratori de creació dut a terme fa dos anys en el marc de la Fira. Una altra mirada serà la de Toni Jódar i Roger Bernat, en un laboratori, coproducció amb el Mercat de les Flors, l’Explica Dansa, que pretén crear de forma col·lectiva una performance pedagògica sobre la dansa d’arrel tradicional i la contemporaneïtat.
 
A nivell musical, mirarà cap a l’arrel des de la seva experiència basada en la creació contemporània el saxofonista Llibert Fortuny, una de les personalitats més transgressores de l’escena musical jazzística del país, que s’acostarà a la sonoritat de la cobla amb l’Electro Cobla Sound. També mira cap a l’arrel Joan Díaz, director musical de la darrera proposta de NewCat- The New Catalan Ensemble, Bestiari, la versió en concert XL del llibre-disc en homenatge al poeta Josep Carner amb motiu dels 50 anys de la seva mort, i que compta amb la participació de Carles Belda, Gemma Abrié, Joana Gomila, Marc Parrot i Gemma Humet i la col·laboració especial de l’actriu Clara Segura i el poeta Josep Pedrals. I finalment, el grup de rock  Obeses actuarà al costat de la Cobla Berga  Jove i el  Cor  d’ Obeses, intercanviant repertori amb la formació tradicional catalana.
 
Emergents joves d’ arrel
El programa de la Fira d’enguany també recull les propostes dels artistes emergents que ja de partida han centrat el seu treball creatiu en l’arrel tradicional. En aquest sentit destaquen les propostes d’Arnau Obiols, amb un projecte musical personal i íntim, que transporta els oients al Pirineu més ancestral; el duet de Criatures (gralla i acordió diatònic), que en la seva línia de dotar de so cambrístic els instruments tradicionals presenta nou disc, i la guanyadora de la darrera edició del Concurs Sons de la Mediterrània, la barcelonina Clàudia Cabero.
 
Altres joves emergents en l’àmbit musical que presenten els seus primers treballs són Marala Trio, i el seu delicat Binaural, que mitjançant un micròfon que capta el so en 360 graus pot oferir al públic, a cau d’orella, el seu repertori de música tradicional catalana. I les Tarta Relena, un duet femení que explora a cappella, amb bases electròniques, les sonoritats de diferents estils musicals en un repertori tradicional i mediterrani.

 

En l’àmbit de les arts escèniques ens trobem amb Magí Serra, que reflexiona sobre el cicle vital i homenatja al seu pare, Joan Serra, a La mesura del detall; i amb l’acròbata Júlia Farrero, que l’any passat va fer una residència en el marc de la Fira i que ara torna amb l’espectacle, inspirat en la tradició pirenaica de les falles del Pirineu, acabat. També podrem veure en el marc de la Fira la proposta del FABA ( Festival Artístic del Barri Antic de Manresa), que recupera la sarsuela L’home és feble, estrenada al 1877 a l’espai que ara ocupa L’Anònima, per reivindicar el gènere i portar-lo al segle XXI, i ho fa de de la mà de joves artistes manresans.
 
Completen aquest grup de joves, el concert de Menut, Terra d’ argila, amb cançons que parteixen de músiques d’arrel que tenen en comú un instrument petit i emblemàtic, el guitarró, al qual s’hi afegeixen guitarres elèctriques i programacions. I finalment el valencià Xavier de Bétera amb Empremtes, un nou treball en què fa un gir artístic abandonant la tradició, el cant d’estil i les albades, per endinsar-se en el folk contemporani.
 
Una arrel política que ens parla del present
Fosas vol posar l’accent en una arrel creativa que no viu aliena a la realitat que ens envolta i que a partir de cultura popular i tradicional ens pot parlar políticament d’avui. La Fira Mediterrània 2019 agrupa en un paquet de significat una sèrie de propostes que a partir de l’arrel ens parlen i reflexionen sobre qüestions de gènere.
 
S’emmarca en aquest apartat la multipremiada La Oscilante, de Pol Jiménez en el ball i Juan Carlos Lérida en la direcció i coreografia, que investiga sobre les possibilitats d’una dansa espanyola, on els gèneres estan molt marcats, que no balli ni en masculí ni en femení. Laia Santanach, guanyadora amb Àer de la darrera edició del Premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional, parteix del contrapàs, dansa ballada tradicionalment només per homes, per reflexionar sobre el gènere. També hi reflexiona Alessandro Sciarroni, a partir de la Polka Chinata, ja que aquesta dansa també ha arribat als nostres dies només ballada per homes. La ballarina Janet Novás i la compositora Mercedes Peón compartiran el bagatge de totes dues en un diàleg que posarà sobre la taula temes com l’identitat i el gènere, entre d’altres. Finalment, la companyia basca Organik Dantza ret homenatge a les dones del mar a l’espectacle de dansa Sardina Freskueee!
 
