Xarxa Teatre posa el punt i final a la 14ª edició de la Fira Mediterrània de Manresa

Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, El Pont d’Arcalís, CaboSanRoque i La Rous són altres noms destacats de la darrera jornada de la Fira d’enguany  

Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, El Pont d’Arcalís, CaboSanRoque i La Rous són altres noms destacats de la darrera jornada de la Fira d’enguany

 

L’històric grup de teatre de carrer, els valencians Xarxa Teatre, clouran demà la 14a edició de la Fira Mediterrània de Manresa amb El dolçainer de Tales, estrena a Catalunya. Aquest espectacle, creat al 1987, ret homenatge a la dolçaina, instrument que al País Valencià va lligat a la festa des de fa segles. Els directors de Xarxa Teatre, Manel Vilanova i Leandre Escamilla, van ser els primers artistes convidats de l’actual directora artística, Tere Almar, ara fa quatre anys. L’espectacle tindrà lloc a la Plaça Major, a les 19:15h.

 

Un altre dels plats forts de la jornada de demà és l’actuació de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, que estrenen la seva actuació conjunta a les 18:00 h a la Sala Gran del Kursaal amb totes les entrades exhaurides. El cantautor solsoní col·labora en aquesta proposta amb una de les formacions de cobla amb més prestigi i reconeixement i amb una proposta de pura fusió de cançó i cobla.

 

El Kursaal també acull demà la darrera proposta d’El Pont d’Arcalís, Foc al tribunal, el vuitè treball discogràfic d’aquest grup veterà especialitzat en recuperar i difondre les tonades dels Pirineus. El seu repertori fruit de la recerca d’Artur Blasco, un dels seus components, sobre l’acordió diatònic i el violí dels vells acordionistes i violinistes de les contrades de muntanya està programat per a les 12:00h.

 

Una mica més tard, a les 12.15h a la Sala Petita del Kursaal, els CaboSanRoque, estrenaran Bestiari, l’espectacle amb què han guanyat la primera edició de la Beca Innovació en Cultura Popular, convocada conjuntament per la Fundació Jaume Casademont i la Fundació Fira Mediterrània. El projecte parteix del camp literari dels bestiaris medievals i en crea un de propi, seguint en la feina del grup iniciada fa uns anys entorn de les possibilitats expressives d’instruments mecànics automàtics. La Fira ha programat dos passis de Bestiari. El segon passi, es farà a les 17:15h.

 

En l’àmbit de les arts escèniques destaca El refugio, de La Rous, companyia andalusa que ha guanyat recentment el Premi Estatal d’Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut. La proposta de La Rous tracta sobre els efectes que produeixen els conflictes bèl·lics en les persones en general i els infants en particular. La Rous tracta aquest tema cru des d’una òptica realista, amb un llenguatge directe i sincer i una dramatúrgia principalment visual, on tenen cabuda l’humor i la poesia. El Refugio es podrà veure a la Sala Carlins, a les 13:00h.

 

Per demà, la Fira també ha programat la proposta de la Secret Festival Band, una experiència fonamentada en l’intercanvi d’estils amb l’objectiu de cercar una nova dimensió sonora, en la qual participen músics de Catalunya, Irlanda, Estònia, Itàlia i Suècia. Es tracta d’un projecte del programa europeu Leader 2009-2012 de la Unió Europea, en el qual participa la Fira i que ja  ha derivat en quatre concerts a Suècia.