MÚSICA
 
Escena mediterrània de músiques del món

La Fira s’obre cap a la resta de la Mediterrània, amb Gaye Su Akyol , una de les veus joves més atractives de Turquia i màxima exponent de l’avantguarda musical del seu país; la cantant Maria Mazzotta, una de les veus més emblemàtiques de la Puglia italiana, i que presentarà nou treball discogràfic a Manresa, i Rosario La Tremendita, nominada al Millor Àlbum Flamenc als Latin Grammy del 2018, amb la seva construcció de nous entorns sonors de l’expressió flamenca, a cop de baix i guitarra elèctrica.
 
També passaran pels escenaris de la Fira els trepidants Dzambo Agusevi Orchestra, una formació balcànica de metall de Macedònia que estrenarà el seu nou treball a Manresa; el grup de polifonia occitana San Salvador, sis veus amb percussió que treballant el ritme des de l’arrel trobadoresca presenten una proposta explosiva i trepidant, i el Duo Brotto Milleret, amb dos virtuosos de la música tradicional occitana que actuaran en el marc de la Nit de Ball Folk.

 

I finalment, sota l’aixopluc de les llums d’una cassarmonica, la glorieta que serveix d’escenari per excel·lència de les bandes al sud d’Itàlia, el compositor i trompetista Cesare Dell' Anna i la banda de la Puglia Girodibanda oferiran un viatge artístic al Salento, des de la pizzica i la tradició musical dels avantpassats.
 
Novetats de l ’ escena catalana d’ arrel
Jordi Molina , des de l’arrel tradicional, i Joan Díaz, des del jazz, estrenaran a Manresa un treball conjunt apropant-se als mons respectius en un projecte que revisita les melodies més conegudes de la tradició catalana. Els ebrencs Quico el Célio, el  Noi  i  el  Mut  de Ferreries presentaran el seu nou disc Viatge a Buda, amb cants de treball i romanços de cec, acompanyats d’ombres xineses, titelles, cinema i creacions en 3D. També seran a Manresa el cantant valencià Miquel Gil , que després de cinc anys ha publicat nou disc, Geometries, i el diàleg musical que estrenaran a Fira Mediterrània els  toledans  Vigüela,  i  els  valencians  Josep Aparicio “ Apa” i Eduard Navarro, artistes consagrats a la divulgació i la interpretació de la cultura tradicional.
 
També des dels Països Catalans, Eduard Iniesta presentarà White Hall, el seu treball més personal i colpidor; el valencià Feliu Ventura estrenarà el seu darrer treball discogràfic, en que retorna als seus inicis de cantautor; Rusó Sala, actuarà amb un nou repertori fresc i elegant de cançons pròpies en format trio, i la cantant Heura Gaya interpretarà els temes del seu darrer projecte. Amb un peu al País Basc i l’altre a Galícia, podrem veure Gaizca Project, amb el graller i tenora català Manu Sabaté, el trikilitari i txalapartari basc Iñaki Plaza i el quartet femení belga d’origen gallec Ialma. Durant la darrera edició de la Fira ja vam poder veure als showcases de la Llotja Professional la versió embrionària d’aquest projecte comú.
 
Emmarcats en l’oferta més festiva, destaquen el concert que tancarà la Fira 2019, de la mà de Biflats, la fanfàrria trepidant amb so de cobla; el concert a l’Stroika de dissabte a la nit, amb els maresmencs Ebri Night i els valencians La Fúmiga , i la nova proposta del gironins Els Berros de la Cort, fidels al seu so medieval. Des de les Illes Balears, el grup Ballugall , i els catalans Flowk (amb Marc del Pino, Ciscu Cardona i Xavi Castanys), seran dos de les formacions encarregades d’amenitzar la tradicional Nit de Ball Folk de dissabte a la Taverna Cervesa Guineu. Els encarregats de tancar aquest espai la nit de dissabte seran els banyolins Germà Negre, amb la seva proposta de revetlla festiva, que comptarà amb la participació del bestiari de Banyoles.
 
ARTS ESCÈNIQUES
En l’àmbit de les arts escèniques, a Manresa podrem veure la darrera proposta escènica dels balears Produccions de Ferro , Rostoll Cremat, amb el dramaturg Toni Gomila i sota la direcció d’Oriol Broggi , que prenent com a partida una rondalla popular explora les llums i les ombres de la Mallorca turística. Anna Confetti estrenarà i passejarà pels carrers de Manresa amb una cadira gegant per emular les vesprades a la fresca que encara avui passen moltes àvies als pobles de la Mediterrània. També beu de l’arrel el bailaor flamenc Gero Domínguez i el músic Miguel Marín , que passejaran pels carrers de Manresa amb la seva particular versió del número de la cabra pujant l’escala, una imatge lligada a la tradició, però portada al món de la dansa contemporània. I la proposta de dansa contemporània en diàleg amb música electrònica, [Kórps] de Miquel Barcelona.

 

En aquest apartat també destaca El Patio Teatro, des de la Rioja, que presentaran Conservando memoria, una petita joia de teatre d’objectes que juga a recuperar la memòria de les arrels de cadascun de nosaltres. I la companyia de circ Mumusic Circus actuarà amb Flou Papagayo, com a guanyador al millor espectacle de carrer dels Premis Zirkólika de l’any passat.
 
En l’oferta adreçada al públic familiar, destaquen el Duet Daura , que amb El bagul de la música tradicional aproparà als més petits el repertori de músiques i danses tradicionals del Pirineu; i la instal·lació de jocs Teatres mecànics de Peus de Porc, amb sis teatrins de titelles de guant; Zum- Zum Teatre, que oferirà la versió en català de la bonica i commovedora adaptació que fa sis anys va fer la companyia basca Teatro Paraíso del conte popular Polzet; i una altra adaptació d’un conte popular, que serà estrena absoluta a la Fira, Patufet (i els seus pares) de Teatre Nu .
 
ASSOCIACIONISME
MARIDATGE DE BANDES

Tal com hem citat, la Fira Mediterrània posa especial èmfasi en l’intercanvi, la interrelació i la intersecció entre el patrimoni, les entitats de cultura popular i el sector professional. Per aquest motiu, cada any es posarà la mirada en un sector de la cultura popular i associativa i es crearan interseccions amb el sector professional de les arts escèniques i la música.
 
Aquest 2019 tindrem un maridatge de diferents artistes amb bandes de música, una de les expressions culturals més actives del panorama associatiu de la Mediterrània. A l’espectacle inaugural, trenta-cinc músics de diverses bandes amateurs del País Valencià han treballat intensament amb la ballarina i coreògrafa Sol Picó, creant per a l’espectacle la Banda Chapicó i amb un treball que els ha sacsejat i posat en moviment al costat dels ballarins de la companyia.
 
En aquest apartat també destaquen la proposta dels malabaristes gallecs Pistacatro, pioners a l’Estat espanyol a l’hora d’interactuar amb una banda de música, en aquest cas amb els manresans Unió Musical del Bages , amb Orquesta de malabares. També el treball de l’Esbart Sant Martí de Barcelona i La Lira Ampostina, que exploren les sonoritats de la música de banda per a la dansa d’arrel. I des de la Puglia, terra de bandes, al sud d’Itàlia, ens arriba el treball conjunt del mestre Cesare Dell’ Anna amb la Girodibanda , amb un repertori trepidant fruit del bagatge cultural i artístic del Salento. Com a cloenda de la Fira Mediterrània 2019, a l’actuació de diumenge, s’afegiran a aquesta formació diferents bandes de música catalanes. Finalment, també comptarem amb la proposta de la Banda de la Federació Catalana de Societats Musicals que actuarà amb La Ginesta del Ginestar i el duet Marta i Gregori, de les Terres de l’Ebre.
 
Finalment, una proposta que combina el Focus Sardenya –que s’explica a continuació- amb el Maridatge de bandes, Perles i coralls de Franca Masu & Trio amb l’Agrupació musical senienca, un doble espectacle on a la primera part, Masu acompanyada d’un trio excepcional, presentarà alguns temes  del nou disc. A  la  segona  part, la  cantant algueresa  cantarà  amb la Banda de l’Agrupació Musical Senienca, formació amb 115 anys d’història. Una autèntica mescla de memòria, poesia i emocions procedents de l’Alguer.

 

FOCUS SARDENYA
Emmarcat en aquesta mirada cap a la Mediterrània destaca el Focus d’enguany, la secció que la Fira dedica al patrimoni immaterial d’una zona geogràfica, i que aquesta edició estarà dedicat a Sardenya . Un focus que tindrà la Plaça Sant Domènec com a epicentre i on viurem un dels carnavals més característics i interessants de la Mediterrània, el Carnevale di Ottana. Comença el 16 de gener, vigília de Sant Antoni que dona la sortida de Sa Prima Essia, la primera sortida de les Boes e Merdules, uns personatges amb unes impressionants màscares antropomorfes que veurem a Manresa de la mà de Boes e merdules di Ottana & Sos Merdules bezzos de Otzana. Escoltarem els Tenore Nunnale de Orune amb el cant a tenor, en sard cantu a tenore, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des del 2005. Descobrirem amb Su Gologone di Oliena la dansa tradicional sarda, su ballu sardu, ballada al ritme de l’acordió, del cantu a tenore o d’una veu monòdica, i una de les més riques i interessants de la Mediterrània. També jugarem a la morra, un joc trepidant, dur i contundent practicat arreu de la costa mediterrània i que a Manresa “enfrontarà” sards i catalans, lAssociazione sòciu po su giocu de sa murra i Morràpita. I finalment la proposta ja anomenada, Perles i coralls de Franca Masu & Trio amb l’Agrupació musical senienca .
 
AURELI CAPMANY I ELS CASTELLS
La Fira Mediterrània 2019 posarà especial atenció en la figura d’Aureli Capmany. L’Esbart Català de Dansaires presentarà una conferència il·lustrada sobre la relació de Capmany i la dansa, es podrà visitar una exposició sobre la figura del folklorista al Centre Cultural El Casino i la musicòloga Glòria Ballús parlarà de la vinculació del folklorista amb la ciutat de Manresa, amb l’acompanyament de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages.
 
Des de la cultura popular i l’associacionisme també hi haurà la tradicional jornada castellera amb els Tirallongues de Manresa, la colla local, i els Sagals d’ Osona, la colla de Vic.


2. La perspectiva de gènere a escena, el debat de les jornades professionals de la Fira

Un any més la Fira Mediterrània de Manresa s’instal·larà al Museu de la Tècnica, on tindrà La Llotja com a epicentre de tota l’activitat professional. Les jornades professionals, les presentacions de projectes, les reunions ràpides, els showcases i les trobades en xarxa, ompliran de contingut l’activitat professional de la  22a  edició, que tindrà  lloc  del  10  al 13 d’ octubre .
 
En aquesta 22a edició destaquen les jornades professionals, enguany dedicades a reflexionar sobre la perspectiva de gènere a escena. També el Wine & Fest Forum , el Congrés Internacional de Festivals de Músiques del Món i Folk, una proposta absolutament consolidada que donarà eines als festivals inscrits per exportar els seus models d’esdeveniment.
 
Les presentacions de projectes estan previstes per a divendres 11 d’octubre. Divendres al matí es presentaran 17 projectes artístics que també estan programats a la Fira d’enguany, i que tindran així la possibilitat d’explicar en profunditat les seves propostes als professionals de la Llotja. A la tarda serà el torn de les associacions professionals que tenen un estand a la Llotja. Finalment, dissabte al matí es presentaran 18 projectes culturals més, entre els quals destaquen el Faba (Festival artístic del barri antic de Manresa), l’agermanament entre Oliana i Oliena (Focus Sardenya), el projecte teatral de la sala manresana Els Carlins i la Companyia Sargantana – The Li/Ea/Ving Project, i el primer Congrés de Músiques d’Arrel i Folk, entre d’altres.
 
Per altra banda, de dijous a dissabte tindran lloc les reunions ràpides, on un seguit de professionals de les indústries culturals esdevenen consultors per aconsellar els artistes sobre com accedir a les programacions estables d’espais d’actuacions, festivals o altres iniciatives culturals. Les reunions de dijous estaran encapçalades per 15 tècnics de cultura de tot Catalunya. Enguany hi haurà 44 consultors que realitzaran més de 520 reunions. L’activitat professional es completa amb altres trobades en xarxa d’entitats i associacions que aprofiten el reclam de la Fira per celebrar les seves reunions.
 
En el marc de les activitats professionals, la Fira compta, un any més, amb el suport d'Acció Cultural Espanyola (AC / E) gràcies al Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat de visitants. A través d'aquest programa, una vintena de professionals internacionals podran conèixer de primera mà les produccions programades.

3.
La 22a edició en xifres

Companyies: 117
Companyies de Catalunya: 76 Companyies de la resta de l’Estat: 22 Companyies internacionals: 19
Estrenes: 28
Estrenes absolutes: 16 Estrenes a Catalunya: 8 Estrenes a la resta de l’Estat: 2 En procés de creació: 1 Preestrena: 1
Espais d’actuació: 22
Activitats: 309
Funcions artístiques: 158
Activitats professionals: 136
Activitats de ciutat (+diterrània): 15